search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:20
MENU CLOSE

Οι Κυκλάδες τιμώμενος γαστρονομικός προορισμός στις Ημέρες Γαστρονομίας

08.03.2014 16:27
Οι Κυκλάδες τιμώμενος γαστρονομικός προορισμός στις Ημέρες Γαστρονομίας - Media

Οι διοργανωτές των «Ημερών Γαστρονομίας» (Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, στις 9, 10 και 11 Μαΐου), της πρότυπης διοργάνωσης για τον πολιτισμό, την καινοτομία και τους ανθρώπους της ελληνικής γαστρονομίας, ανακήρυξαν τις Κυκλάδες ως Τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό για το 2014.

Οι διοργανωτές των «Ημερών Γαστρονομίας» (Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, στις 9, 10 και 11 Μαΐου), της πρότυπης διοργάνωσης για τον πολιτισμό, την καινοτομία και τους ανθρώπους της ελληνικής γαστρονομίας που προσελκύει εδώ και δυο χρονιές το ενδιαφέρον της εγχώριας και διεθνούς γαστρονομικής κοινότητας, ανακήρυξαν τις Κυκλάδες ως Τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό για το 2014.
 
Για πρώτη φορά, και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Μάιο στους έλληνες και ξένους επισκέπτες του Μουσείου Μπενάκη, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα έχει αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, ένα τόσο αντιπροσωπευτικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάδειξης και προβολής του συναρπαστικού οικοσυστήματος γεύσεων και πολιτισμού των Κυκλαδικών νησιών.
 
Ο ετήσιος θεσμός του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού αποτελεί σημαντικό κεκτημένο των Ημερών Γαστρονομίας και ένα παράδειγμα του πώς μια συλλογική προσπάθεια από τοπικούς φορείς, ανθρώπους και κοινότητες δύναται να μετεξελιχθεί σε μια χρήσιμη δυνατότητα για την ενδυνάμωση της περιφερειακής ανάπτυξης.  Για τις φετινές Ημέρες Γαστρονομίας, οι διοργανωτές επέλεξαν ως Τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό, τις Κυκλάδες, ως πρεσβευτή της μεσογειακής δίαιτας αλλά και μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη δημιουργική κουζίνα.
 
Το σύμπλεγμα των Κυκλάδων φιλοξενεί μια εμβληματική  και αντιπροσωπευτική κιβωτό αυθεντικών γεύσεων και εμπειριών  που θα ταξιδέψει τους επισκέπτες του Φεστιβάλ – γαστρονόμους, έλληνες και ξένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές διεθνών δικτύων επικοινωνίας, οινολόγους, chefs, food bloggers, restaurateurs, food buyers, εμπορικούς διευθυντές μεγάλων delicatessen και e-shops προϊόντων, ερευνητές, επενδυτές, εκπροσώπους εξαγωγικών δικτύων, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, του μάρκετινγκ τροφίμων –  στο πιο διάσημο ελληνικό αρχιπέλαγος με  μακραίωνη γαστρονομική παράδοση και σε μια περιοχή που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης επισκεπτών παγκοσμίως και διάδοσης της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό.  
 
Λίγα λόγια για τις Ημέρες Γαστρονομίας
 
Οι Ημέρες Γαστρονομίας, το κορυφαίο Φεστιβάλ γαστρονομίας πολλαπλών ακροατηρίων, παρουσιάζει τον γαστρονομικό πολιτισμό μιας περιοχής χάρη στο δια-θεματικό πρόγραμμα που παρέχει πολλαπλές δυνατότητες ανάδειξης νέων δημιουργών, πρωτοβουλιών, προϊόντων, ιδεών και καλών πρακτικών, γαστρονομικών προορισμών κ.α.
 
Το μεγάλο αφιέρωμα των Ημερών Γαστρονομίας στις Κυκλάδες, πλαισιώνεται από ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων όπως live cooking sessions από διάσημους chefs, θεματικές εκδηλώσεις για τις κοινότητες της γεύσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καινοτόμος επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο του food new media & technology, διαδρομές γαστρονομικού τουρισμού, branding προϊόντων και υπηρεσιών γαστρονομίας με τη συμμετοχή διακεκριμένων δημιουργών και γραφείων design, επιτυχημένα μοντέλα συνέργειας, δικτύωσης και εξαγωγών, διαλέξεις για την διαλεκτική σχέση γαστρονομίας και τέχνης, παρουσιάσεις arte de la table, food styling & photography, εικαστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικές δράσεις όπως master classes και workshops,  μουσικές θεματικές βραδιές και mixology – cocktail party nights από βραβευμένους bar-chefs, την παρουσίαση ευρηματικών μαγειρικών συνταγών εμπνευσμένων από δημοφιλείς κινηματογραφικές ταινίες, συζητήσεις για το γαστρονομικό σινεμά με τη συμμετοχή δημιουργών και κριτικών κινηματογράφου.
 
Η έκθεση εκλεκτών τοπικών προϊόντων
 
Οι Ημέρες Γαστρονομίας, μέσα από το θεσμό του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού παρέχουν στους παραγωγούς τοπικών προϊόντων ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων εκπροσώπησης, ανάδειξης, προβολής, δικτύωσης μέσα από δυο κεντρικές πλατφόρμες:
 
Την κύρια έκθεση, όπου πρωταγωνιστεί η «αφρόκρεμα» των τοπικά παραγόμενων προϊόντων
Τις μοναδικές παράλληλες εκδηλώσεις που συνδυάζουν γαστρονομία, τέχνη, πολιτισμό, καινοτομία και μαγευτικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς.
Μια σύλληψη ειδικά σχεδιασμένη για να αναδείξει τους τοπικούς παραγωγούς οι οποίοι μέσα σε τρεις μέρες δύνανται να γνωριστούν να συναντηθούν και να δικτυωθούν με ανθρώπους, προσωπικότητες και φορείς από διάφορους τομείς οι οποίοι διαμορφώνουν τη κοινή γνώμη σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.
 
Η φετινή συμμετοχή επίλεκτων τοπικών παραγωγών από τις Κυκλάδες ανεβάζει τον πήχη της έκθεσης υψηλής ποιότητας αντιπροσωπευτικών γεύσεων και προϊόντων με «Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» .  Σε ρόλο «επιμελητών» της έκθεσης οι παραγωγοί των πιο εκλεκτών τοπικών Κυκλαδικών προϊόντων. 
 
Το ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες της έκθεσης, υψηλής αισθητικής, σύστημα προβολής των παραγωγών δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος πάνω στη σχέση αρχιτεκτονικής και γαστρονομίας. Η ευρηματική εικαστική σύνθεση  που κοσμεί τις φετινές Ημέρες Γαστρονομίας και σχεδιάστηκε από βραβευμένο γραφείο design, είναι εμπνευσμένη από την εμπειρία της κυκλαδικής γαστρονομίας.
 
Η διαδικασία επιλογής τοπικών παραγωγών από τις Κυκλάδες είναι ακόμη ανοικτή και οι διοργανωτές των Ημερών Γαστρονομίας καλούν τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής σε μια έκθεση με πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη και προνόμια για τους τυχερούς που θα συμμετάσχουν.
 
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι διοργανωτές σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε μεγάλα γαστρονομικά κέντρα του εξωτερικού το αμέσως επόμενο διάστημα και οι συμμετέχοντες παραγωγοί των φετινών Ημερών  Γαστρονομίας έχουν το προνόμιο του first call για τη συμμετοχή τους στη διεθνή εκπροσώπηση που ήδη προετοιμάζεται.
 
Οι παράλληλες εκδηλώσεις
 
Στο πλαίσιο του φετινού Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού σχεδιάζεται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και προσωπικότητες ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων:
 
Εκδηλώσεις με πρωταγωνιστή την γαστρονομική παράδοση των Κυκλάδων. Συμπεριλαμβάνεται ο κυκλαδικός οίνος και αμπελώνας, η παλέτα των κυκλαδικών τυριών, οι μικρές ζυθοποιίες, τα αρωματικά φυτά και βότανα, η τελετουργική γαστρονομία της περιοχής, βιβλιοπαρουσιάσεις, η κεραμική τέχνη και η αρχιτεκτονική της γαστρονομίας, τα κυκλαδίτικα κοκτέιλ, κ.α.
 
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες και πρεσβευτές της ελληνικής και της κυκλαδικής γαστρονομίας και της οινολογίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Λευτέρης Λαζάρου, η Ντίνα Νικολάου, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η Νταιάνα Κόχυλα, η Μυρσίνη Λαμπράκη, η Μάγια Τσόκλη, o Κώστας Τσίγκας, ο Γιώργος Πίττας, η Θάλεια Τσιχλάκη, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, o Νίκος Σαράντος, ο Βασίλης Ζαχαράκης, ο Πάρις Σιγάλας, ο Γιάννης Γαβαλάς, η Ελένη Μαλούπα, η Γιολάντα Τότσιου, η Μαριάννα Καβρουλάκη, ο Δημήτρης Μιχαηλίδης κ.α καθώς και σημαντικοί τοπικοί φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου, τοπικοί σύλλογοι και παραγωγοί προϊόντων κ.α
 
Η συμμετοχή διακεκριμένων εστιατορίων από τα νησιά των Κυκλάδων στο πρόγραμμα Chef's in Residenceτων Ημερών Γαστρονομίας στο οποίο μέσα τα live cooking sessions οι επισκέπτες του Μουσείου Μπενάκη θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν μοναδικές γεύσεις και αντιπροσωπευτικά πιάτα της τοπικής κουζίνας της ευρύτερης περιοχής.
 
Η προβολή μεγάλου και μικρού μήκους φιλμ ανάδειξης της κυκλαδικής γαστρονομίας στο πρόγραμμα τουAthens International Culinary Film Festival των Ημερών Γαστρονομίας. Στο πλαίσιο των προγράμματος μεταξύ άλλων θα προβληθεί και το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ για τον σαντορινιό αμπελώνα με τίτλο «Η βάρδια του Πελεκάνου» μια εξαιρετική συμπαραγωγή του Νίκου Μάνεση, το οποίο και θα προλογίσει η σκηνοθέτης της ταινίας Λεία Μπίζνερ ενώ σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ AnimaSyros σχεδιάζεται να προβληθούν animation φιλμ με θέμα τη γεύση . Στο πλαίσιο του AICFF οι διοργανωτές των Ημερών Γαστρονομίας προσκαλούν έως τις 31 Μαρτίου δημιουργούς και κινηματογραφιστές να υποβάλλουν μικρού μήκους φιλμ γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Για περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία υποβολής επισκεφτείτε την ηλεκτρονική σελίδα της διοργάνωσης: http://www.imeres-gastronomias.gr/aicff/submission.html
 
Η διεξαγωγή ενός θεματικού διαδραστικού εκπαιδευτικού εργαστηρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ημερών Γαστρονομίας με θέμα το branding προϊόντων της τοπικής γαστρονομίας της περιοχής των Κυκλάδων με τη συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στόχος του προγράμματος να προσκληθούν οι φοιτητές του Τμήματος να παρουσιάσουν στις Ημέρες Γαστρονομίας την πρόταση τους για την ανάδειξη της Κυκλαδικής Γαστρονομίας η οποία θα προέλθει από έρευνα πάνω στα προϊόντα των Κυκλάδων (αντιπροσωπευτικό δείγμα των οποίων θα αναδειχτεί στην Έκθεση των τοπικών παραγωγών από τις Κυκλάδες στο πλαίσιο των Ημερών Γαστρονομίας).
 
Το 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας
 
Παράλληλα με τον θεσμό του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού θα πραγματοποιηθεί, το «1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας» με επίκεντρο το πρότυπο δίκτυο Aegean Cuisine, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων και με τη συμμετοχή του Επιμελητήριου Δωδεκανήσου, ως φορείς υλοποίησης, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το Συνέδριο θα πλαισιωθεί  από το πλούσιο διαθεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Φεστιβάλ καθώς και τις δράσεις γευσιγνωσίας, γευστικών δοκιμών, εκθέσεων, εργαστηρίων, παρουσιάσεων, τραπεζιών συζήτησης, master classes, live cooking sessions, προβολών κ.α. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκθέτες-παραγωγοί των Κυκλάδων και Δωδεκανήσων καθώς και τα εστιατόρια-μέλη του δικτύου Aegean Cuisine.
 
Το αναλυτικό πρόγραμμα των Ημερών Γαστρονομίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: naxos-news.gr
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:20