search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:29
MENU CLOSE

Παράνομο το δημοψήφισμα της Κριμαίας λένε οι G7

12.03.2014 15:58
Παράνομο το δημοψήφισμα της Κριμαίας λένε οι G7 - Media

Το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία δεν θα έχει "καμία νομική ισχύ", προειδοποίησαν σήμερα οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών απειλώντας τη Μόσχα με νέες κυρώσεις.

Το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία δεν θα έχει "καμία νομική ισχύ", προειδοποίησαν σήμερα οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών απειλώντας τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εάν δεν σταματήσει αμέσως τις προσπάθειές της για αλλαγή του καθεστώτος της χερσονήσου.

"Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές της για τη στήριξη του δημοψηφίσματος στην Κριμαία (…) που παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μία ημέρα αφότου το κοινοβούλιο της χερσονήσου ανακήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ενσωμάτωσή της στη Ρωσία.

Οι ηγέτες της G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία), στη συνεδρίαση των οποίων μετείχαν και οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώνουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής το οποίο θα είναι αποτέλεσμα μιας "διαδικασίας που βρίθει από παρατυπίες" λόγω της ανεπαρκούς προετοιμασίας του αλλά και της παρουσίας ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.

"Πέραν των συνεπειών σε ό,τι αφορά την ενότητα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η προσάρτηση της Κριμαίας θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο νομικό πλαίσιο που προστατεύει την ενότητα και την εθνική κυριαρχία όλων των κρατών", επισημαίνουν οι ηγέτες της G7 στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. "Εάν η Ρωσική Ομοσπονδία κάνει αυτό το βήμα, εμείς θα αντιδράσουμε, μεμονωμένα και συλλογικά", προειδοποιούν.

Η G7 κάλεσε επίσης τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία, να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ουκρανία και να επιτρέψει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στη χερσόνησο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.
Η G7 διευρύνθηκε το 1998, με την προσθήκη της Ρωσίας και μετονομάστηκε σε G8.

Η Ρωσία επρόκειτο να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο της "Ομάδας των Οκτώ" στο Σότσι τον προσεχή Ιούνιο, όμως οι άλλες χώρες διέκοψαν τις προετοιμασίες τους για τη σύνοδο αυτή με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία. "Υπενθυμίζουμε στη Ρωσική Ομοσπονδία την απόφασή μας να μην συμμετάσχουμε σε δραστηριότητες που σχετίζοντια με την προετοιμασία της συνόδου του Σότσι μέχρι (η Μόσχα) να αλλάξει πορεία" καταλήγει η ανακοίνωση.

Για «παραβίαση των εδαφών της Ουκρανίας» έκανε λόγο ο Ζ.Μπαρόζο
 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε, από την πλευρά του, τη Ρωσία να σταματήσει τις διαδικασίες προσάρτησης της Κριμαίας, λέγοντας ότι άμεσος στόχος πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση της κατάστασης και η εξεύρεση ειρηνικής λύσης, με βάση το διεθνές δίκαιο.

Μιλώντας, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα το πρωϊ, ο κ. Μπαρόζο κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει κάθε διαδικασία προσάρτησης της Κριμαίας, υποστηρίζοντας ότι «αυτό που γίνεται στην Κριμαία είναι παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Αναγνώρισε ότι η οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας είναι τραγική και αναφέρθηκε στην αρωγή της ΕΕ για τη σταθεροποίηση της χώρας, αναφέροντας ότι έχει ήδη συμφωνηθεί η χορήγηση ενός πακέτου αρωγής, υπό μορφήν δανείων, προς την Ουκρανία, ύψους 11 δισ. ευρώ.

Συμπλήρωσε δε ότι, κάποια μέτρα που περιλαμβάνονται στο συνολικό πακέτο μεσοπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης αρωγής μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και μονομερώς από την ΕΕ, όπως για παράδειγμα η πρόταση για εκταμίευση μέρους το ποσού, με στόχο τη μείωση στους δασμούς.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:28