search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:23
MENU CLOSE

Τρώμε ό,τι να ‘ναι…

10.03.2014 05:50
Τρώμε ό,τι να ‘ναι… - Media

Δεν φθάνει που μας ξεφτίλισαν με νόμο του κράτους να τοποθετούνται προς πώληση ληγμένα τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, διαβάζουμε πλέον κάθε τρεις και λίγο ότι η μια εταιρεία μετά την άλλη προωθεί τη σαβούρα της στους καταναλωτές χωρίς αιδώ.

Δεν φθάνει που μας ξεφτίλισαν με νόμο του κράτους να τοποθετούνται προς πώληση ληγμένα τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, διαβάζουμε πλέον κάθε τρεις και λίγο ότι η μια εταιρεία μετά την άλλη προωθεί τη σαβούρα της στους καταναλωτές χωρίς αιδώ.
Σοκ είχε προκαλέσει το γεγονός ότι μετά το πασάρισμα σε σουπερ μάρκετ δύο πολύ γνωστών εταιρειών που έκαναν εισαγωγές από Βουλγαρία με κρέατα γκανιάν «ανάγκασε» τους Έλληνες να φάνε πάνω από 740 τόνους, σύμφωνα με τη Eurostat , "ντοπαρισμένο" αλογίσιο κρέας… Την ίδια ώρα στέλεχος του ΕΦΕΤ λέει: "Στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι δεκαπλάσιος". Έτσι για την ιστορία.
Τώρα βρήκαν έντομα μέσα σε δημητριακά, τα οποία μάλιστα τα επιλέγουμε και για τα παιδιά μας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα δημητριακά ολικής αλέσεως Fitness Fruits σε συσκευασία των 375g, με αρ. παρ.: L3185081900 06 και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 04/07/2014. Το προϊόν διανέμεται από την CPW ΕΛΛΑΣ Α.Ε. Πατρόκλου 4, 15125, Μαρούσι.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση/απόσυρση της εν λόγω παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Και μια απλή ματιά στη λίστα με τα πρόστιμα που επέβαλε ο ΕΦΕΤ το τελευταίο διάστημα αρκεί για να προκληθεί έντονη ανησυχία. «Παραπλανητικές για τον καταναλωτή εκφράσεις», «μη κανονικά, επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα», «εντοπισμός αλλιεργόνου συστατικού το οποίο δεν αναγραφόταν στην επισήμανση», «υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας» είναι μερικές από τις αιτιολογίες των προστίμων. Μέλια, αλλαντικά, αναψυκτικά, σοκολάτες, γάλα… Απ' όλα έχει ο κατάλογος.
Συγκεκριμένα επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 487.500 ευρώ πρόσφατα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε 72 επιχειρήσεις τροφίμων και σε σούπερ μάρκετ για παραβάσεις σχετικά με την ασφάλεια και την καταλληλότητα της παρασκευής, συντήρησης και εμπορίας τροφίμων.
Παρά ταύτα, τα πρόστιμα που βάζει ο ΕΦΕΤ σε όσες περιπτώσεις καταφέρνει να ανακαλύψει τα ακατάλληλα προϊόντα, φαίνεται να μην πτοούν τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, που με τον πλέον στυγνό τρόπο υπολογίζουν ότι τα όποια πρόστιμα υπολείπονται των κερδών που αποσπούν, λανσάροντας ακατάλληλα και επικίνδυνα προϊόντα.
Οι πιο «κραυγαλέες», πάντως, περιπτώσεις με βάση το ύψος του προστίμου, όπου και πάλι κυρίαρχη θέση έχουν καταστήματα μεγάλων αλυσίδων του λιανεμπορίου, είναι:

  • Πρόστιμο 21.500 ευρώ στο σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας» και συγκεκριμένα για το κατάστημά του «Δήμητρα» στην Κέρκυρα.
  • Πρόστιμο 30.000 ευρώ στα «Καρφούρ Μαρινόπουλος» για παραβάσεις που εντοπίστηκαν στην αποθήκη του στη Ν. Αλικαρνασσό.
  • Πρόστιμο 23.000 ευρώ στην επιχείρηση «Ακτή Αριάδνη ΑΕΞΤΕ» για παραβάσεις σχετικά με την υποδομή και τις ορθές πρακτικές υγιεινής στο ξενοδοχείο της «Grand Serai – Xenia» στα Γιάννενα.
  • Πρόστιμο 10.000 ευρώ στο σούπερ μάρκετ «Δ. Μασούτης ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη.
  • Στο σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ» στη Βέροια πρόστιμο 20.000 ευρώ.
  • Στο εστιατόριο – ψητοπωλείο – ψαροταβέρνα «Γεώργιος Λαμογάννης & Σία ΟΕ» με το διακριτικό τίτλο «Φάρος» στην Ολυμπιακή Ακτή στην Κατερίνη, πρόστιμο 20.000 ευρώ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:23