search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:31
MENU CLOSE

Μελωδίες σε ντο… «Μι-νέρβα»

14.03.2014 22:00
Μελωδίες σε ντο... «Μι-νέρβα» - Media

Δεκατρία παιδιά ή, καλύτερα, δεκατρείς… κιθάρες έδωσαν ένα μοναδικό ρεσιτάλ για τα αυτιά των Γερμανών.

Δεκατρία παιδιά ή, καλύτερα, δεκατρείς… κιθάρες έδωσαν μοναδικά ρεσιτάλ με έργα Ελλήνων, κυρίως, αλλά και άλλων συνθετών στη Γερμανία. Οι μαθητές του κιθαριστικού συνόλου Minerva από το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης ταξίδεψαν πριν από λίγες μέρες και έπαιξαν σε Μόνταμπαουρ, Γκρεντζχάουσεν και Φραγκφούρτη. Επιστρέφοντας μίλησαν για μια εμπειρία που τους έμεινε αξέχαστη, κι ας διήρκεσε το ταξίδι τους μόλις μια εβδομάδα (23.2 έως 1.3). 

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος πολιτιστικής ανταλλαγής ανάμεσα στο Μουσικό Σχολείο της Παλλήνης και το Μουσικό Γυμνάσιο Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο Μόνταμπαουρ της Γερμανίας. Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε Αθήνων, που έθεσε υπό την αιγίδα του και χρηματοδότησε το πρότζεκτ, οι δεκατρείς μαθητές του μουσικού συνόλου και οι δύο καθηγητές τους, ο Αστρινός Καραγιωργάκης και ο Σταύρος Κατηρτζόγλου, επισκέφθηκαν το Μουσικό Γυμνάσιο στο Μόνταμπαουρ, πραγματοποιώντας μια συναυλία με μουσική από τον κινηματογράφο και έργα Ελλήνων συνθετών. Νωρίτερα, τον Οκτώριο του 2013, το κιθαριστικό σύνολο του γερμανικού σχολείου, το Cantomano, και ο καθηγητής κιθάρας Volker Hoeh είχαν αντίστοιχα φιλοξενηθεί και δώσει συναυλίες στην Αθήνα. 

Τα παιδιά δεν είχαν άγχος. Άλλωστε, όπως λένε και τα ίδια, «ανυπομονούσαν να μας ακούσουν». Φυσικά οι περιηγήσεις τους στα γερμανικά εδάφη δεν ήταν μόνο… μουσικές. Οι Έλληνες μαθητές φιλοξενήθηκαν από γερμανικές οικογένειες κατά την παραμονή τους στο Μόνταμπαουρ και έτσι πήραν μια γεύση της γερμανικής πραγματικότητας. «Η φιλοξενία του σχολείου ήταν άψογη, αλλά δεν ήταν αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο», αναφέρει ο Κίμωνας Βιντζηλαίος, μέλος του συνόλου Minerva, και συνεχίζει: «Μέσα από τις συζητήσεις μας με τα παιδιά από τη Γερμανία και τους γονείς τους, ουσιαστικά καταρρίφθηκε όποια προκατάληψη είχαμε για τους Γερμανούς και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους Έλληνες.

Πρόκειται για ανθρώπους καλλιεργημένους, ευγενικούς και ανοιχτόμυαλους». Η Αμαλία Μουχταρίδη εντυπωσιάστηκε με το πόσο… ήσυχα είναι εκεί σε σχέση με την ελληνική καθημερινότητα, ενώ πολλά από τα παιδιά παρατήρησαν, κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, τις ιδιομορφίες που έχει το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, συγκρίνοντας το τελευταίο με το αντίστοιχο ελληνικό. «Σε σύγκριση με εμάς, το παιδί σε ένα σχολείο της Γερμανίας δεν αποκτά μέσα από το σχολείο μια σφαιρική γνώση, αλλά ειδικεύεται σε κάτι συγκεκριμένο», λένε οι μαθητές Χρήστος Παππάς και Αρετή Μελανή, με την τελευταία να συμπληρώνει πως όλο το βάρος πέφτει στα πανεπιστήμια. 

Το μουσικό σύνολο Minerva έμεινε έκπληκτο από τις πλούσιες υποδομές και εγκαταστάσεις, αλλά και από την τρομακτική οργάνωση που διέπει το σχολείο του Μόνταμπαουρ, καθώς και την καθημερινότητα των οικογενειών που τους φιλοξένησε. Από το πότε θα φάνε μέχρι και το πότε θα… πέσουν να κοιμηθούν, όπως τόνισε και ο μαθητής Φώτης Παρασκευόπουλος, όλα λειτουργούσαν σαν καλοκουρδισμένο ρολόι.

Ωστόσο σε μια αποκριάτικη γιορτή που διοργάνωσε το σχολείο, μέχρι και τον… διευθυντή έβλεπες να ξεφαντώνει σαν τρελός. Μετά το Μόνταμπαουρ ακολούθησε ένα… pit stop στο Γκρεντζχάουζεν για ένα ρεσιτάλ και η μικρή τουρνέ ολοκληρώθηκε στην πολυπολιτισμική και γεμάτη Έλληνες Φραγκφούρτη, όπου το σύνολο έδωσε την τρίτη του συναυλία, την οποία διοργάνωσε η εταιρεία Πολύτροπον-Β.Χατζηβάσιος. Η κάθε τοποθεσία είχε τη χάρη της, αλλά η Φραγκφούρτη άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων στους μαθητές. «Ένιωθες σαν… τουρίστας!» συμφωνούν ο Κίμωνας, η Αρετή και η Αμαλία.

Ποιος όμως είναι ο τελικός απολογισμός αυτού του ταξιδιού; Ο καθηγητής Αστρινός Καραγιωργάκης τονίζει πως «είναι πολύ σημαντικό που στο σχολείο κινητοποιηθήκαμε και είχαμε επαφές με συγκεκριμένους φορείς ώστε να υλοποιηθεί ένα τόσο σημαντικό ταξίδι, με στόχο να εκτεθεί το παιδί σε μια νέα μουσική και όχι μόνο κουλτούρα», ενώ ο έτερος καθηγητής Σταύρος Κατηρτζόγλου συμπληρώνει:

«Μέσα από αυτή την εκδρομή και τις οικογένειες που  πρόσφεραν φιλοξενία, οι μαθητές μας είδαν μια Γερμανία διαφορετική από αυτή που μας σερβίρουν στις τηλεοράσεις, γνώρισαν μια πλούσια πολιτισμικά χώρα».
  
Info

Οι 13 μαθητές που ταξίδεψαν στη Γερμανία: Μαρία Αδαμίδου, Δάφνη Αντωνίου, Νίκος Λιάγκας, Ινώ Λουκίδου, Αρετή Μελανή, Αμαλία Μουχταρίδη, Χρήστος Παππάς, Φώτης Παρασκευόπουλος, Κωνσταντίνος Πετροπουλέας, Παναγιώτης Πράφτσας, Μαρίλια Πσαρίδη, Κίμωνας Βιντζηλαίος, Ελένη Φίλιου. Μαζί τους και οι καθηγητές Αστρινός Καραγιωργάκης και Σταύρος Κατηρτζόγλου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:25