search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:22
MENU CLOSE

Στο ΤΑΙΠΕΔ για πούλημα τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας

12.03.2014 22:00
oldphotosprosfigika1394653979.jpg

Τελείως χαμένα τα έχουν στη Διυπουργι­κή Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) αφού, σύμφωνα με απόφασή της, μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση και οι προσφυγικές πολυκα­τοικίες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας!

 
Τελείως χαμένα τα έχουν στη Διυπουργι­κή Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) αφού, σύμφωνα με απόφασή της, μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση και οι προσφυγικές πολυκα­τοικίες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας!
 
Το καταπληκτικό είναι ότι μόλις το 2009, με απόφαση του σημερινού πρωθυπουρ­γού και τότε υπουργού Πολιτισμού Αντώ­νη Σαμαρά, επικυρώθηκε απόφαση του Κε­ντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που χαρακτήριζε ως μνημείο ολόκληρο το συγκρότημα λόγω της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και κοινωνικής του σημασίας.
 
Κάτοικοι και φορείς της περιοχής είναι στα κάγκελα και δεν σκοπεύουν να αφή­σουν το θέμα να περάσει έτσι αφού ύστε­ρα από πολυετείς αγώνες κατάφεραν να σώσουν το συγκρότημα, έργο των αρχι­τεκτόνων Κίμωνα Λάσκαρη και Δημήτρη Κυριακού, που ολοκληρώθηκε το 1935 και θεωρείται άριστο δείγμα του κινήματος Bauhaus.
 
Το συγκρότημα έχει συνολική επιφά­νεια 11.000 τετραγωνικών και αποτελείται από 228 διαμερίσματα, εκ των οποίων κάπου 50 κατοικούνται από ιδιώτες. Από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχουν αγοραστεί 140 και άλλα 40 απαλλοτριω-θήκαν το 2003 από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα σχέδια που είχαν εκπονηθεί την περίοδο εκείνη προέβλεπαν την κατεδάφιση των έξι κτηρίων, σχέδια που ακυρώθηκαν από το ΣτΕ, χάρη στις προσφυγές των κατοί­κων των Αμπελοκήπων και της Αρχιτεκτο­νικής Σχολής.
 
Την ίδια χρονιά, με πρωτοβουλία του ΤΕΕ και σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας, την ΚΕΔ και το ΥΠΕΚΑ, μέσω του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, επήλθε καταρχήν συμφωνία προ­κειμένου τα ιστορικά κτήρια να μη μείνουν κουφάρια στο κενό, αλλά να αποκτήσουν μια νέα ζωή. Και συγκεκριμένα, τέσσε­ρα από τα κτήρια να παραχωρηθούν στο ΤΕΕ για να στεγάσει τη βιβλιοθήκη του, την τράπεζα πληροφοριών και τις εκδό­σεις του, δυο να δοθούν στη Σχολή Καλών Τεχνών και δυο να χρησιμοποιηθούν ως ξενώνας για συγγενείς των ασθενών του «Αγίου Σάββα» και τη στέγαση μουσείου του μικρασιατικού ελληνισμού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:21