search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:40
MENU CLOSE

Χάνουν από τα αποδυτήρια

17.03.2014 22:00
oldphotossel81395049676.jpg

«Φρακάραμε σε όλα τα επίπεδα». Την απαισιόδοξη αυτή διαπίστωση κάνουν κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνοντας ότι δείχνουν να επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις ότι αυτό το ανοιξιάτικο δίμηνο αποδεικνύεται το πιο δύσκολο για την κυβέρνηση.

«Φρακάραμε σε όλα τα επίπεδα». Την απαισιόδοξη αυτή διαπίστωση κάνουν κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνοντας ότι δείχνουν να επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις ότι αυτό το ανοιξιάτικο δίμηνο αποδεικνύεται το πιο δύσκολο για την κυβέρνηση.

Τα σύννεφα πάνω από τον κυβερνητικό ουρανό πληθαίνουν. Από τη μια η αποσταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ μετά τη σύγκρουση Βενιζέλου – Παπανδρέου και την ανάγκη να προωθηθούν καυτά νομοσχέδια και να αναληφθούν βαριές δεσμεύσεις και από την άλλη οι χαμηλές πτήσεις των υποψηφίων σε περιφέρειες και δήμους-κλειδιά δημιουργούν ένα ζοφερό τοπίο. Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι έχει σταθεροποιηθεί η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός. Από τη μια ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να «αφυπνίσει» βουλευτές και κομματικά στελέχη προκειμένου να δώσουν παραταξιακό αγώνα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και να στηρίξουν τους υποψηφίους του κόμματος. Σε δύο όμως περιπτώσεις η επίκληση δεν φαίνεται να πιάνει τόπο. Η μια αφορά την Περιφέρεια Αττικής, όπου ο Γιάννης Σγουρός – και με τη στήριξη νεοδημοκρατών δημάρχων – προηγείται στις δημοσκοπήσεις και εμφανίζεται να νικάει κατά κράτος τον Γιώργο Κουμουτσάκο αν φτάσουν στον δεύτερο γύρο.
Ήδη η Ρένα Δούρου, με μια στρατηγική αποδόμησης της υπεροψίας Σγουρού, ανεβαίνει συνεχώς και είναι ζήτημα αν θα προλάβει να ανοίξει περπατησιά ο Κουμουτσάκος για να σπάσει το διαμορφούμενο δίπολο. Ήδη ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης έχει αναλάβει να διαλύσει το μέτωπο στήριξης των νεοδημοκρατών δημάρχων που τοποθετούνται στο πλάι του Σγουρού. Μάλιστα τα «Νέα» περιγράφουν σκηνή απείρου κάλλους, με τον υπουργό να καταγγέλλει κατά πρόσωπο δημάρχους «ότι πούλησαν την ιδεολογία τους για μια ασφαλτόστρωση στον δήμο τους».
Η τακτική αυτή μοιάζει όμως να μην αποδίδει, αφού οι δήμαρχοι πάνω απ’ όλα θέλουν να φανούν ανεξάρτητοι και αδέσμευτοι από τις κυβερνητικές βουλές, καθώς στοχεύουν και στις ψήφους ΠΑΣΟΚογενών. Στο μεταξύ, όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι υποψήφιοι μπαίνουν στην Περιφέρεια Αττικής απειλώντας να αποσπάσουν ψήφους από τον Κουμουτσάκο και να τον βγάλουν εκτός δεύτερου γύρου.
♦ Η υποψηφιότητα του Πέτρου Μαντούβαλου για λογαριασμό της κίνησης Πολύδωρα – Ζώη απευθύνεται σε δεξιό κοινό. Ο Μαντούβαλος, παρά τις δικαστικές περιπέτειες που τον έθεσαν εκτός Ν.Δ., διατηρεί εκλογικά ερείσματα στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά.
♦ Ο Θάνος Τζήμερος, σκληρός νεοφιλελεύθερος, και με αναγνωρισιμότητα πια, ανακοίνωσε χθες ότι κατεβαίνει με συνδυασμό στην περιφέρεια, στοχεύοντας κι αυτός σε δεξιόστροφο κοινό.
♦  Ο Παύλος Χαϊκάλης, υποψήφιος από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, έχει πολύ υψηλή αναγνωρισιμότητα, είναι δημοφιλής, συμπαθής και αντιμνημονιακός και μπορεί να «αλιεύσει» προβληματισμένους νεοδημοκράτες.

Προβλήματα παντού
Αντίστοιχα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας, έχοντας δίπλα του μια σειρά από νεοδημοκράτες, προηγείται σταθερά του Γιάννη Ιωαννίδη στις δημοσκοπήσεις και το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι των άλλων συνδυασμών αν τελικά φτάσουν στον δεύτερο γύρο. Ο «φιλοβασιλικός» περιφερειάρχης προς το παρόν νικάει οποιονδήποτε αντίπαλο, αλλά οι μετρήσεις που έχουν γίνει, δεν λαμβάνουν υπόψη την υποψηφιότητα της Νιόβης Παυλίδου για λογαριασμό της «Ελιάς».
Η εν λόγω υποψήφια μπορεί να μην έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα, αλλά φαίνεται να έχει έρεισμα στη Θεσσαλονίκη και είναι κοντά στο κλίμα Μπουτάρη. Εδώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αλληλοεξουδετερωθεί με τον Μάρκο Μπόλαρη, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, που θα υποστηριχτεί από τη ΔΗΜΑΡ.
Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου δίνει τη μάχη σ’ ένα από τα λίγα εναπομείναντα κάστρα της Ν.Δ. και δεν φαίνεται προς το παρόν ότι μπορεί να φτάσει στον δεύτερο γύρο. Έτσι στον «τελικό» είναι πιθανό να γίνει ενδονεοδημοκρατική μάχη.
Αν επικρατήσει ο Τζιτζικώστας, σίγουρα η ήττα θα χρεωθεί στον Σαμαρά, που δεν άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν και θέλησε να τον τσαλακώσει στέλνοντάς τον στην αντιπολίτευση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Βλέπετε, εκεί ο Μπουτάρης είναι ενδεχόμενο να κερδίσει τη μάχη από τον πρώτο γύρο και έτσι ο Σταύρος Καλαφάτης, που δέχτηκε να δώσει τον αγώνα κυρίως για να τονώσει την υποψηφιότητά του στις επόμενες εθνικές εκλογές, να επιστρέψει στη θέση του στην κυβέρνηση.

Με… μισή ελπίδα
 
Στη μάχη της Αθήνας τώρα, οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά βλέπουν ότι η επιλογή του Άρη Σπηλιωτόπουλου να θέσει ως βασικό του αντίπαλο τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη υποτιμώντας τον νυν δήμαρχο και αποσιωπώντας την υποψηφιότητα Κακλαμάνη είχε αποτέλεσμα να ανεβαίνει ραγδαία ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανεβαίνει σε αναγνωρισιμότητα και σε ποσοστό, αφού διαθέτει εντελώς διαφορετική ατζέντα από τους Καμίνη – Σπηλιωτόπουλο.
Κάποιοι στη Συγγρού αναρωτιούνται αν έκαναν λάθος που έσπευσαν να στηρίξουν μια κομματική υποψηφιότητα και δεν άφησαν τη μάχη να χαθεί υπέρ του Καμίνη.
Με τούτα και με εκείνα ο μόνος δήμος που ελπίζει να κερδίσει η Ν.Δ. είναι αυτός του Πειραιά, αφού ο Βασίλης Μιχαλολιάκος βρίσκεται σε επικοινωνιακό «κρεσέντο» και προβάλλει διαρκώς το έργο του, παρ’ ότι δεν έχει επίσημα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Πάντως ο αντίπαλός του, ο πολύ γνωστός και χρόνια αγωνιστής για τα προβλήματα του Πειραιά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, είναι κάτι… παραπάνω από υπολογίσιμος αντίπαλος, ενώ άγνωστο παραμένει το κόστος που θα έχει ο νυν δήμαρχος από την υποψηφιότητα του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Π. Μελά.
Στο πεδίο των περιφερειών το τοπίο είναι θολό, με πιο πιθανές για νίκη της Ν.Δ. αυτές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας.
Πάντως τις επόμενες μέρες ο Σαμαράς αναμένεται να φωνάξει γνωστά κομματικά στελέχη προκειμένου να πλαισιώσουν όλους τους συνδυασμούς και να σηματοδοτήσουν στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ότι το κόμμα δίνει σκληρή μάχη. Στο ίδιο πεδίο γίνονται και οι αναζητήσεις για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, όπου μπορεί να υπάρξει ανανέωση, αλλά πιέζονται να μπουν πολύ γνωστά και αναγνωρίσιμα στελέχη, προκειμένου να κινητοποιήσουν ψηφοφόρους.
Τώρα πόσοι θα πειστούν να κατέβουν σε «χαμένες» από τα αποδυτήρια μάχες είναι ένα ερώτημα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:38