search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:33
MENU CLOSE

Ξανοίγεται και στο Διαδίκτυο

13.03.2014 22:00
oldphotosopap1394737620.jpg

Τα πρώτα του… βήματα μετά την ιδιωτικοποίηση πραγματοποιεί ο ιδιωτικός ΟΠΑΠ των Τσέχων της Emma Delta, που απαλλαγμένος από τον στενό εναγκαλισμό της Intralot προχωρεί στην ανάπτυξη του διαδικτυακού στοιχηματισμού και των νέων παιγνίων.

Τα πρώτα του… βήματα μετά την ιδιωτικοποίηση πραγματοποιεί ο ιδιωτικός ΟΠΑΠ των Τσέχων της Emma Delta, που απαλλαγμένος από τον στενό εναγκαλισμό της Intralot προχωρεί στην ανάπτυξη του διαδικτυακού στοιχηματισμού και των νέων παιγνίων. Την ίδια ώρα μετασχηματίζεται και ο ίδιος ως Οργανισμός φιλοδοξώντας να γίνει πολύ λειτουργικότερος και αποτελεσματικός, διατηρώντας και τον κοινωνικό του χαρακτήρα.

Η απόφαση της περασμένης εβδομάδας για την «κάθοδο» στην ιντερνετική αγορά, με πρώτο σταθμό το λεγόμενο διαδικτυακό στοίχημα (online sports betting), σήμανε πράγματι την πρώτη φορά έπειτα από χρόνια που ο ΟΠΑΠ προχωρά σε ένα τεράστιο πρόγραμμα χωρίς τον «παραδοσιακό» του συνεργάτη. Τη θέση της εταιρείας του ομίλου Κόκκαλη παίρνει τώρα η Gtech, ο αμερικανικός όμιλος gaming, που πρόσφατα πέρασε στα χέρια της ιταλικής Lottomatica.

Για τους λάτρεις της λεπτομέρειας η Lottomatica είναι η εταιρεία που μαζί με τον κρατικό ΟΠΑΠ είχε διεκδικήσει τα Ελληνικά Λαχεία στον περίφημο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ και είχε αποχωρήσει την τελευταία στιγμή εκτιμώντας ως πολύ υψηλό το τίμημα που είχε ζητήσει το Ταμείο. Τότε ο ΟΠΑΠ αναγκάστηκε να βάλει ο ίδιος τα κεφάλαια. Η Lottomatica όμως επανήλθε με μικρή συμμετοχή και στο σχήμα για τη διεκδίκηση του ίδιου του ΟΠΑΠ υπό την Emma Delta.

Για την «εμφάνιση» αυτή υπάρχει ένα μυστικό: Ο σημερινός μεγαλομέτοχος του ΟΠΑΠ Ίρζι Σμετς είναι από το 2008 μέλος στο Δ.Σ. της ιταλικής Generali PPF Holdings. Η σύμπραξη αυτή χρονολογείται από την περίοδο που συνεργαζόταν με τον Πετρ Κέλνερ στο γνωστό fund PPF. Μέτοχος της Generali είναι η οικογένεια De Agostini, η οποία είναι και βασικός μέτοχος του παγκόσμιου γίγαντα των τυχερών παιχνιδιών και λοταριών Lottomatica. Και αυτό εξηγεί εν πολλοίς και την επιλογή της Gtech, ύστερα από μια περίοδο φημολογίας από διάφορους κύκλους που υποστήριζαν ότι η ανάθεση για τον διαδικτυακό στοιχηματισμό είχε γίνει στην ισραηλινή Playtech.

Τι αφορά το πρόγραμμα του διαδικτυακού στοιχηματισμού; Την κάθοδο του ΟΠΑΠ στο πεδίο που μέχρι τώρα έπαιζαν μόνο οι ιντερνετικές εταιρείες. Η νέα διοίκηση του Καμίλ Ζίγκλερ στον ΟΠΑΠ «τρέχει» το πρόγραμμα με τα «χίλια», καθώς όλες οι λεπτομέρειες θα πρέπει να έχουν ρυθμιστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Στόχος είναι να βγει ο ΟΠΑΠ στην αγορά με το Μουντιάλ της Βραζιλίας και με την πρώτη σέντρα προγραμματισμένη για τις 12 του μήνα. Κεντρικός συνεργάτης του ΟΠΑΠ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι η G2, η θυγατρική του ιταλοαμερικανικού ομίλου με ειδικότητα στις διαδραστικές τεχνολογικές πλατφόρμες, που ήδη συνεργάζεται με γνωστές εταιρείες του χώρου, όπως η Paddypower, η Betfred και η Sportingbet.

Μεγάλη μπίζνα

Το πρόγραμμα του διαδικτυακού στοιχήματος είναι μεγάλο για τον Οργανισμό, μια και εκτιμάται ότι θα φέρει στα ταμεία 520 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2015, με μια απόδοση κοντά στο 85%. Ίσως όμως το σοβαρότερο συμπέρασμα να είναι ότι μια δραστηριότητα που συζητιόταν επί πέντε χρόνια στον υπό κρατική διοίκηση ΟΠΑΠ ξεκινάει μόλις πέντε μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης από τους Τσέχους.

Ο επόμενος «σταθμός» για την ανάπτυξη του ΟΠΑΠ είναι οι παιχνιδομηχανές (τα λεγόμενα μηχανάκια, βιντεολόττο ή VLT). Στον Οργανισμό περιμένουν τους επόμενους μήνες την ανακοίνωση του κανονισμού λειτουργίας του συγκεκριμένου παιγνίου από την ΕΕΕΠ, καθώς δεν παίρνουν «επάνω τους» την απόφαση. Αμέσως μετά, όμως, ο ΟΠΑΠ θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για τη διαδικασία προμήθειας των μηχανών. Τα πρώτα μηχανάκια υπολογίζεται να λειτουργήσουν το φθινόπωρο, ενώ ώς το τέλος του έτους ο στόχος είναι να έχουν εγκατασταθεί και να λειτουργούν 2.500. Ο ΟΠΑΠ θα προπορεύεται περίπου έξι μήνες στο πρόγραμμα των VLT (μια και θα υπάρξουν και άδειες σε άλλους αναδόχους). Το 2015 ο αριθμός των «μηχανών» του ΟΠΑΠ θα έχει φτάσει τις 11.000, ενώ στις αρχές του 2016, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης ανάπτυξη για το δίκτυο του ΟΠΑΠ, θα έχουν φτάσει τις 16.500. Συνολικά στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν 21.500 VLT.

Στα τέλη της άνοιξης θα πέσουν στην… αγορά το επαναλανσαρισμένο Ξυστό και τα νέα Λαχεία. Το Ξυστό θα προσφέρεται και σε ηλεκτρονική μορφή, προκειμένου να αυξηθούν οι πωλήσεις, ενώ τζίρος αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ το 2015 και τα 450 εκατ. ευρώ το 2016.

Ο οργασμός δραστηριότητας στο Περιστέρι έχει οδηγήσει πολλούς αναλυτές να αναθεωρήσουν τις αρχικές τους εκτιμήσεις για τα ρίσκα στην εφαρμογή του νέου business plan. Και ο λόγος δεν είναι τόσο ότι το ρίσκο δεν υπήρχε, αλλά το ότι η… εργασιοθεραπεία στην οποία ο Ζίγκλερ έχει υποβάλει τα στελέχη του δείχνει να έχει αποτελέσματα ικανά να εγγυηθούν την ολοκλήρωση κάθε προγράμματος στην ώρα του. Ως πρώτη θετική συνέπεια η μετοχή του Οργανισμού από τα έξι ευρώ την περίοδο ανάληψης της διοίκησης από την Emma Delta έχει «πιάσει» ακόμη και τα 12 ευρώ και περιλαμβάνεται στις καλύτερες τοποθετήσεις του τελευταίου εξαμήνου.

H αλλαγή φρουράς

Στα «μυστικά» της μετοχικής κούρσας και η αναμενόμενη τροποποίηση της μερισματικής πολιτικής για τη φετινή χρονιά. Από το 43% του 2011 και το 36% του 2012 το επίπεδο των κερδών της εταιρείας που θα κατευθυνθεί προς τους μετόχους λέγεται ότι θα επιστρέψει στο «παραδοσιακό» 90%, κάτι που οδήγησε πολλούς παλαιούς θεσμικούς να γυρίσουν στον… οίκο του Περιστερίου.

Η ιδιωτικοποίηση βέβαια δεν ήταν μια «αναίμακτη» διαδικασία. Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται μια μεγάλη «αλλαγή φρουράς» με πολλά στελέχη της κρατικής περιόδου να αποχωρούν. Οι Τσέχοι και οι Έλληνες συνεργάτες τους στην Emma Delta μιλούν για υπέρογκες αποδοχές που δεν βασίζονταν σε κριτήρια αποτελεσματικότητας και γενικότερα για ένα σύστημα αμοιβών που είναι πρόκληση για τα οικονομικά και μισθολογικά δεδομένα των υπόλοιπων Ελλήνων. Πάντως όσοι αποχωρούν, αποζημιώνονται με βάση τη Συλλογική Σύμβαση, με συνέπεια η μέση αποζημίωση να βρίσκεται στο επίπεδο των 200.000 ευρώ!

Στο ερώτημα εάν μπορεί ο ιδιωτικός ΟΠΑΠ να έχει μια καλύτερη συνταγή από τον κρατικό, η απάντηση θα έρθει στο προσεχές μέλλον. Η κινητικότητα στα οικονομικά και την ανάπτυξη του Οργανισμού δείχνει ότι ο νέος ΟΠΑΠ θα «τρέξει» με πρωτόγνωρες διαδικασίες. Μένει να αποδειχθεί εάν αντίστοιχες θα είναι οι κινήσεις και στην παράμετρο της κοινωνικής του δράσης. Η διοίκηση αναφέρει ότι κάτι τέτοιο είναι ενσωματωμένο στη λογική της και θα καταγραφεί άμεσα με το νέο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του ομίλου ΟΠΑΠ (με πρώτο βήμα τη δωρεά του αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία) αλλά και την ευρύτερη εμπλοκή του στον ελληνικό αθλητισμό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:29