search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:56
MENU CLOSE

Δρώμενα: Ντουέτα για χόρταση!

14.06.2010 04:37
Δρώμενα: Ντουέτα για χόρταση!  - Media

Οι Zimmermann & de Perrot παρουσιάζουν το «Öper Öpis», ένα μείγμα τεχνών που θυμίζει βωβό κινηματογράφο και οι «Système Castafiore», στο «Stand Alone Zone», αφηγούνται παράδοξες ιστορίες, με χιουμοριστική διάθεση, αντλώντας την έμπνευσή τους από την αισθητική των σύγχρονων κόμικς

Οι Zimmermann & de Perrot παρουσιάζουν το «Öper Öpis», ένα μείγμα τεχνών που θυμίζει βωβό κινηματογράφο και οι «Système Castafiore», στο «Stand Alone Zone», αφηγούνται παράδοξες ιστορίες, με χιουμοριστική διάθεση, αντλώντας την έμπνευσή τους από την αισθητική των σύγχρονων κόμικς

Άγνωστο αν τα καλλιτεχνικά δίδυμα ευδοκιμούν στην Ευρώπη ή πρόκειται για σύμπτωση. Γεγονός πάντως είναι ότι δύο «ντουέτα» με ξεχωριστή παρουσία στο χώρο των θεαμάτων, οι Zimmermann & de Perrot και η ομάδα «Système Castafiore», δίνουν, για πρώτη φορά στην καριέρα τους, ραντεβού με το ελληνικό κοινό, με κάποιες μέρες διαφορά, στην Πειραιώς 260. Λίγες ώρες πραγματικής διασκέδασης επιθυμεί να προσφέρει στους θεατές το ανατρεπτικό καλλιτεχνικό δίδυμο, Zimmermann & de Perrot, μέσα από την παραγωγή του «Öper Öpis», ήτοι «Κάποιος, κάτι», ελληνιστί. Εικόνες μιας παράλογης καθημερινότητας έρχονται επί σκηνής, γεμάτες χιούμορ και ποιητική διάθεση, με αφορμή ένα θέαμα που συνδυάζει μουσική, χορό, εικαστικές τέχνες και τεχνικές τσίρκου. Ένα μείγμα τεχνών που θυμίζει βωβό κινηματογράφο αποτελεί τη γλώσσα αφήγησης, σε ένα θέαμα που συγκινεί και στο οποίο οι Zimmermann & de Perrot, συνεργάζονται επί σκηνής με πέντε περφόρμερς – ακροβάτες και χορευτές. Η παράσταση, που έχει βραβευτεί για τη χορογραφία και τη μουσική της, εξελίσσεται πάνω σε μία σκηνή η οποία κινείται ανάλογα με τις κινήσεις των ερμηνευτών. Η αστάθεια της σκηνής αποτυπώνει τη ρευστότητα της ζωής, τον κίνδυνο που διατρέχουν οι άνθρωποι να μετακινηθούν στιγμιαία από το ζενίθ στο ναδίρ, καθώς εξερευνούν τις ισορροπίες και τις αντοχές των ανθρωπίνων σχέσεων, αλλά και των ίδιων τους των εαυτών. Το υλικό της παράστασης το αποτελούν σκηνές της καθημερινής ζωής, ιδωμένες μέσα από ένα πρίσμα τρυφερότητας, συμπόνιας αλλά ταυτόχρονα προκλητικές, θεαματικές και αστείες. Το δίδυμο Zimmermann & de Perrot συμπληρώνει φέτος 12 χρόνια συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών έχουν βραβευτεί πολλές φορές, από την πρώτη τους κιόλας παράσταση και έχουν περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο. Σαν δημιουργοί αντλούν την έμπνευσή τους από την καθημερινή ζωή, από το πόσο αντιφατικοί και εύθραυστοι μπορούν να γίνουν οι άνθρωποι. Κάθε παράστασή τους απαιτεί περίπου δύο χρόνια προετοιμασίας, ενώ το «Öper Öpis» είναι η πρώτη στην οποία ανέλαβαν από κοινού τη σκηνοθεσία.

Οι «Système Castafiore» σε παράδοξο σύμπαν

Η κριτική έχει χαρακτηρίσει την ομάδα «Système Castafiore» ως ένα φαινόμενο «από άλλο πλανήτη» στο σύγχρονο χορογραφικό τοπίο, αφού διηγείται με ιδιαίτερο τρόπο, με φαντασία, εφευρετικότητα, χιούμορ και σαρκασμό, τις ιστορίες της. Και όντως η πραγματικότητα συναντά τη φαντασία στην «Stand Alone Zone», μια παραγωγή που ταξιδεύει το κοινό σε ένα τρομακτικό φουτουριστικό σκηνικό, όπου η υψηλή τεχνολογία συνυπάρχει με τη φυσική παρουσία του σώματος. Οι θεατές της παράστασης έρχονται αντιμέτωποι με ένα σκοτεινό, απειλητικό, φουτουριστικό τοπίο, που θυμίζει εικόνες αποκάλυψης. Δέντρα που ίπτανται μέσα σε κυψέλες οξυγόνου, ένα διαστημόπλοιο που απογειώνεται για ένα ταξίδι χωρίς γυρισμό, τα ερείπια μια πόλης, είναι εικόνες που δημιουργούνται από τον συνδυασμό παραδοσιακών και ψηφιακών μέσων. Μέσα σε αυτό το τοπίο που μοιάζει με παραίσθηση, οι χορευτές κινούνται ανάμεσα σε φαντάσματα και απειλούνται διαρκώς από τα αντικείμενα και τα πλάσματα του σκηνικού. Στη σκηνή, που περιστρέφεται κατά 360 μοίρες, οι πρωταγωνιστές συνυπάρχουν με ένα τερατώδες μωρό που βγάζει λουλούδια από το κεφάλι του, έναν κολοσσό που φυλάει τα εννέα μαγεμένα δωμάτια και άλλα πλάσματα που δημιουργούν έναν έντονο διάλογο ανάμεσα σε φαντασία και πραγματικότητα. Ο χορός, ο ήχος, οι ψηφιακές τεχνολογίες, τα κοστούμια, οι μάσκες και τα αξεσουάρ συνδιαλέγονται και δημιουργούν αυτό το ξεχωριστό αποτέλεσμα, σε μία παράσταση με έντονες οικολογικές ανησυχίες. O Καρλ Μπισκουί και η Μάρσια Μπαρσελλό, μαθητές και οι δύο του Άλβιν Νικολάις, αποφάσισαν το 1989 να αφήσουν τη μέχρι τότε καλλιτεχνική πορεία τους στην κολεκτίβα «Λολίτα» και να δημιουργήσουν ένα δικό τους δίδυμο, τους «Système Castafiore». Οι «Système Castafiore» αφηγούνται παράδοξες ιστορίες, με χιουμοριστική διάθεση, αντλώντας την έμπνευσή τους από την αισθητική των σύγχρονων κόμικς. Μέσα από ένα άκρως διασκεδαστικό πνεύμα, εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα και προβληματισμούς. Η κριτική συχνά σαστίζει μπροστά σε αυτό το μείγμα των τεχνών και των τεχνικών, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα του είδους, όχι μόνο στη γαλλική, αλλά και στην παγκόσμια σκηνή. * «Öper Öpis» από τους Zimmermann & de Perrot. Πειραιώς 260 [Η]. Παραστάσεις: 10, 11, 12 Ιουνίου.  * «Stand Alone Zone», από τους «Système Castafiore». Πειραιώς 260 [Δ]. Παραστάσεις: 16, 17, 18 Ιουνίου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Χαρά Αργυρίου

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:55