search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:44
MENU CLOSE

Τους έχουν ζώσει τα φίδια

15.03.2014 22:00
oldphotossel_91394795168.jpg

Μπροστά στον κίνδυνο της πανωλεθρίας στην Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων, ο Σαμαράς επιστρατεύει όλα τα όπλα για να διασωθεί. 

Μπροστά στον κίνδυνο της πανωλεθρίας στην Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων, ο Σαμαράς επιστρατεύει όλα τα όπλα για να διασωθεί. Φαίνεται ότι οι εκλεκτοί του, Κουμουτσάκος και Σπηλιωτόπουλος, κινδυνεύουν να μην περάσουν στον δεύτερο γύρο, ενώ ούτε στην Κεντρική Μακεδονία ούτε στη Θεσσαλονίκη πάνε καλά.

Ο Άρης ζήτησε ανοικτά και δημοσίως από τον Νικήτα να αποσυρθεί από την κούρσα καθώς βλέπει την άνοδο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τη δυναμική που αποκτά η υποψηφιότητά του, που δείχνει ότι μπαίνει στον δεύτερο γύρο. Η δημόσια παραίνεση του Άρη προκάλεσε οργή στο στρατόπεδο του Νικήτα, αλλά προς το παρόν δεν έχει ξεθάψει το… τσεκούρι του πολέμου. Όμως είναι θέμα χρόνου να συμβεί και τότε θα υπάρχουν δυσάρεστες επιπτώσεις και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη ανοικτή εκδήλωση στο «Caravel», την Τετάρτη το βράδυ, μίλησε για σχέδιο ορισμένων (του Μαξίμου) να κρατήσουν τον Καμίνη στην Αθήνα για να επιβιώσει πολιτικά ο Βενιζέλος. Ο Άρης αθροίζει στα δικά του ποσοστά τα χαμηλά ποσοστά του Νικήτα για να υποστηρίξει ότι θα κόψει πρώτος το νήμα παραγνωρίζοντας, όπως λένε στελέχη, ότι στην πολιτική «ένα και ένα δεν κάνουν πάντα δύο».
Επιπλέον ασκούνται πιέσεις στον Νικήτα με αντάλλαγμα το ευρωψηφοδέλτιο και στήριξη από τον μηχανισμό για να εκλεγεί, αφού έχει αναγνωρισιμότητα, αλλά ο ίδιος αρνείται θεωρώντας ότι: «η κάλπη θα με βγάλει ψηλά στον Δήμο Αθηναίων». Δεν φαίνεται να πτοείται ούτε από το γεγονός ότι θα του χρεώσουν την αποτυχία του Άρη και διαμηνύει ότι, αν αρχίσουν «τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη», θα αρχίσει κι αυτός «τα τσάμικα και τα καλαματιανά».
Πλέον στελέχη της Ν.Δ. έχουν αρχίσει να σιγοψιθυρίζουν ότι οι άνθρωποι του Νικήτα είναι εκείνοι που πιέζουν να παραμείνει στην κούρσα παρά τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων, για να μπορούν να ελέγχουν τομείς και πόστα που είχαν στον δήμο.
Ο Κουμουτσάκος δεν έχει πιθανότητα να περάσει στον δεύτερο γύρο, αφού τα ποσοστά που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις κινούνται στο 12%-15%, στα επίπεδα του Σπηλιωτόπουλου. Επί της ουσίας, είναι προφανές ότι οι δυνάμεις της Ν.Δ. στην Αττική έχουν υποστεί σοβαρή καθίζηση και πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταγράψει μεγάλη νίκη στον πρώτο γύρο, η οποία θα αποφέρει μεγαλύτερα αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο και κυρίως στις ευρωεκλογές.
Στη Θεσσαλονίκη ο Σταύρος Καλαφάτης δεν «περπατάει» και δεν μπορεί να «χτυπήσει» τον Μπουτάρη, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία ο «αντάρτης» Απόστολος Τζιτζικώστας διαλύει την επίσημη υποψηφιότητα του Γιάννη Ιωαννίδη.

«Ξινίλα» Ντόρας – Μαριέττας
Με την παλαιοκομματική λογική της συμμετοχής προσώπων από τον χώρο του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, ειδικών ομάδων και γεωγραφικής εκπροσώπησης αναζητούνται οι υποψήφιοι για το ευρωψηφοδέλτιο. Έτσι, κρατούν ως «επτασφράγιστο» μυστικό την υποψηφιότητα του Μανώλη Μαυρομάτη, ο οποίος, κατά τη θητεία του στην Ευρωβουλή, «λουκιάστηκε» και, όταν δεν επανεξελέγη, ανέλαβε σύμβουλος στην Επιτροπή. Το «λόμπι» που τον στηρίζει στις Βρυξέλλες πιέζει τη Συγγρού να τον βάλει σε μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο και φαίνεται ότι δεν συναντά ισχυρή αντίσταση.
Ο έτερος «Μανόλο», ο Κεφαλογιάννης, ανακοινώθηκε ως επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής για τις ευρωεκλογές και είναι προφανές ότι όχι μόνο θα είναι υποψήφιος, αλλά θα έχει απόλυτη στήριξη Σαμαρά στη μάχη του σταυρού. Ως επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής δεν θα έχει ούτε περιορισμό τηλεοπτικών εμφανίσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του «Π», η Ντόρα Μπακογιάννη και η Μαριέττα Γιαννάκου «ξίνισαν» όταν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης πήρε την πρωτοβουλία στο Δουβλίνο και μεταξύ σοβαρού και αστείου πρότεινε στον Σαμαρά να τις βάλει στο ευρωψηφοδέλτιο. Κανείς δεν είπε λέξη και όλοι έκαναν ότι… δεν άκουσαν. Η Ντόρα λέει ότι δεν θέλει να κατέβει, αλλά, εάν τελικώς είναι υποψήφια, θέλει να την έχει παρακαλέσει ο Σαμαράς, ώστε να έχει πάρει ως αντιπαροχή τη θέση που θέλει στην Κομισιόν.
Μετά την ανακοίνωση του Κεφαλογιάννη ως επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής η Μαριέττα φέρεται ως δυσαρεστημένη, αφού δεν θα έχει προνόμια σε αυτήν τη μάχη, παρ’ ότι έχει διατελέσει με επιτυχία τόσες φορές ευρωβουλευτής. Η υποψηφιότητα της Νίκης Τζαβέλλα μπορεί να φέρει ψήφους τεχνοκρατών και πρώην ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ, ενώ και η υποψηφιότητα Κύρτσου μετριέται από τη Συγγρού στα θετικά.

Παραιτήσεις και ασάφειες
 
Από νυν βουλευτές που θα παραιτηθούν – λόγω του ασυμβίβαστου που θέτει ο Σαμαράς –, εκτός από τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, φαίνεται πως υποψηφιότητα σκέφτεται να θέσει ο Κώστας Μουσουρούλης. Ο βουλευτής Χίου είχε εργαστεί πολλά χρόνια στις Βρυξέλλες και μάλλον καλοβλέπει την επιστροφή του ως ευρωβουλευτή, αφού το πολιτικό κλίμα δεν τον σηκώνει ως υπουργό στα πάτρια εδάφη.
Η Ρόδη Κράτσα δεν είναι σαφές τι θέλει να πράξει, ενώ φαίνεται πως και οι φήμες για τα ονόματα δημοσιογράφων που είχαν ακουστεί, όπως της Μαριάννας Πυργιώτη και του Μανώλη Κοττάκη, δεν επιβεβαιώνονται. Ο Φαήλος Κρανιδιώτης είναι ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται, ενώ δεν επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται ότι είναι «ανοικτή» η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Ψωμιάδη, όπως είχε αποκαλύψει το «Π».
Όλα τα ονόματα τα χειρίζεται ο Σαμαράς, λένε στη Συγγρού, όπου συνεχίζουν να συγκεντρώνουν πιθανές υποψηφιότητες. Τα ονόματα-κλειδιά είναι γνωστά σε στενό κύκλο συνεργατών του Σαμαρά και ο ίδιος θα κρίνει πότε θα κάνει ανακοινώσεις. Πάντως, ενώ είχαν σκοπό να ανακοινώσουν τον βασικό κορμό έως τα μέσα Μαρτίου, καθυστερούν τη συμπλήρωση λόγω απροθυμίας πολλών στελεχών. «Δεν βιαζόμαστε, υπάρχει χρόνος, αφού οι αντίπαλοι δεν φαίνεται να έχουν κάποια έκπληξη» λέει στέλεχος της Συγγρού επιχειρώντας να κρύψει τη δική τους ένδεια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:43