search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:07
MENU CLOSE

Η αθωότητά μας σε πίνακες…

18.03.2014 22:00
Η αθωότητά μας σε πίνακες... - Media

Σε έναν ξεχωριστό χώρο, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, με θέα στον Θερμαϊκό, στο «Garcon Brasserie», εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μνήμη – όταν ο νους επιστρέφει στην αθωότητα»

Σε έναν ξεχωριστό χώρο, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, με θέα στον Θερμαϊκό, στο «Garcon Brasserie», εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μνήμη – όταν ο νους επιστρέφει στην αθωότητα» της ταλαντούχας ζωγράφου από τη Θεσσαλονίκη Σμαρώς Τζενανίδου – Κεσσοπούλου.
Το έργο της αποτελεί μια εικαστική ματιά πάνω στον ρόλο της μνήμης αλλά και τον αντίκτυπο που έχει στην ατομική αλλά και συλλογική συμπεριφορά ενός ατόμου. Μια δουλειά – καταφύγιο για την ίδια, μια ανάγκη αυτογνωσίας σε μια πραγματικότητα που μας θέλει, όπως ισχυρίζεται, αμνήμονες. Κι όμως, η συγκεκριμένη ιδέα δεν είναι καινούργια για την καλλιτέχνιδα καθώς ήρθε ως συνέχεια της πρώτης ατομικής της δουλειάς, που παρουσιάστηκε πριν από τρία χρόνια (2011) στο «Innocence». Αφορμή πάντα η εικαστική και νοητική διεργασία (αθωότητα – σκέψη – μνήμη), στην οποία επιβάλλεται ένα άτομο, καθ’ όλη τη διάρκεια και πορεία της ζωή του.
Με εμμονή στα βασικά της εργαλεία, όπως είναι οι απεριόριστες δυνατότητες των χρωμάτων αλλά και το έντονο φως, που ανάλογα με τη φωτεινότητά του σηματοδοτεί συναισθήματα – θετικά ή αρνητικά – που προκαλούν αναμνήσεις, αυτήν τη φορά πρόσθεσε ένα νέο στοιχείο για να εξηγήσει συμπεριφορές και στάσεις σε ζητήματα καθημερινότητας. Η χρήση ανατυπωμένων φωτογραφικών εικόνων τη βοήθησε να ξεπεράσει τα όρια μιας απλής απεικόνισης συναισθημάτων με σκοπό να περάσει στην αποτύπωση προσώπων και γεγονότων που σφραγίζουν και πιθανώς εγκλωβίζουν τη ζωή του ατόμου, και κατ’ επέκταση καθορίζουν το «είναι» του. Εικόνες επιλεγμένες από το οικογενειακό αρχείο, από τις προσωπικές συλλογές της εφηβείας αλλά και γενικά δημόσια αρχεία.
«Ο παππούς δεν αντιμετωπίζεται ως προσωπική εμπειρία, αλλά ως έννοια που κάποτε σηματοδότησε ένα “τέλος εποχής” με την απώλειά του» σημειώνει η ίδια η καλλιτέχνις. Και συνεχίζει: «Το ίδιο και η οικογένεια, τα εισιτήρια, οι θεατρικές παραστάσεις ή οι ταινίες, η πόλη που μεγαλώσαμε. Όλα, στοιχεία που μας καθορίζουν, που διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας και, άρα, την πορεία μας».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10