search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:17
MENU CLOSE

«Θάλαμος αερίων» το Παρίσι

15.03.2014 17:43
«Θάλαμος αερίων» το Παρίσι - Media

Το όριο συναγερμού ξεπέρασε χθες, για πέμπτη κατά σειράν ημέρα, η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, υποχρεώνοντας τις Αρχές στη λήψη έκτακτων μέτρων.

Το όριο συναγερμού ξεπέρασε χθες, για πέμπτη κατά σειράν ημέρα, η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, υποχρεώνοντας τις Αρχές στη λήψη έκτακτων μέτρων.

«Η ποιότητα του αέρα αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης», δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Φιλίπ Μαρτέν, για να προσθέσει: «Τα δημόσια μέσα μεταφοράς θα είναι έτσι δωρεάν για τους χρήστες από το πρωί της Παρασκευής μέχρι και το βράδυ της Κυριακής». Ο περιφερειάρχης της γαλλικής πρωτεύουσας, ο σοσιαλιστής Ζαν-Πολ Ουσόν, διευκρίνισε ότι οι δωρεάν μετακινήσεις θα επεκταθούν όσο τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης παραμείνουν πάνω από τα όρια συναγερμού, ενώ η επικεφαλής της εταιρείας μέσων μεταφοράς της πρωτεύουσας προσέθεσε ότι τα δρομολόγια τρένων και λεωφορείων θα ενισχυθούν όλο το Σαββατοκύριακο.

Ανάλογες πρωτοβουλίες ανακοίνωσαν και οι Δήμοι της Ρουέν, της Ρενς και της Γκρενόμπλ, σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.

Περισσότεροι από τριάντα νομοί της Γαλλίας αντιμετώπιζαν χθες προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που ενισχύονται από τον ασυνήθιστα ήπιο καιρό, την υγρασία και την άπνοια που επικρατεί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Η εμφάνιση μεγάλης συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (με διάμετρο μικρότερη των 10 μικρομέτρων) σκόνης από διάφορες πηγές (καύση ξυλείας, πετρελαίου θέρμανσης, βιομηχανία και κινητήρες ντίζελ στα αστικά κέντρα) ευνοείται σημαντικά από τον αντικυκλώνα, με τις κρύες νύχτες και τις θερμές και υγρές ημέρες.
Το επίπεδο συναγερμού έχει ορισθεί στο σημείο κατά το οποίο η συγκέντρωση σωματιδίων ξεπερνά τα 80 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπενθύμισε ότι οι κατά τόπους Αρχές έχουν υιοθετήσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, όπως μείωση των ορίων ταχύτητας για τα οχήματα σε συγκεκριμένους οδικούς άξονες, παρακάμψεις για τα φορτηγά, περιορισμός της βιομηχανικής δραστηριότητας, επ’αόριστον δωρεάν χρήση ποδηλάτων Velib και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων Autolib στο Παρίσι και ρητή απαγόρευση χρήσης τζακιών.

Η γαλλική κυβέρνηση ανησυχεί ότι οι αλλεπάλληλες υπερβάσεις των τιμών ρύπανσης θα της κοστίσουν ακριβά και για έναν ακόμη λόγο: με την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που μπορεί να ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ρεκόρ, που καταγράφονται επ’ εσχάτων στη γαλλική πρωτεύουσα, απασχολούν ήδη την προεκλογική εκστρατεία για τον Δήμο του Παρισιού.

Η υποστηριζόμενη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα υποψήφια δήμαρχος, Αν Ινταλγκό, πρότεινε τη σταδιακή απαγόρευση των μεταφορών εμπορευμάτων με φορτηγά ντίζελ, την επέκταση του δικτύου δημόσιων ποδηλάτων και ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλο το μητροπολιτικό Παρίσι, την απόκτηση 3.000 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων και την επέκταση του μετρό.

Παρότι η κ. Ινταλγκό, φαβορί για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, στρέφεται κατά των φορτηγών ντίζελ, η υποψήφια των Σοσιαλιστών, καθώς και η συντηρητική αντίπαλός της Ναταλί Κοσιουσκό-Μορισέ, αποφεύγει να προτείνει την απόσυρση των ιδιωτικών οχημάτων ντίζελ, η απελευθέρωση πώλησης των οποίων πριν από 20 χρόνια αποδείχθηκε ιδιαίτερα βλαβερή για την ποιότητα του αέρα των μεγάλων πόλεων.
 

Πηγή: Καθημερινή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:17