search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:14
MENU CLOSE

Ισραήλ: Νέοι αρνούνται να υπηρετήσουν στο στρατό, λόγω της κατοχής της Παλαιστίνης

09.03.2014 18:19
Ισραήλ: Νέοι αρνούνται να υπηρετήσουν στο στρατό, λόγω της κατοχής της Παλαιστίνης - Media

Ανοιχτό γράμμα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νεντανιάχου απέστειλε ομάδα 50 νέων, ξεκαθαρίζοντας την άρνησή τους να καταταγούν στο στρατό λόγω του αποκλεισμού της Δυτικής Όχθης, η οποία αναγνωρίζουν πως παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανοιχτό γράμμα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νεντανιάχου απέστειλε ομάδα 50 νέων, ξεκαθαρίζοντας την άρνησή τους να καταταγούν στο στρατό λόγω του αποκλεισμού της Δυτικής Όχθης, η οποία αναγνωρίζουν πως παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το γράμμα δημοσιεύτηκε στη σελίδα του φέισμπουκ ενός Ισραηλινού φιλειρηνικού κινήματος ονόματι Yesh Gvul, που σημαίνει “υπάρχει ένα όριο”.

“Ο βασικός λόγος για την άρνησή μας είναι η αντίθεσή μας στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από τον στρατό”, γράφουν, ενώ τονίζουν ότι ο στρατός διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όσα κάνει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη. Από τη δράση αυτή οι επιπτώσεις είναι αρνητικές τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στο Ισραήλ, προσθέτουν.

“Καθημερινά (ο ισραηλινός στρατός) προβαίνει σε κινήσεις που μπορούν να θεωρηθούν εγκλήματα από το διεθνές δίκαιο, όπως δολοφονίες – εκτελέσεις χωρίς δίκη, εγκατάσταση ισραηλινών οικισμών στις παλαιστινιακές εκτάσεις, προφυλακίσεις, βασανισμοί, συλλογική τιμωρία και άνιση παροχή αγαθών όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός”, αναφέρουν οι νεαροί.

Από διαδήλωση του Yesh Gvul

“Το πρόβλημα στο στρατιωτικό σύστημα δεν περιορίζεται στις επιπτώσεις του στον παλαιστινιακό λαό, αλλά διαχέεται στη καθημερινή ζωή ολόκληρης της ισραηλινής κοινωνίας.

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στο Ισραήλ, με τους άνδρες να υποχρεούνται να υπηρετήσουν τρία χρόνια και οι γυναίκες δύο.

Tα τελευταία χρόνια όμως, η κατάταξη στο στρατό σε γενικές γραμμές μειώνεται. Όσοι αρνούνται να καταταγούν φυλακίζονται, εκτός αν λάβουν δικαιολογητικό από το στρατό λόγω της σωματικής τους διάπλασης.

Τελευταία παρατηρείται μία αύξηση των αντιρρησιών συνείδησης που έχουν δημοσιοποιήσει τους ηθικούς τους ενδοιασμούς αναφορικά με την υποχρέωσή τους να καταταγούν στο στρατό.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις υποτίθεται ότι έχουν τοποθετηθεί στη Δυτική Όχθη για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Ωστόσο, μία πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, τις κατηγορεί για χρήση υπέρμετρης βίας και σημειώνει ότι το Ισραήλ επιτρέπει στους στρατιώτες του να ενεργούν σε καθεστώς ατιμωρησίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 45 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις μεταξύ του 2011 και του 2013, συμπεριλαμβανομένων 6 παιδιών.

Εκτός από τους θανάτους, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι ακόμα 261 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 67 παιδιών, τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών. Περισσότεροι από 8000 παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν με άλλα μέσα, συμπεριλαμβανομένων μεταλλικών σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ, αναφέρει η έκθεση.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις αυτή την περίοδο εκτιμάται ότι αριθμούν περίπου 133.000 ενεργούς στρατιώτες και 380.000 εφέδρους.

Πηγή: rt.com

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:10