search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:22
MENU CLOSE

Ο «καλός» και ο «κακός» λύκος

21.03.2014 22:00
oldphotossel_241395391835.jpg

Η μάχη του Αρβανιτόπουλου κατά του Μητσοτάκη για τις απολύσεις και άλλα παραμύθια

Η μάχη του Αρβανιτόπουλου κατά του Μητσοτάκη για τις απολύσεις και άλλα παραμύθια

Στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας υπήρχε ένας πεινασμένος λύκος. Στο παραμύθι της… τρόικας, αντί για Κοκκινοσκουφίτσα, έχουμε τους εκπαιδευτικούς και δύο (αντί για έναν) λύκους. Έναν «καλό» και έναν «κακό».

Ο «καλός» λύκος και υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος «παλεύει» για να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός και… πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στον «κακό» λύκο, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Και οι καθηγητές – Κοκκινοσκουφίτσες απεργούν από χθες μέχρι αύριο για να μην απολυθεί κανένας συνάδελφός τους.
Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι των καθηγητών «ταμπουρώθηκαν» στο υπουργείο Παιδείας και συναντήθηκαν με τον υπουργό, ο οποίος φέρεται να τους είπε: «Θα προσπαθήσω να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός. Αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στον Μητσοτάκη και την τρόικα. Αν δεν προκηρύξει θέσεις το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχω δεμένα χέρια».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης είναι «αρνητικός» στο θέμα των προκηρύξεων θέσεων και αυτό διότι η τρόικα ζητάει «αίμα». Ο Αρβανιτόπουλος, πάντως, τους… υποσχέθηκε πως θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τη Δευτέρα για να συζητήσουν για τους εκπαιδευτικούς. Η συνάντηση, βέβαια, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω του φορτωμένου προγράμματος Σαμαρά ελέω τρόικας και οι διαβουλεύσεις έγιναν μέσω… τηλεφώνου.

Τροπολογία
Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; «Είμαστε σε οριακό στάδιο. Την Παρασκευή το βράδυ λήγει η διαθεσιμότητά μας. Την Τρίτη ψηφιζόταν τροπολογία στη Βουλή για όσους έχουν κάνει αίτηση για τις προκηρυχθείσες θέσεις ότι παρατείνεται η διαθεσιμότητα», απάντησε χαρακτηριστικά στο «Ποντίκι» ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα Νίκος Κικάκης.
Και πρόσθεσε: «Όμως περίπου 60 συνάδελφοί μας που δεν έχουν κάνει αίτηση οδηγούνται σε απόλυση το Σάββατο. Γι’ αυτό ζητάμε την ύστατη στιγμή να γίνει άμεση προκήρυξη των 200 θέσεων σε ΙΕΚ – ΣΕΚ που να περιλαμβάνει όλους τους κλάδους και όλους τους ανθρώπους για να μην απολυθεί κανείς το Σάββατο. Θα είναι οι πρώτες απολύσεις από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου».
«Ζούμε έναν μεγάλο εμπαιγμό από τον Αρβανιτόπουλο. Από το καλοκαίρι μάς λέει ότι θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, αλλά στην ουσία δεν έχει τακτοποιήσει τίποτα. Μόνο 170 ονόματα καθηγητών βρίσκονται στους τελικούς πίνακες. Υπάρχουν προκηρύξεις για 1.600 θέσεις, αλλά όλες είναι στον αέρα. Μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί καμία δέσμευσή του», συνέχισε ο εκπρόσωπος των καθηγητών.
Το «Π», βέβαια, θυμάται πως ο υπουργός Παιδείας στις 27 Οκτωβρίου δήλωνε ότι «έχουν τακτοποιηθεί 1.400 άτομα» και έναν μήνα αργότερα (στις 21 Νοεμβρίου), σε τηλεοπτικό πάνελ, επανέλαβε πως «έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα των εκπαιδευτικών». Έχουν περάσει τρεις μήνες από εκείνες τις δεσμεύσεις και στην ουσία οι εκπαιδευτικοί βλέπουν στον… ορίζοντα μόνο απολύσεις.
Πηγές του υπουργείου Παιδείας σχολιάζουν στο «Π» πως «ό,τι ήταν να κάνουμε από την πλευρά μας το έχουμε κάνει. Το υπουργείο έχει επανατοποθετήσει τους 1.650 από τους 1.850 σε θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Και απομένουν οι 212 εκπαιδευτικοί, με τους οποίους το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση για να τους επανατοποθετήσει».
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν: «Το πρόβλημα είναι οι 212 που περισσεύουν και θέλουν να τους τοποθετήσουμε. Ο υπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, γιατί βρισκόμαστε στη μέση της διαπραγμάτευσης. Ο Σαμαράς είναι θετικός, αλλά δεν ανοίγει τις θέσεις ο Μητσοτάκης. Πρέπει να γίνει προκήρυξη. Αν δεν συμφωνήσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τότε δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, γιατί από εκείνον περνάνε αυτά τα θέματα».
Μία μέρα πριν από την οριστικοποίηση των απολύσεων, όπως μας λένε οι εκπαιδευτικοί, οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί, αλλά οι επανατοποθετήσεις βρίσκονται στον… αέρα. Και ο «καλός» λύκος πετάει το μπαλάκι στον «κακό» λύκο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, τους τελευταίους έξι μήνες έχει συναντήσει μόλις μία φορά (!) τους εκπαιδευτικούς στο υπουργείο, όπου είχε διάθεση για… χιούμορ. Όπως είχε γράψει το «Π» στο παρελθόν, φέρεται να τους είχε πει… χαριτολογώντας ότι «από όλα τα υπουργεία θα υπάρξουν απολύσεις, είτε το θέλουμε είτε όχι».

Κλιμάκωση
Η ΟΛΜΕ, πάντως, βρίσκεται σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση, καθώς, πέραν της απεργίας, σχεδιάζει να κλιμακώσει περαιτέρω τις κινητοποιήσεις, εφόσον δεν δρομολογηθούν οι επανατοποθετήσεις.
«Τώρα είμαστε σε κινητοποιήσεις και παλεύουμε για να μην υπάρξουν απολύσεις. Πρέπει να γίνουν προκηρύξεις για 200 θέσεις. Αν δεν οριστικοποιηθούν οι υπόλοιπες προκηρύξεις, θα υπάρξουν σταδιακές απολύσεις. Δηλαδή τη Δευτέρα θα απολυθούν όσοι δεν έχουν αίτηση για τις υπάρχουσες προκηρύξεις. Οπωσδήποτε θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Στην εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου θα υπάρξουν δράσεις. Από εκεί και πέρα θα κάνουμε νέες συνελεύσεις για να αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Π» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης.
«Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Οι απολύσεις επιβάλλονται από την κυβέρνηση γιατί θέλουν να σπάσουν τη μόνιμη και σταθερή εργασία. Γι’ αυτό εμείς παλεύουμε για να τους ανατρέψουμε. Πέρα από την εργασιακή εξαθλίωση προχωράνε στη διάλυση του δημόσιου σχολείου και στη σταδιακή υποβάθμισή του. Αυτό αφορά όλο τον κόσμο. Μαζί με τα ζητήματα της εκπαίδευσης και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να ανατραπεί αυτή η πολιτική», πρόσθεσε.
Η ΕΛ.ΑΣ., από ό,τι φαίνεται, έχει… τρομοκρατηθεί από τους «κουκουλοφόρους» εκπαιδευτικούς. Δεν εξηγείται διαφορετικά η στάση της. Το περασμένο Σάββατο εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στο υπουργείο Παιδείας για να «μπλοκάρουν» τα σεμινάρια επιμόρφωσης για την αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση. Εκεί δέχτηκαν ακόμη μία φορά αναίτια επίθεση από την αστυνομία. «Έγινε χρήση χημικών, ενώ πραγματοποιούσαμε ειρηνική διαμαρτυρία. Οι αστυνομικοί μάς έχουν επιτεθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Πάντως, τα καταφέραμε, καθώς οι σύμβουλοι για την επιμόρφωση έφευγαν με… ταξί από το υπουργείο. Αντίστοιχη στάση μπλοκαρίσματος θα τηρήσουμε και την Παρασκευή σε νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, στις 3 το μεσημέρι», μας είπε ο Θ. Κοτσιφάκης.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:20