search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:45
MENU CLOSE

Εύκολος μουσακάς χωρίς τηγάνισμα

13.03.2014 22:00
oldphotosmousaka1394735812.jpg

Χωρίς να χρειάζεται να τηγανίσετε τις πατάτες και τις μελιτζάνες, χωρίς να πάρετε περιττές θερμίδες, απολαύστε ένα από τα πλέον κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας!

Χωρίς να χρειάζεται να τηγανίσετε τις πατάτες και τις μελιτζάνες, χωρίς να πάρετε περιττές θερμίδες, απολαύστε ένα από τα πλέον κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας!

ΜΕΡΙΔΕΣ: 4
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ:  45 ΛΕΠΤΑ

Υλικά
5 πατάτες
4 μελιτζάνες
½  κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κ.σ.  κρασί άσπρο
1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο
300 γρ. τυρί φέτα,
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ:
3 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 ½ φλιτζ. τσαγ.  γάλα
2 κρόκους αυγών
Αλάτι, πιπέρι
 Μοσχοκάρυδο
 
Εκτέλεση
Σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρουμε τον κιμά και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο, την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς, τρίβουμε με το χέρι πάνω από την κατσαρόλα τη φέτα.
Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα μέτριο ταψί. Στρώνουμε μέσα τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες, φροντίζοντας να έχουν περίπου  1 εκατοστό πάχος και τις αλατίζουμε.
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις αλατίζουμε, τις κόβουμε σε λωρίδες και τις στρώνουμε σε ένα άλλο ταψί.

Σκεπάζουμε τα ταψιά με αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε σε δυνατό φούρνο για περίπου μισή ώρα (ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες). Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, απλώνουμε τις ροδέλες μελιτζάνας πάνω από τις πατάτες  και στρώνουμε από πάνω τον κιμά.

Σε μία  κατσαρόλα ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα με σύρμα. Μόλις τα υλικά ενσωματωθούν προσθέτουμε το γάλα κρύο, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα καρυκεύματα και τους κρόκους διαλυμένους σε 2 κ.σ. γάλα και την απλώνουμε στο ταψί πάνω από τα υπόλοιπα υλικά.

Ψήνουμε το μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η μπεσαμέλ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:39