search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:57
MENU CLOSE

Άγονη, αλλά… γόνιμη γραμμή

20.03.2014 22:00
Άγονη, αλλά… γόνιμη γραμμή - Media

Με το που άνοιξε λίγο ο καιρός και φάνηκε ο ήλιος, ζέσταναν οι μέρες και μύρισε άνοιξη, τα μυαλά μας αποδρούν, έστω και σε φαντασιακό επίπεδο, σε νησιά και θάλασσες. Κάποιοι δεν περιμένουν, όμως, το καλοκαιράκι και την τουριστική διάθεση που μας πιάνει, για να επισκεφθούν νησιά.

Με το που άνοιξε λίγο ο καιρός και φάνηκε ο ήλιος, ζέσταναν οι μέρες και μύρισε άνοιξη, τα μυαλά μας αποδρούν, έστω και σε φαντασιακό επίπεδο, σε νησιά και θάλασσες. Κάποιοι δεν περιμένουν, όμως, το καλοκαιράκι και την τουριστική διάθεση που μας πιάνει, για να επισκεφθούν νησιά.

Ούτε τα επισκέπτονται για να ξεκουραστούν και να πάρουν από αυτά μόνο ήλιο, χαλάρωση, ομορφιά, παράδοση, θάλασσα. Αλλά το κάνουν για να προσφέρουν κάτι πολύ σημαντικό, πολιτισμό. Το πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» συνεχίζει το έργο, τα ταξίδια και την προσφορά του για όγδοη χρονιά. Και δεν μιλάμε για νησιά πρώτης γραμμής, δηλαδή κοντινής απόστασης, αλλά άγονης.

Φέτος τα ταξίδια έχουν ήδη ξεκινήσει. Στόχος του προγράμματος, κατά τα λεγόμενα της «ψυχής» της «Άγονης Γραμμής Γόνιμης», δηλαδή του Στέφανου Νόλλα, ο οποίος είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του εγχειρήματος, είναι η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, εξαρχής συντονισμένα και καλά οργανωμένα είναι η αλήθεια, με προσωπικό μεράκι και πάθος. Ένα στοίχημα δύσκολο, που ενδεχομένως μέσα στον χρόνο θα το υπονόμευε η απόσταση, η οργάνωση, τα οικονομικά. Κι όμως, συνεχίζει ακάθεκτα – από το 2007 έχουν γίνει 90 δράσεις σε 27 νησιά – και προσθέτει στους συμμάχους του φορείς υψηλού κύρους. Έχει στο πλευρό του την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Οι συναυλίες τους είναι, βέβαια, δωρεάν. Φέτος οι δράσεις θα απλωθούν σε δέκα νησιά. Έχουμε και λέμε: Χάλκη, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Θηρασιά, Αρκιοί, Πάτμος, Λειψοί, Καστελόριζο, Κάρπαθος, Γαύδος. Όσο για το πρόγραμμα, αυτό περιλαμβάνει πρωτότυπες και… μη αυτονόητες δράσεις. Από εργαστήρια αυτόματου ελέγχου και ρομποτικής σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέχρι μαθήματα hip-hop από τον αφρικανικής καταγωγής περφόρμερ Mc Yinka. Και όχι μόνο.

Οι μαθητές των ακριτικών νησιών θα μυηθούν στο Kung-Fu από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γιώργο Διβάνη, θα πάρουν μέρος σε μουσικά εργαστήρια πιάνου και κιθάρας με καθηγητές του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, θα διδαχτούν την τέχνη του ψηφιδωτού από την Ειρήνη Συριανού, θα γυμναστούν με τη μέθοδο πιλάτες υπό τις οδηγίες της Κλέας Σαμαντά, θα παρακολουθήσουν σεμινάρια φλαμένκο από το δυναμικό του θεσσαλονικιώτικου Studio Flamenco Pellizco. Μέχρι και Κινητό Πλανητάριο (Mini Planetarium) έχει φέτος το πρόγραμμα. Και έπεται συνέχεια.

Γιατί να που η… άγονη γραμμή, με όραμα και δουλειά, διάθεση δημιουργίας και επιμονή, γίνεται… γόνιμη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:54