search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:32
MENU CLOSE

Διαβάστε πως θα μοιράσει η κυβέρνηση το κοινωνικό «μέρισμα» λίγο πριν τις εκλογές

19.03.2014 07:58
Διαβάστε πως θα μοιράσει η κυβέρνηση το κοινωνικό «μέρισμα» λίγο πριν τις εκλογές - Media

Με χρονικό ορίζοντα δυο μηνών και «σημείο τερματισμού» την διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, η κυβέρνηση θέλει να «πετύχει» την αναδιανομή 500 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ένστολους και ευπαθείς ομάδες. 

Με χρονικό ορίζοντα δυο μηνών και «σημείο τερματισμού» την διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, η κυβέρνηση θέλει να «πετύχει» την αναδιανομή 500 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ένστολους και ευπαθείς ομάδες. 
 
Μέχρι στιγμής, η σκέψη που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο είναι οι «τυχεροί» να λάβουν το ίδιο ποσό σε μια δόση εφάπαξ. Το σενάριο λέει ότι το ποσό θα είναι 450 ευρώ με τα χρήματα να μοιράζονται μέσα στον Μάιο. Υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο που προβλέπει κλιμακωτή ενίσχυση που θα ξεκινάει από τα 200 ευρώ και θα φτάνει, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα 800 ευρώ. Στην περίπτωση της κλιμακωτής ενίσχυσης τα χρήματα που θα λάβουν κατά μέσο όρο οι δικαιούχοι θα κυμαίνονται από 350 έως 450 ευρώ.
 
Το ποιοι θα δικαιούνται το κοινωνικό «μέρισμα» θα καθορισθεί από τον υπολογισμό των εισοδημάτων του 2012 αφού δεν θα υπάρχουν τα στοιχεία των δηλώσεων για το 2013.

Σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν αυτή την στιγμή, τις «ενέσεις» χρηματικής ενίσχυσης θα λάβουν περίπου 400.000 δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων, 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, συνταξιούχοι του ΟΓΑ, 230.000 άνεργοι και ανάπηροι, ενώ το εφάπαξ θα λάβουν και οι περίπου 60.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες των οποίων οι αποδοχές είναι μέχρι 1.500 ευρώ το μήνα.
 
Για τους ένστολους τα ποσά ανάλογα με τον βαθμό και την προϋπηρεσία θα είναι από 30 ως και 500 ευρώ ενώ 60 εκατ. ευρώ θα πάρουν εν ενεργεία και συνταξιούχοι δικαστικοί.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το πλεόνασμα δεν προβλέπεται να πληρωθούν τα αναδρομικά που σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ έχουν να λαμβάνουν οι ένστολοι. Το χρηματικό ποσό φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ ωστόσο ακόμη μελετάται ο τρόπος που θα δοθεί τελικά.
 
Τι θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις
 
Μέγας κακοπληρωτής το… κράτος καθώς μόνο οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν ακόμα και τις 1.000 ημέρες αναμονής. Μέρος του πλεονάσματος λοιπόν θα κατευθυνθεί στις επιχειρήσεις στις οποίες θα διατεθεί επιπλέον ποσό 1 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους. Έτσι συνολικά το κράτος εφέτος θα ξεπληρώσει 2,08 δισ. Ευρώ ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις και για τα 150 εκατ. ευρώ για την στήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:32