search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:25
MENU CLOSE

Κοντά στην ερμηνεία του δίσκου της Φαιστού

18.03.2014 05:27
Κοντά στην ερμηνεία του δίσκου της Φαιστού - Media

Ένα βήμα πιο κοντά στην ερμηνεία του δίσκου της Φαιστού, ενός από τα μεγάλα μυστήρια της αρχαιολογίας, βρίσκονται οι επιστήμονες, καθώς έχει ολοκληρωθεί κατά 90% η επιγραφική μελέτη του

Ένα βήμα πιο κοντά στην ερμηνεία του δίσκου της Φαιστού, ενός από τα μεγάλα μυστήρια της αρχαιολογίας, βρίσκονται οι επιστήμονες, καθώς έχει ολοκληρωθεί κατά 90% η επιγραφική μελέτη του, που θα οδηγήσει στη γλωσσολογική ανάλυσή του.

Αυτό αποκάλυψε ο δρ Γκάρεθ Όουενς, διευθυντής του γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΙ Κρήτης, κατά τη διάρκεια πολυθεματικού τριημέρου που διοργανώθηκε στα Χανιά. Η επιγραφική μελέτη του δίσκου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι ενώ πλέον υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για μινωική θρησκευτική επιγραφή που πιθανολογείται ότι μιλά για μία θεότητα ή μητέρα.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να διαβάζουμε -χωρίς να καταλαβαίνουμε ακόμη- το 90% από τον δίσκο της Φαιστού με τις φωνητικές αξίες βάσει της Γραμμικής Β’. Προσπαθούμε να κάνουμε την καλύτερη ανάγνωση που μπορούμε -άρα να το ακούμε που δεν σημαίνει και κατανόηση προς το παρόν- αλλά είναι το βήμα που πρέπει να ολοκληρωθεί πριν προχωρήσουμε σε μία ερμηνεία του κειμένου» δήλωσε ο κ. Όουενς.

Συνεχίζοντας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη της έρευνας και τόνισε ότι «μέχρι το καλοκαίρι ελπίζω να έχουμε ολοκληρώσει την προσπάθειά μας για την επιγραφική ανάγνωση και μετά θα αρχίσουμε τη γλωσσολογική ανάγνωση, δηλαδή για το τι μπορεί να σημαίνει ο δίσκος της Φαιστού. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρέθηκα στα Χανιά για να μιλήσω για ένα θέμα που αφορά όλη την Κρήτη. Τον προηγούμενο μήνα ήμουν στην Οξφόρδη για να παρουσιάσουμε την έρευνα εκεί, όπου έδειξαν πολύ ενδιαφέρον καθώς ο συνάδελφός μου στην έρευνα είναι καθηγητής στην Οξφόρδη. Καμία δουλειά δεν γίνεται μόνο από ένα μυαλό…».

Όπως επεσήμανε: «μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι πρόκειται για μινωική θρησκευτική επιγραφή και γι’ αυτό έχουμε και απόδειξη. Για έναν χρόνο είχαμε μόνο ιδέες και υποθέσεις, τώρα έχουμε απόδειξη ότι είναι μινωική θρησκευτική επιγραφή και η δική μου αίσθηση είναι πως η λέξη “κλειδί” έχει σχέση με τη μητέρα ή και τη λέξη θεότητα. Βέβαια το θέμα είναι όχι τι νομίζουμε, αλλά τι μπορούμε να αποδείξουμε».

Ο δίσκος, που είναι φτιαγμένος από πηλό, βρέθηκε το 1908 στα ερείπια του μινωικού ανακτόρου της Φαιστού. Πρόκειται για το αρχαιότερο δείγμα τυπογραφίας (17ος αιώνιας π.Χ.), η ανάγνωση του οποίου έχει εξελιχθεί σε μεγάλο στοίχημα για την επιστημονική κοινότητα.

 
Πηγή: haniotika-nea.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:24