search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:27
MENU CLOSE

Ώρα για επιλογή νέου… αφεντικού

17.03.2014 22:00
oldphotospod_1303_052_cmyk1395050444.jpg

Οι εξελίξεις στην Κριμαία αυξάνουν δραματικά την πίεση σε όσες χώρες της τέως ΕΣΣΔ βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της Δύσης ή της Ρωσίας και απ’ ό,τι φαίνεται πολύ σύντομα θα κληθούν να επιλέξουν μόνιμο… αφεντικό

Οι εξελίξεις στην Κριμαία αυξάνουν δραματικά την πίεση σε όσες χώρες της τέως ΕΣΣΔ βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της Δύσης ή της Ρωσίας και απ’ ό,τι φαίνεται πολύ σύντομα θα κληθούν να επιλέξουν μόνιμο… αφεντικό, όπως έγινε με τον Γιανουκόβιτς, ο οποίος διάλεξε Ρωσία κι έτσι άναψε το φιτίλι στην Ουκρανία.

Είναι τόσο καταιγιστικά τα γεγονότα, που την… ουδετερότητα δεν τη θέλει κανείς από τους «μεγάλους» παίκτες στη σκακιέρα. «Ή με μας ή με τους άλλους» είναι το ρωσικό ή αμερικανικό δόγμα, όσο τεντώνεται το σχοινί κι από τις δυο πλευρές, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει εντελώς το σκηνικό.
Με λίγα λόγια, δεν αποκλείεται να προκύψουν κι άλλες… Κριμαίες. Ήδη ακούγονται χώρες, άλλωστε. Μολδαβία και Γεωργία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, θα κληθούν στο επόμενο εξάμηνο να υπογράψουν συμφωνίες σύνδεσης με την Ε.Ε., ανάλογες με αυτές της Ουκρανίας που βάλανε μπουρλότο στην περιοχή.
Η γεωπολιτική σκακιέρα έχει πάρει φωτιά, με το ενεργειακό να είναι έτσι κι αλλιώς το μεγάλο μέσο πίεσης από και προς πάσα κατεύθυνση.
Εξ αρχής η Ρωσία δυσφόρησε – αλλά δεν είχε περιθώρια αντίδρασης – με την ένταξη Εσθονίας, Λιθουανίας και Λετονίας στην Ε.Ε., όπως και με την αρχική προσπάθεια σύνδεσης με την Ευρώπη έξι χωρών ακόμα: Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσίας, Γεωργίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας. Τώρα ο Πούτιν αποφάσισε ότι είναι σε θέση να αντιδράσει.
Σαν απάντηση ο Πούτιν δημιούργησε το 2011 την Ευρασιατική Ένωση στα πρότυπα της Ε.Ε., με απώτερο στόχο ένα κοινό νόμισμα αλά ευρώ. Ρωσία, Καζακστάν, Λευκορωσία ήταν η μαγιά της ιδρυτικής συμφωνίας, με υποψήφια νέα μέλη Αρμενία, Κιργιστάν και Τατζικιστάν.
Οι ΗΠΑ, φοβούμενες μια επανένωση τύπου ΕΣΣΔ, αντέδρασαν αμέσως εχθρικά απέναντι σ’ αυτή την ιδέα του Πούτιν, με τη Χίλαρι Κλίντον να βεβαιώνει ότι θα βρεθεί τρόπος για αποτροπή του εγχειρήματος.
Λόγω γεωγραφικής θέσης και πληθυσμού η Ουκρανία έγινε πρώτη το μήλο της Έριδος, με τον Πούτιν να τη θεωρεί απαραίτητη για την Ευρασιατική Ένωση, δελεάζοντας με κάθε τρόπο τον Γιανουκόβιτς. Και, βέβαια, με τη Δύση να τραβάει προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Με τη Ρωσία, λόγω του τεράστιου φυσικού της πλούτου – και του πυρηνικού της οπλοστασίου –, να είναι πάντα ένα εν δυνάμει αντίπαλο δέος, οι ΗΠΑ φρόντισαν μετά την πτώση του Τείχους να ενσωματώσουν στο ΝΑΤΟ αρκετές από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και, γενικότερα, του ανατολικού μπλοκ: Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία, ενώ υπέρ έχει ταχθεί και η Γεωργία.

Ψυχρός πόλεμος
Απ’ ό,τι φαίνεται, πάντως, το παιχνίδι έχει σκληρύνει πολύ, «μυρίζει» Ψυχρό Πόλεμο και κάποιες χώρες που πατάνε τα πόδια τους σε δύο βάρκες θα κληθούν να επιλέξουν αργά ή γρήγορα. Ίσως και με το μαχαίρι στον λαιμό!
Η Δύση, πάντως, πιέζει έτσι κι αλλιώς απευθείας και τη Ρωσία, προσπαθώντας να τη στριμώξει όσο γίνεται και να της αρπάξει συμμάχους. Κάποιοι από τους τρόπους τιμωρίας της Ρωσίας που εξετάζουν αυτό το διάστημα ΗΠΑ και Ευρώπη είναι:
1 Ήδη Αμερικανοί αξιωματούχοι ετοιμάζουν μια no fly list συγκεκριμένων επιφανών προσώπων στη Ρωσία. Θεωρούν ότι δυσκολεύοντας την ελεύθερη διακίνηση σε άλλες χώρες Ρώσων μεγαλοεπιχειρηματιών και ολιγαρχών θα ασκηθεί πίεση στον Πούτιν. Η συγκεκριμένη τακτική έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν απομονώνοντας Ιρανούς, Ιρακινούς και Βορειοκορεάτες. Ήδη οι ΗΠΑ προχώρησαν σε απαγόρευση βίζας για 20 φιλορώσους Ουκρανούς αξιωματούχους.
2 Πάγωμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ρώσων, εκτός Ρωσίας.
3 Εμπορικός αποκλεισμός της Ρωσίας. Εξετάζονται περιορισμοί σε εισαγωγές και εξαγωγές. Αυτό βέβαια είναι κάτι που η Ευρώπη βλέπει με μεγάλη απροθυμία, καθώς το εμπόριο Ε.Ε. – Ρωσίας ανέρχεται σε 400 δισ. ευρώ τον χρόνο. Αντίστοιχα, το ποσό για ΗΠΑ – Ρωσία είναι μόλις 40 δισ. δολάρια ετησίως. Έτσι εξηγείται η «ακραία» πρόταση ρεπουμπλικάνων για αποκλεισμό της Ρωσίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
4 Επιτάχυνση και ολοκλήρωση του σχεδίου για μία αντιπυραυλική ομπρέλα με βάσεις σε Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία και αλλού.
5 Εκμετάλλευση των αγορών. Ήδη η προοπτική οικονομικού πολέμου εκτόξευσε στα ύψη το κόστος δανεισμού για τη Ρωσία κι έκανε το ρούβλι να κατρακυλήσει. Μπορεί στην εποχή της η ΕΣΣΔ να λειτουργούσε μέσα σε ένα σχεδόν δικό της οικονομικό σύμπαν, αλλά η Ρωσία του Πούτιν δεν μπορεί να αγνοήσει τους νόμους των αγορών.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:27