search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:07
MENU CLOSE

Τράπεζα Κύπρου: Αποτυχημένο το μοντέλο με το κούρεμα καταθέσεων

19.03.2014 17:49
Τράπεζα Κύπρου: Αποτυχημένο το μοντέλο με το κούρεμα καταθέσεων - Media

Έναν χρόνο μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων, ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Κρίστης Χασάπης δήλωσε ότι το πείραμα ως μια μέθοδος διάσωσης των τραπεζών «αποδείχθηκε ιδιαίτερα ατυχές».

 
Έναν χρόνο μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων, ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Κρίστης Χασάπης δήλωσε ότι το πείραμα ως μια μέθοδος διάσωσης των τραπεζών «αποδείχθηκε ιδιαίτερα ατυχές».

Σε συνέντευξή του στην ολλανδική οικονομική εφημερίδα «De Financiele Telegraaf», ο Κ. Χασάπης ανέφερε πως η απαίτηση οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες να συνεισφέρουν στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα «προκάλεσε αχρείαστη αναστάτωση στη χώρα και αύξησε την εγγενή αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα, θέτοντας προηγούμενο για τις μελλοντικές διασώσεις στην ΕΕ».

Ο  Κρίστης Χασάπης ανέφερε πως η προτεραιότητα για την Τράπεζα Κύπρου είναι η ανάκτηση τις εμπιστοσύνης και η συγκράτηση της επιδείνωσης του χαρτοφυλακίου, η πώληση των μη τραπεζικών εργασιών και η διατήρηση των κεφαλαιακών δεικτών προκειμένου να «κτιστεί μια ισχυρή πλατφόρμα για την ασφαλή επιστροφή των καταθετών στην τράπεζα».

Σημείωσε πως τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2013 έδειξαν κάποια ενθαρρυντικά σημάδια, όπως η διατήρηση των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 10,2% και η «σημαντική κερδοφορία» πριν τις απομειώσεις το κόστος αναδιάρθρωσης και τη διακοπή των εργασιών στην Ελλάδα.

Τέλος σημαντική θεωρείται από την Τράπεζα Κύπρου την «ανησυχητική άνοδο» των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, την περιορισμένη ρευστότητα και το γεγονός ότι τα δάνεια είναι περίπου διπλάσια από τις καταθέσεις, κάτι που οδηγεί στην εξάρτηση της τράπεζας από την έκτακτη ρευστότητα της ΕΚΤ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:07