search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:29
MENU CLOSE

Φεστιβάλ Καρδίτσας: Η ώρα των ερασιτεχνών

20.03.2014 22:00
Φεστιβάλ Καρδίτσας: Η ώρα των ερασιτεχνών - Media

Προ των πυλών βρίσκεται ένας από τους μακροβιότερους και πολύ πετυχημένους θεσμούς, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (21 Μαρτίου – 30 Μαρτίου).

Προ των πυλών βρίσκεται ένας από τους μακροβιότερους και πολύ πετυχημένους θεσμούς, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (21 Μαρτίου – 30 Μαρτίου). Φέτος, μάλιστα, το φεστιβάλ γιορτάζει τα 30 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στον χώρο του θεάτρου αλλά και τη δυνατή εκπροσώπησή του σε όλα τα επίπεδα των τεχνών και των γραμμάτων.

Ρυθμοί πυρετώδεις και πανηγυρική ατμόσφαιρα επικρατούν αυτές τις μέρες στην πόλη της Καρδίτσας. Η τελετή έναρξης του 30ού Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου γίνεται αύριο το βράδυ με την πολυαναμενόμενη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη (20.30) στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου. Πρόκειται για το μοναδικό φεστιβάλ στο είδος του που πραγματοποιείται σε όλη την Ελλάδα επί τόσα χρόνια και χωρίς διακοπή.

Να υπενθυμίσουμε ότι λαμβάνει μέρος και στέφεται με επιτυχία εδώ και 29 χρόνια – παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1984 – μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου, με την αφιλοκερδή συμμετοχή της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων του νομού σε συνεργασία, τόσο σε οικονομικό όσο και σε διοργανωτικό επίπεδο, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλίας (ΠΕΔ) αλλά και την Ιερή Μητρόπολη.

Έσπασαν κάθε ρεκόρ
Οι στόχοι της διοργάνωσης είναι αφενός η ενθάρρυνση της ερασιτεχνικής δημιουργίας και η καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας και αφετέρου η δημιουργία ενός πολιτιστικού και πολιτισμικού σημείου αναφοράς για την πόλη. Γι’ αυτό τον λόγο οι ερασιτεχνικοί θίασοι που καταφθάνουν και φιλοξενούνται όλα αυτά τα χρόνια είναι εκατοντάδες. Ωστόσο, κάθε χρόνο οι συμμετοχές αυξάνονται σημαντικά, αποδεικνύοντας τη σημασία που λαμβάνει και προσφέρει το φεστιβάλ στα πολιτιστικά δρώμενα της Καρδίτσας αλλά και γενικότερα της Θεσσαλίας. Ο φετινός απολογισμός των αιτήσεων που δέχθηκαν οι διοργανωτές είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικός, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, αγγίζοντας τις 29 συμμετοχές. Έτσι, σιγά σιγά ερασιτεχνικοί θίασοι από την Αθήνα, την Κόρινθο, την Κοζάνη, τη Λιβαδειά, τον Μαραθώνα, αλλά και τις γύρω περιοχές, Λάρισα και Βόλο, καταφθάνουν στην Καρδίτσα, στοχεύοντας σ’ ένα από τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης. Από τους 29 επιλέχθηκαν οι οχτώ για το διαγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, ενώ οι τέσσερις θίασοι είναι αναπληρωματικοί. Ανάμεσα στους διαγωνιζομένους για πρώτη φορά συμμετέχει και το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών (η ελληνική κοινότητα της Κομισιόν), το οποίο επιλέχθηκε μέσα στις οκτώ διαγωνιζόμενες ομάδες από την πρώτη του κιόλας συμμετοχή.

Κριτική επιτροπή και βραβεία
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι διαγωνιζόμενοι θα κριθούν και θα αξιολογηθούν από σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του θεάτρου και της τέχνης γενικότερα. Πιο αναλυτικά, η κριτική επιτροπή του 30ού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου θα στελεχώνεται από τον θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Χασάπογλου, τον σκηνοθέτη Βασίλη Κυρίτση, τον ηθοποιό Γιάννη Μόρτζο, τον διευθυντή ορχήστρας Δημήτρη Αγραφιώτη και τον εικαστικό Γιώργο Χουλιαρά.
Η παραπάνω επιτροπή θα συσκεφτεί και θα διανείμει στην τελετή λήξης της διοργάνωσης τα βασικά και τιμητικά βραβεία του διαγωνισμού στις νικήτριες ομάδες. Τα βασικά βραβεία είναι τρία: Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Σκηνοθεσίας και Επιλογής Κειμένου, ενώ τα τιμητικά βραβεία αφορούν τις κατηγορίες Πρωτότυπου Κειμένου, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Β’ Ανδρικού Ρόλου, Ενδυματολογίας, Σκηνογραφίας, Μουσικής Σύνθεσης, Μουσικής Επένδυσης και Προγράμματος.

Τα τιμώμενα πρόσωπα
Ένα σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης είναι η βράβευση μερικών αξιόλογων ανθρώπων για την προσφορά τους στο θέατρο, τις τέχνες και τα γράμματα. Φέτος τα πρόσωπα που θα τιμηθούν μέσα από ειδικά αφιερώματα, με ομιλίες, προβολή video και απονομή τιμητικής πλακέτας είναι ο ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής Τίτος Πατρίκιος, ο ποιητής Γιώργος Παπακώστας, ο λογοτέχνης και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Γιώργος Μιχαηλίδης αλλά και οι ηθοποιοί Γιώργος Κιμούλης και Τάσος Χαλκιάς.

Τέλος, το φεστιβάλ θα πλαισιώνουν και οι παράλληλες εκδηλώσεις που εμπλουτίζουν κάθε φορά το πρόγραμμα, δίνοντας τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να ζήσουν τη μαγεία της τέχνης μέσα από εκθέσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία θα πραγματοποιηθούν, εντελώς δωρεάν, από τους ανθρώπους της κριτικής επιτροπής και των τιμώμενων προσώπων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10