search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:10
MENU CLOSE

Με αντίποινα σε τυχόν κυρώσεις απειλεί η Ρωσία

07.03.2014 07:34
Με αντίποινα σε τυχόν κυρώσεις απειλεί η Ρωσία - Media

«Η Ρωσία δεν αποδέχεται τη γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών» και θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν της επιβληθούν κυρώσεις», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

 
«Η Ρωσία δεν αποδέχεται τη γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών» και θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν της επιβληθούν κυρώσεις», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
 
Η κυβέρνηση της Ρωσίας επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι υιοθέτησε μια «εξαιρετικά αντιπαραγωγική θέση» παγώνοντας τις διμερείς διαπραγματεύσεις της για ένα καθεστώς ταξιδίων απαλλαγμένων από την υποχρέωση θεωρήσεων διαβατηρίων, που θα καταστήσουν τις μετακινήσεις πολιτών των δύο μερών δυσκολότερες, εξαιτίας της κατάστασης στην Κριμαία.
 
Την ίδια ώρα,  οι νέες ουκρανικές αρχές,  υποστηρίζουν ότι Ρωσία έχει διπλασιάσει τα στρατεύματά της στην Κριμαία, τα οποία φέρεται να ανέρχονται πλέον σε 30.000.
Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας μίας ώρας είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλάντιμιρ Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία, με τον αμερικανό πρόεδρο να ζητά από τον ρώσο ομόλογό του να αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης. 

Απευθείας συνομιλίες Ομπάμα – Πούτιν

Στη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία τους κατά τις τελευταίες έξι μέρες, ο Ομπάμα υπογράμμισε στον Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. 

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ομπάμα περιέγραψε και τους όρους της "off-ramp" διπλωματικής λύσης που προωθούν αμερικανοί. Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η Ρωσία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά που βρίσκονται στην Κριμαία πίσω στις βάσεις τους, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ρώσων και να συναινέσει η Μόσχα σε απευθείας συνομιλίες με τους ουκρανούς αξιωματούχους. 

«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπάρχει ένας τρόπος για την επίλυση της κατάστασης διπλωματικά» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. 


 
Πούτιν: Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές με τις ΗΠΑ για το θέμα της Ουκρανίας
 
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η απόσταση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ παραμένει μεγάλη στο θέμα της Ουκρανίας, πρόσθεσε όμως πως οι δύο χώρες δεν πρέπει να θυσιάσουν τις σχέσεις τους εξαιτίας μιας διαφωνίας για ένα μεμονωμένο, αν και πολύ σημαντικό, διεθνές πρόβλημα. Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε σήμερα από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος ηγέτης είπε στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους πως οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας, οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία μ' ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, επέβαλαν «απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες και στην περιφέρεια της Κριμαίας».


Στρατιώτες στη Συμφερόπολη της Κριμαίας 

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που διήρκεσε μια ώρα, ο Ομπάμα κάλεσε τον Πούτιν να δεχθεί τους όρους για μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Χθες, το κοινοβούλιο της νότιας ουκρανικής περιφέρειας της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για να γίνει η Κριμαία τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κινήσεις για τις οποίες οι φιλοδυτικοί ηγέτες στο Κίεβο υποστηρίζουν πως παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Το ρωσικό κοινοβούλιο θα σεβαστεί την «ιστορική επιλογή» της Κριμαίας
  
Το ρωσικό κοινοβούλιο θα σεβαστεί την «ιστορική επιλογή» της Κριμαίας στο δημοψήφισμα που θα προτείνει στους ψηφοφόρους την ένωση της ουκρανικής χερσονήσου με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

»Θα σεβαστούμε την ιστορική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας», δήλωσε ο Σεργκέι Ναρίσκιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα με μια αντιπροσωπεία του περιφερειακού κοινοβουλίου της Κριμαίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι Ρώσοι βουλευτές θα ψήφιζαν υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. 

Ο Φαμπιούς προειδοποιεί τη Μόσχα με αυστηρότερες κυρώσεις
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι αν δεν επιτύχει ο πρώτος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για τη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, ενδεχομένως να ακολουθήσει και δεύτερος γύρος με στόχο ρωσικές επιχειρήσεις και άτομα του περιβάλλοντος του προέδρου Πούτιν.

«Αν δεν υπάρξουν πολύ άμεσα αποτελέσματα, θα ληφθούν νέα μέτρα εις βάρος των υπευθύνων και εις βάρος ρωσικών επιχειρήσεων» δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info. «Μπορεί να είναι η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ακυρώσεις ή άρνηση έκδοσης βίζας»  πρόσθεσε χωρίς να επεκταθεί. Ο Φαμπιούς χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία «μία σοβαρή κρίση, ίσως μία από τις σοβαρότερες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».

Ρωσία: «Δεν θα υπάρξει πόλεμος με την Ουκρανία» 
 
Δεν θα υπάρξει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Άνω Βουλής της Ρωσίας.
 
«Είναι εντελώς ανόητο, δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση τις προθέσεις μας, το αίσθημα ταυτότητας και τον πόνο που αισθανόμαστε για τον Ουκρανικό λαό», ανέφερε ο Βαλεντίνα Ματβιγιένκο.
 
«Είμαστε απολύτως σίγουροι ότι ποτέ δεν θα υπάρξει πόλεμος μεταξύ των δύο αδελφών εθνών», συμπλήρωσε. 
 
Ρωσία: Οι προσπάθειες του Πούτιν δεν βρίσκουν ανταπόκριση
  
Οι προσπάθειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία δεν βρίσκουν καμία ανταπόκριση, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πέσκοφ.
 
«Παρά τις προσπάθειες του προέδρου μας, που είναι έτοιμος ανα πάσα στιγμή να εξηγήσει τις θέσεις της Ρωσίας, συνεχίζουμε να προσκροούουμε σε έναν τοίχο αδιαφορίας», είπε ο Πέσκοφ.
 
«Είναι λυπηρό και είναι το χειρότερο είναι ότι, αν εξετάσει κανείς τις πιθανές συνέπειες, φαίνεται ακόμα πιο άσχημο».
 
Ανέφερε ακόμα ότι η Μόσχα δεν ενορχηστρώνει κινητοποιήσεις στην Ουκρανία. «Ακριβώς το αντίθετο», πρόσθεσε. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:09