26/01/2020 16:10:15

Αντιεξουσιαστικό Φλαμένκο...

Αντιεξουσιαστικό Φλαμένκο... - Media
 
«Ο φόβος και η εξουσία οδηγούν σε ακινησία κι εγώ πάντα λαχτάρησα την κίνηση, τη δίχως λόγια...»
 
Στη Μεγάλου Αλεξάνδρου χαμηλά, λίγα μέτρα από την Ιερά Οδό και την Ταινιοθήκη. Μια γκρι πόρτα μισάνοιχτη, μια αφίσα φωτίζεται διακριτικά: «Δεσποινίς Τζούλια», Αυγούστου Στρίντμπεργκ από το Χοροθέατρο Φλαμένκο, σε σκηνοθεσία και χορο­γραφία του Σταύρου Λίτινα, σε μια παραγωγή του Λιτογο Νυβνο.
 
Μπαίνω μέσα, ένας υπηρέτης με εντυπωσιακή στολή με κερνάει κόκκινο κρασί. Χώρος υποδοχής με πέ­τρινους τοίχους, στο πατάρι ένα κορίτσι περπατάει πέρα δώθε χτυπώντας τα τακούνια στον ρυθμό του πιο εκφραστικού χορού.
 
Ξεφυλλίζω το πρόγραμμα, διαβάζω τα λόγια του Λίτινα που έβαλα για πρόλογο, μαθαίνω ότι χορεύ­ουν μαζί του η Εύα Παρασκευοπούλου και η Αλίνα Αναστασιάδη, ενώ στην αφήγηση ακούμε τη φωνή της καλής ηθοποιού και σκηνοθέτριας Άντζελας Μπρούσκου.
 
Στις οκτώ και μισή μας οδηγούν σε μια μακρόστενη αίθουσα. Καρέκλες δεξιά και αριστερά για τους θεα­τές. Ένα τραπέζι μεγάλο, φώτα στο ταβάνι, ένας μεγά­λος ανεμιστήρας, ένα διάφανο πέπλο που φωτίζεται, όταν οι χορευτές πάνε από πίσω του.
 
Το θεατρικό του μεγάλου Σουηδού συγγραφέα γίνεται χορός, φλαμέν­κο κατά της εξουσίας, με τον Υπηρέτη να κατακτά την πριγκίπισσα για να ανέβει ένα σκαλί στην κοινωνική κλίμακα και τη Μαγείρισσα να του θυμίζει την ταπεινή καταγωγή του...
 
Για μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά η μουσική της Ανδαλουσίας, η σιωπή του Στρίντμπεργκ και τα τα­κούνια των τριών θαυμάσιων χορευτών - ηθοποιών σε έναν χορό Έρωτα και Θανάτου, σε μαγεύουν. Δεν χρειάζεσαι λόγια, μόνο εικόνες και ήχους.
 
Μπράβο στον Λίτινα. Θέλει τόλμη για να κυνηγήσεις το όνειρο. Θέλει θάρρος για να εγκαταλείψεις την αρ­χιτεκτονική και να φτάσεις από χορευτής παραδοσια­κών χορών του Λυκείου Ελληνίδων στο Ηράκλειο της Κρήτης να γίνεσαι μύστης και δάσκαλος του φλαμέν­κο και να παρουσιάζεις αυτό το καταπληκτικό θέαμα!

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.