search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:14
MENU CLOSE

«Ρώσοι» κατέλαβαν την έδρα και βάσεις του ουκρανικού ναυτικού στην Κριμαία

19.03.2014 13:49
«Ρώσοι» κατέλαβαν την έδρα και βάσεις του ουκρανικού ναυτικού στην Κριμαία  - Media

Ένοπλοι, πιθανότατα Ρώσοι στρατιώτες, αλλά και φιλορώσοι πολιτοφύλακες κατέλαβαν σήμερα την έδρα του ουκρανικού ναυτικού στην Κριμαία αλλά και μία βάση κοντά στο Νοβοοζέρνε, χωρίς χρήση βίας. Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων από Ε.Ε.

 
Ένοπλοι, πιθανότατα Ρώσοι στρατιώτες, αλλά και φιλορώσοι πολιτοφύλακες κατέλαβαν σήμερα την έδρα του ουκρανικού ναυτικού στην Κριμαία αλλά και μία βάση κοντά στο Νοβοοζέρνε, χωρίς χρήση βίας. Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων από Ε.Ε.
 
Οι Ουκρανοί στρατιώτες εγκατέλειψαν σήμερα την έδρα του πολεμικού ναυτικού στη Σεβαστούπολη μετά την κατάληψη των γραφείων από εκατοντάδες φιλορώσους πολιτοφύλακες και ρωσικές δυνάμεις όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ναυτικού Σέργκι Μπογκντάνοφ.

 Το Κίεβο έδωσε το βράδι διορία τριών ωρών στις Αρχές της Κριμαίας προκειμένου να απελευθερώσουν τον αντιναύαρχο Σεργκέι Γκαϊντούκ, μετά την κατάληψη του ναύσταθμου της Σεβαστούπολης.
 
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απέστειλε τελεσίγραφο στις κριμαϊκές αρχές καλώντας τις να απελευθερώσουν άμεσα τον διοικητή του ουκρανικού ναυτικού και "όλους τους άλλους ομήρους".
 
Ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ έδωσε στις αυτοανακηρυχθείσες αρχές της Κριμαίας διορία τριών ωρών για να απελευθερώσουν τους ομήρους απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση "θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα".
.


 
Αργότερα. Ουκρανοί στρατιωτικοί βγήκαν από τη βάση άοπλοι μαζί με τον επικεφαλής τους, Σεργκέι Γκαϊντούκ. 

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι πρόκειται για περίπου διακόσια άτομα, τα οποία αφού πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη βάση, στη συνέχεια έκοψαν το συρματόπλεγμα και διείσδυσαν στις εγκαταστάσεις της βάσης, όπου οχυρώθηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου, ύψωσαν ρωσικές σημαίες και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις. 

"Ακόμη και αν έχουμε την άδεια (του Κιέβου) να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας για την άμυνά μας , δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε", διευκρίνισε ο Σέργκι Μπογκντάνοφ. 


 
Νωρίτερα, ομάδες ενόπλων παραβίασαν με ένα τρακτέρ την πύλη της Νότιας Βάσης του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Νοβοοζέρνε, στο δυτικό τμήμα της χερσονήσου, και ελέγχουν πλέον την είσοδο,.

Στη συνέχεια οι "Ρώσοι στρατιώτες" σταμάτησαν να προχωρούν και βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με ένοπλους Ουκρανούς στρατιωτικούς, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ουκρνικού υπουργείου Άμυνας, Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ, στη σελίδα του στο Facebook.


 
Διπλωματικό και πολιτικές αντιδράσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας

Την ίδια ώρα κορυφώνονται οι αντιδράσεις στο διπλωματικό πεδίο μετά την ανακοίνωση εφαρμογής κυρώσεων κατά Ρώσων και Ουκρανών από ΗΠΑ και Ε.Ε. Οι Ρωσία δια στόματος Λαβρόφ διεμήνυσε ότι οι κυρώσεις θα προκαλέσουν αντίποινα.
 
Αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα της επιβολής ή όχι περαιτέρω κυρώσεων -οικονομικών αυτή τη φορά- εναντίον της Ρωσίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.
 
Η ουκρανική κρίση θα κυριαρχήσει πολιτικά στην αυριανή σύνοδο κορυφής, η οποία παραδοσιακά ασχολείται με οικονομικά θέματα, ενώ την Παρασκευή οι ευρωπαίοι ηγέτες, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ, θα υπογράψουν τη νέα συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. Αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέα οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη στην Ουκρανία, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στο περιθώριο αυτών των συναντήσεων, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα επισκεφτεί αύριο την Μόσχα και την Παρασκευή το Κίεβο για συνομιλίες με τις δύο πλευρές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:14