search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:36
MENU CLOSE

Η κρίση στα ΑΕΙ παίρνει… άριστα

06.03.2014 22:00
oldphotossel_571394130474.jpg

Η «κρίση» στις σχέσεις των πρυτάνεων των ΑΕΙ και των προέδρων των Συμβουλίων Διοίκησης, που ξέσπασε πριν από μερικούς μήνες, καλά κρατεί και φαίνεται πως θα ενταθεί όσο πλησιάζουν οι πρυτανικές εκλογές. Έχουν περάσει δύο ολόκληρα χρόνια από την εφαρμογή των νόμων για τα Συμβούλια Διοίκησης και ακόμα… προκοπή δεν είδαμε.

Η «κρίση» στις σχέσεις των πρυτάνεων των ΑΕΙ και των προέδρων των Συμβουλίων Διοίκησης, που ξέσπασε πριν από μερικούς μήνες, καλά κρατεί και φαίνεται πως θα ενταθεί όσο πλησιάζουν οι πρυτανικές εκλογές. Έχουν περάσει δύο ολόκληρα χρόνια από την εφαρμογή των νόμων για τα Συμβούλια Διοίκησης και ακόμα… προκοπή δεν είδαμε.

Ο λόγος; Σε αρκετά πανεπιστήμια δεν έχει καθοριστεί ο ρόλος των Συμβουλίων Διοίκησης, ούτε έχει οριοθετηθεί η σχέση τους με τις πρυτανικές αρχές και τις συγκλήτους των ιδρυμάτων. Και όλα αυτά τη στιγμή που τα ΑΕΙ (και τα ΤΕΙ, όπως έχει γράψει το «Ποντίκι» στο πρόσφατο παρελθόν) διανύουν μία από τις χειρότερες κρίσεις.

Η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων έχει διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία τους, ενώ πλέον απειλείται ξεκάθαρα και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Παραδείγματος χάρη, πριν από την εισχώρηση των συμβουλίων οι αντιπρυτάνεις εκλέγονταν ύστερα από ψηφοφορία. Πλέον ορίζονται από τον πρύτανη και το εκάστοτε Συμβούλιο τους εγκρίνει – αν θέλει, φυσικά… Ακόμα οι πρυτάνεις θα προεπιλέγονται από τα Συμβούλια Διοίκησης, τα οποία θα μπορούν να… απορρίπτουν υποψηφιότητες. Σαν να θίγεται, δηλαδή, κάπως το αυτοδιοίκητο.

Δημοκρατία… όχι απαραίτητη

Εν όψει των πρυτανικών εκλογών τον προσεχή Μάιο η «κόντρα» ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να γίνεται ολοένα και περισσότερο έντονη. Την Τρίτη, μάλιστα, έπειτα από… πρωτοβουλία του Αρβανιτόπουλου, έγινε στο υπουργείο πολύωρη συνάντηση ανάμεσα στη Σύνοδο Πρυτάνεων και στους προέδρους των Συμβουλίων, στην οποία υπήρξε ιδιαίτερη ένταση και ακούστηκαν απίστευτα πράγματα.

Οι πρυτάνεις, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν ορισμένες τροποποιήσεις στον νόμο 4009/11. Συγκεκριμένα φέρονται να απαίτησαν την επαναλειτουργία του Πρυτανικού Συμβουλίου, τη σαφή διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Συγκλήτου, πρυτάνεως και Συμβουλίου Ιδρύματος, όπως επίσης και την άμεση εκλογή πρύτανη και κοσμήτορα, μεταξύ όλων των υποψηφίων, από το σώμα των εκλεκτόρων. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Π», ο υπουργός, ερωτηθείς σχετικά με το «τι θα γίνει επί των θεμάτων που έθεσε η Σύνοδος και τις ρυθμίσεις που πρότεινε στον νόμο 4009/11», απάντησε με… σιγουριά: «Θα δούμε».

Παράλληλα υπήρξε απίστευτη τοποθέτηση μέλους Συμβουλίου Διοίκησης από το εξωτερικό, από αυτά τα μέλη που… μεταφέρουν την εξωτερική εμπειρία τους, το οποίο ανέφερε πως «το καλό πανεπιστήμιο δεν είναι απαραίτητα δημοκρατικό!», προκαλώντας μεγάλη ένταση και αντιδράσεις μέσα στην αίθουσα της συνεδρίασης.
Κι όλα αυτά στη χώρα που «γέννησε» τη Δημοκρατία. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αναπληρωτής του προέδρου, αναρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης «γιατί τα Συμβούλια Διοίκησης δεν μπορούν να απολύουν απευθείας έναν πρύτανη εφόσον κρίνουν πως δεν τελεί ορθά τον ρόλο του;».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «ακόμα δεν έχετε δει τίποτα. Όταν θα φτάσουμε στις πρυτανικές εκλογές θα γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα και θα έχουμε πιο έντονη κόντρα. Ο υπουργός δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα επί της ουσίας. Δεν ήταν ξεκάθαρος, γι’ αυτό και η συνάντηση για τη βελτίωση των σχέσεων δεν άλλαξε κάτι. Δεν βελτιώθηκαν οι σχέσεις, ούτε υπήρξε κάποια αλλαγή στάσης».

Κύκλοι από το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολίασαν στο «Π» μετά το πέρας της συνάντησης ότι «θεωρούμε άγονη την κόντρα ανάμεσα σε εμάς και τους πρυτάνεις. Υπάρχει ένας νόμος είτε το θέλουν είτε όχι οι πρυτάνεις. Και αυτός ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Τα Συμβούλια Διοίκησης έχουν ξεκάθαρο ρόλο. Να ελέγχουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων και να επικρατεί διαφάνεια σε αυτά. Ό,τι άλλο και να πούμε είναι λίγο. Από τη στιγμή που υπάρχει προσδιορισμός, δεν υπάρχει λόγος διαμαρτυρίας από πλευράς πρυτάνεων».

Να σημειώσουμε πως ορισμένοι πρόεδροι από τα Συμβούλια που έχουν θεσπιστεί για τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας και της εποπτείας της διαφάνειας στα πανεπιστήμια βρίσκονται στο… εξωτερικό και ασκούν από εκεί… εξονυχιστικό έλεγχο στα ΑΕΙ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Δ. Μπερτσιμάς, πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ασκεί έλεγχο και… εποπτεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Βέβαια, η τεχνολογία έχει προχωρήσει – σε αντίθεση με την… ανάπτυξη – και ο Δ. Μπερτσιμάς, όπως και άλλοι πρόεδροι που βρίσκονται στο εξωτερικό, συμμετείχαν στη συζήτηση μέσω… skype!

Αδιαφορεί για τα προβλήματα

Δριμύ «κατηγορώ» εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε με δήλωσή του ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων και πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Μυλόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης και γεμάτης εντάσεις συνάντησης.

Ανέφερε πως το πρόβλημα στις σχέσεις πρυτάνεων – προέδρων των Συμβουλίων δεν είναι προσωπικό, αλλά ένα καθαρά «πρόβλημα καθορισμού και οριοθέτησης των αρμοδιοτήτων», γεγονός που οφείλεται, όπως ανέφερε, στο «κακό θεσμικό πλαίσιο που θέσπισε η ίδια η κυβέρνηση».

«Το υπουργείο, αντί να παίρνει θέση και να δίνει λύσεις, αναζητά, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, σε νομικούς παράγοντες την ερμηνεία των χρησμών του θεσμικού πλαισίου, το οποίο αδυνατούν να ερμηνεύσουν ακόμη και οι ίδιοι οι συντάκτες του. Φτάσαμε λοιπόν στο τραγελαφικό σημείο η κυβέρνηση να αναζητεί τώρα την ερμηνεία των νόμων που η ίδια ψήφισε. Ή αλλιώς φτάσαμε στο σημείο ο ίδιος ο νομοθέτης να προσφεύγει σε ερμηνείες τρίτων, προκειμένου να αντιληφθεί ποια είναι η βούλησή του», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μυλόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Αποτέλεσμα είναι τα πανεπιστήμια να λειτουργούν σε καθεστώς ασάφειας και να διοικούνται σε συνθήκες ανταγωνισμού και συχνά συγκρούσεων μεταξύ των οργάνων διοίκησής τους. Τα όσα συνέβησαν κατά τις κοσμητορικές εκλογές στο ΕΚΠΑ, με την απόρριψη από πλευράς Συμβουλίου της μοναδικής υποψήφιας, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:35