search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:10
MENU CLOSE

Αντιεξουσιαστικό Φλαμένκο…

12.03.2014 22:00
Αντιεξουσιαστικό Φλαμένκο... - Media

«Ο φόβος και η εξουσία οδηγούν σε ακινησία κι εγώ πάντα λαχτάρησα την κίνηση, τη δίχως λόγια…»

 
«Ο φόβος και η εξουσία οδηγούν σε ακινησία κι εγώ πάντα λαχτάρησα την κίνηση, τη δίχως λόγια…»
 
Στη Μεγάλου Αλεξάνδρου χαμηλά, λίγα μέτρα από την Ιερά Οδό και την Ταινιοθήκη. Μια γκρι πόρτα μισάνοιχτη, μια αφίσα φωτίζεται διακριτικά: «Δεσποινίς Τζούλια», Αυγούστου Στρίντμπεργκ από το Χοροθέατρο Φλαμένκο, σε σκηνοθεσία και χορο­γραφία του Σταύρου Λίτινα, σε μια παραγωγή του Λιτογο Νυβνο.
 
Μπαίνω μέσα, ένας υπηρέτης με εντυπωσιακή στολή με κερνάει κόκκινο κρασί. Χώρος υποδοχής με πέ­τρινους τοίχους, στο πατάρι ένα κορίτσι περπατάει πέρα δώθε χτυπώντας τα τακούνια στον ρυθμό του πιο εκφραστικού χορού.
 
Ξεφυλλίζω το πρόγραμμα, διαβάζω τα λόγια του Λίτινα που έβαλα για πρόλογο, μαθαίνω ότι χορεύ­ουν μαζί του η Εύα Παρασκευοπούλου και η Αλίνα Αναστασιάδη, ενώ στην αφήγηση ακούμε τη φωνή της καλής ηθοποιού και σκηνοθέτριας Άντζελας Μπρούσκου.
 
Στις οκτώ και μισή μας οδηγούν σε μια μακρόστενη αίθουσα. Καρέκλες δεξιά και αριστερά για τους θεα­τές. Ένα τραπέζι μεγάλο, φώτα στο ταβάνι, ένας μεγά­λος ανεμιστήρας, ένα διάφανο πέπλο που φωτίζεται, όταν οι χορευτές πάνε από πίσω του.
 
Το θεατρικό του μεγάλου Σουηδού συγγραφέα γίνεται χορός, φλαμέν­κο κατά της εξουσίας, με τον Υπηρέτη να κατακτά την πριγκίπισσα για να ανέβει ένα σκαλί στην κοινωνική κλίμακα και τη Μαγείρισσα να του θυμίζει την ταπεινή καταγωγή του…
 
Για μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά η μουσική της Ανδαλουσίας, η σιωπή του Στρίντμπεργκ και τα τα­κούνια των τριών θαυμάσιων χορευτών – ηθοποιών σε έναν χορό Έρωτα και Θανάτου, σε μαγεύουν. Δεν χρειάζεσαι λόγια, μόνο εικόνες και ήχους.
 
Μπράβο στον Λίτινα. Θέλει τόλμη για να κυνηγήσεις το όνειρο. Θέλει θάρρος για να εγκαταλείψεις την αρ­χιτεκτονική και να φτάσεις από χορευτής παραδοσια­κών χορών του Λυκείου Ελληνίδων στο Ηράκλειο της Κρήτης να γίνεσαι μύστης και δάσκαλος του φλαμέν­κο και να παρουσιάζεις αυτό το καταπληκτικό θέαμα!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:09