search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:43
MENU CLOSE

Τα «φώτα των σεισμών» (Video)

12.03.2014 08:04
Τα «φώτα των σεισμών» (Video) - Media

Μία εξήγηση στις έντονες λάμψεις που έχουν καταγραφεί λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια μεγάλων σεισμών δίνουν ερευνητές του πανεπιστημίου Ρούτγκερς.

 
Μία εξήγηση στις έντονες λάμψεις που έχουν καταγραφεί λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια μεγάλων σεισμών δίνουν ερευνητές του πανεπιστημίου Ρούτγκερς.
 
Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, φαίνεται ότι εκδηλώνονται στα ρήγματα, όπου τα τμήματα της Γης απομακρύνονται το ένα από το άλλο.
 
Οι συνηθισμένοι κεραυνοί προκύπτουν από τη συσσώρευση ηλεκτρικού φορτίου στα σύννεφα. Όπως δείχνουν όμως πειράματα που έγιναν στο πλαίσιο της νέας μελέτης του πανεπιστημίου Ρούτγκερς, τα φώτα των σεισμών ενδέχεται να προέρχονται από τη συσσώρευση ηλεκτρικού φορτίου στο έδαφος γύρω από τα ρήγματα.

Έντονες λάμψεις καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του σεισμού στη Φουκουσίμα, το 2011 

Για να δοκιμάσουν αυτήν τη θεωρία, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα πειράματά τους σε τρία διαφορετικά υλικά, τα οποία προσκολλώνται και γλιστρούν όπως η Γη σε σεισμογενείς περιοχές: πλαστικούς δίσκους, σωματίδια γυαλιού και οργανική σκόνη. Είδαν ότι και στις τρεις περιπτώσεις, όταν τα υλικά μετακινούνται και σπάνε, παράγεται ηλεκτρικό φορτίο. Παρ’ όλα αυτά, δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο μηχανισμός που το προκαλεί.
 
«Εάν πάρουμε ένα τάπερ γεμάτο αλεύρι και το γείρουμε, όταν το αλεύρι μετακινηθεί, εμφανίζονται με ανεξήγητο τρόπο τάσεις των 100 βολτ», δήλωσε στο Live Science ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Τρόι Σίνμπροτ. «Εκτός από το γεγονός ότι δεν μπορούμε να εξαλείψουμε αυτές τις τάσεις, θα αποκαλούσα αυτές τις παρατηρήσεις “ψευδοφυσική” και θα απέφευγα να πω τη γνώμη μου, όμως οι τάσεις δημιουργούνται κατ’ επανάληψη και μέχρι στιγμής δεν έχουμε κατορθώσει να εξηγήσουμε τι τις προκαλεί.»
 
Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να κάνουν λάθος, οι ερευνητές δοκίμασαν το πείραμα με διαφορετικά υλικά, σε διαφορετικές συνθήκες υγρασίας και σε δοχεία διαφόρων μεγεθών και υλικών. Και πάλι όμως, κάθε μετακίνηση είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

 Παράξενες λάμψεις στον ουρανό εμφανίστηκαν μισή ώρα πριν το σεισμό του Σετσουάν, στην Κίνα.
 
Ο Τζον Έμπελ από το κολέγιο της Βοστόνης, ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς τις αναφορές για ηλεκτρομαγνητικές ενδείξεις επικείμενου σεισμού, δήλωσε «ανακουφισμένος» από τα ευρήματα του Σίνμπροτ και της ομάδας του. «Προσωπικά θεωρώ αληθείς τις παρατηρήσεις για εκκενώσεις σαν κεραυνούς – ηλεκτρικές λάμψεις κατά κάποιο τρόπο – που εκδηλώνονται πριν από σεισμούς», είπε στη Washington Post. «Υπάρχουν πάρα πολλές ενδείξεις για να απορρίψουμε την ύπαρξή τους.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:43