search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:49
MENU CLOSE

Η επόμενη μέρα στην Κριμαία ξημέρωσε με συννεφιά (Video)

17.03.2014 07:42
Η επόμενη μέρα στην Κριμαία ξημέρωσε με συννεφιά (Video) - Media

 Το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν αναμενόμενο και συτνριπτικό. Το 95% των κατοίκων της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και σήμερα το αίτημα θα κατατεθεί επίσημα προς την Μόσχα ώστε να εξεταστεί την Τετάρτη στην Δούμα.

 
Το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν αναμενόμενο και συτνριπτικό. Το 95% των κατοίκων της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και σήμερα το αίτημα θα κατατεθεί επίσημα προς την Μόσχα ώστε να εξεταστεί την Τετάρτη στην Δούμα.
 
Η συγκυρία είναι ιστορική γιατί η Κριμαία ζητά την προσάρτησή της στη Ρωσία, 60 χρόνια μετά την παραχώρησή της από τον Νικίτα Χρουστσόφ στην Ουκρανία.
 
Και κάπου εδώ σταματάνε τα όποια ωραία. Και αρχίζουν οι προβληματισμοί. Όπως αν κάποια άλλη χώρα θα αναγνωρίσει το δημοψήφισμα και εν τέλει θα το αποδεχτεί. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ έχουν ήδη χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα ως παράνομο και σκέφτονταν την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα. Τώρα όμως, με την λαϊκή βούληση να έχει εκφραστεί είναι μάλλον δύσκολο η (πάλαι ποτέ) Δϋση να τραβήξει το σκοινί.
 
Όχι γιατί φοβάται τον πυρηνικό πόλεμο που υπονόησε ο γραφικός παρουσιαστής της ρωσικής τηλεόρασης (βλ. βίντεο). Αλλά γιατί φοβάται ότι η Ρωσία θα κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου και η υπόλοιπη Ευρώπη θα κρυώνει…
 
Καλοί βλέπετε οι λεονταρισμοί από απόσταση και εκ του ασφαλούς αλλά όταν η κουβέντα φτάσει στο προκείμενο, αυτό που μετράει είναι το συμφέρον –και πρώτιστα το οικονομικό. Σε λίγο καιρό άπαντες θα ξεχάσουν το θέμα και θα μείνουν οι έρμοι οι Ουκρανοί να μην έχουν καταλάβει από πού τους ήρθε. Μπορούν βέβαια να αποτανθούν για βοήθεια σε αυτούς που οργάνωσαν την αναταραχή στη χώρα τους και έριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση.
 
Αυτό πάντως που πρέπει να διευθετηθεί άμεσα είναι το θέμα των Ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην περιοχή.
Οι κακόμοιροι έχουν μείνει εγκλωβισμένοι μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης αφού σύμφωνα με τον Σεργκέϊ Αξιόνοφ (το νέο ισχυρό άνδρα της περιοχής) είτε να ορκιστούν πίστη στο νέο σύνταγμα και ουσιαστικά να αυτομολήσουν στη Ρωσία (αυτό κάποτε λεγόταν προδοσία) είτε να επιστρέψουν άρον – άρον στο Κίεβο, όπου και εκεί δεν τους διασφαλίζει κανείς το μέλλον τους.
 
Το αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την επίμαχη χερσόνησο. Ο Πούτιν καλείται αν λύσει άμεσα μια σειρά από θέματα, προτού του γίνουν πονοκέφαλος. Όπως το διοικητικό καθεστώς της Κριμαίας. Θα ενωθεί ως διοικητική οντότητα με τη Μόσχα όπως το Νόβγκοροντ ή θα είναι αυτόνομη δημοκρατία με βουλή και πρόεδρο όπως η Τσετσενία;
 
Η απόφαση για αυτό θα ληφθεί (επίσης) την Τετάρτη στη ρωσική βουλή.
Αξιωματούχοι της Δούμας λένε πως η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να γίνει μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας, συγκεκριμένα βάσει ενός νόμου "Περί της διαδικασίας για την υιοθέτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία και την εκπαίδευση νέων υποκειμένων της Ρωσικής Ομοσπονδίας" που είχε ψηφισθεί το 2001.
 
Η πρώτη αίτηση της Κριμαίας για να ενταχθεί στη Ρωσία θα σταλεί στον Πούτιν. Αν εγκριθεί, ο Πούτιν θα την διαβιβάσει στη συνέχεια στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τα οποία θα επεξεργασθούν μια συνθήκη που θα υπογραφεί ανάμεσα στη Ρωσία και το νέο κράτος.
Βάσει της συνθήκης, μπορεί να ορισθεί μια μεταβατική περίοδος για την ολοκλήρωση του νέου υποκειμένου στα συστήματα της Ρωσίας — το οικονομικό, το δημοσιονομικό, το πιστωτικό και το νομικό.
 
Επόμενο θέμα, οι αντίθετοι με την ένωση. Αυτοί είναι κατά κύριο λόγο οι Τάταροι. Μια μογγολική φυλή που αριθμεί περισσότερους από 250.000 ανθρώπους στην Κριμαία, στην οποία επέστρεψαν το 1989 μετά την εκτόπισή τους στην Ασία κατά τα χρόνια της Σ. Ένωσης. Ο αριθμός τους δεν είναι μεγάλος (λίγο πάνω από το 10% του συνολικού πληθυσμού της Κριμαίας) αλλά ούτε και αμελητέος.
 
Έχοντας υποστεί ήδη ένα μεγάλο διωγμό και βλέποντας τώρα τα σπίτια τους να σημαδεύονται με ένα σταυρό, είναι λογικό να φοβούνται για τις ζωές και τις περιουσίες τους.
 
Σε μοίρα αντίστοιχη είναι και οι Ουκρανοί πολίτες οι οποίοι αν αρνηθούν να αλλάξουν υπηκοότητα δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές.
 
Και, έσχατο αλλά όχι τελευταίο, το οικονομικό μέλλον της περιοχής. Όπου μπορεί ως θέρετρο να αποφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος αλλά αυτό δεν ισχύει για τους κατοίκους της. Ο μέσος μισθός δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ και πολύς κόσμος αναμένεται να μετακομίσει βορειότερα σε αναζήτηση καλύτερης τύχης, οι συνταξιούχοι της είναι 17 φορές περισσότεροι από ότι στην υπόλοιπη Ρωσία και αυτό σημαίνει περισσότερα έξοδα για τη Μόσχα.
 
Μεσοπρόθεσμα το κόστος αυτής της ένωσης υπολογίζεται σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να το ξέρουν οι αναλυτές, προφανώς το ξέρει και ο Πούτιν. Και συνήθως ο «τσάρος» δεν κάνει τυχαία πράγματα, χωρίς να τα έχει υπολογίσει ως την τελευταία λεπτομέρεια.

Με μερική επιστράτευση απαντά το Κίεβο στη Μόσχα
 
Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση 40.000 εφέδρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει «την ανάμιξη της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας» και να αυξήσει τη στρατιωτική δύναμη της χώρας ενώπιον της ανάληψης του ελέγχου της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Ο Αντρέι Παρούμπι, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι 20.000 έφεδροι θα αναπτυχθούν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και οι άλλοι 20.000 θα ενισχύσουν τη νεοσυσταθείσα Εθνική Φρουρά.
Συνολικά 275 βουλευτές ενέκριναν τη μερική αυτή επιστράτευση την οποία είχε εισηγηθεί ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ λαμβάνοντας υπόψη «την επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα και την ανάμιξη της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας», ενώ 33 βουλευτές δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία.
Κανένας βουλευτής δεν ψήφισε κατά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:49