search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:44
MENU CLOSE

Ο Βαφέας για το Εθνικό

21.03.2014 22:00
Αναβολές και ματαιώσεις θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων λόγω εκλογών - Media

Από τον σεναριογράφο, σκηνοθέτη και παραγωγό  Βασίλη Βαφέα πήραμε την παρακάτω επιστολή, σε απάντηση σχολίου για το Εθνικό Θέατρο

Από τον σεναριογράφο, σκηνοθέτη και παραγωγό  Βασίλη Βαφέα πήραμε την παρακάτω επιστολή, σε απάντηση σχολίου για το Εθνικό Θέατρο:

«Με έκπληξη διάβασα στο τεύχος της εφημερίδας της 13.3.2014 στο κομμάτι της κυρίας Σόνιας Μαγγίνα με τίτλο “Δεν ησυχάζει το Εθνικό” διάφορες ανυπόστατες πληροφορίες σχετικά με εμένα και την παράσταση της “Πρόβας Νυφικού”. Όπως καλύτερα από εμένα γνωρίζετε, η δημοσιογραφική δεοντολογία απαιτεί διασταύρωση και επαλήθευση πληροφοριών πριν την δημοσίευσή τους, κάτι που η δημοσιογράφος σας στην περίπτωσή μου δεν έπραξε. Για τον λόγο αυτόν και για την αποκατάσταση της αλήθειας παρακαλώ θερμά να επανορθώσετε και να δημοσιεύσετε τα ακόλουθα:

Το προαναφερόμενο δημοσίευμά σας της 13.3.2014 αναφέρει ότι  “προχώρησα σε αγωγή κατά του Εθνικού Θεάτρου”, κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Τιμώ και σέβομαι τόσο το κύρος όσο και την ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο ως πολίτης έχω το δικαίωμα και το καθήκον να υπερασπίζομαι ως θεσμό.

Στην πραγματικότητα έχω αποστείλει εξώδικο επιστολή προσωπικά προς τον κύριο Χατζάκη, η οποία αποτελεί απάντηση σε εξώδικο επιστολή την οποία εκείνος μου απέστειλε ως απάντηση σε απλή επιστολή διαμαρτυρίας μου για όσα είχαν προηγηθεί. Την δε εξώδικο επιστολή του ο κύριος Χατζάκης απέστειλε για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο όμως δεν δικαιούται να εκπροσωπεί, διότι – όπως θα ξέρετε – βάσει του ιδρυτικού νόμου του (Ν. 2273/1994) το Εθνικό Θέατρο, δικαστικά και εξώδικα, εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην εξώδικο αυτή επιστολή μου εκτός των άλλων διαμαρτύρομαι για την προσβολή των πνευματικών μου δικαιωμάτων όσον αφορά τη σκηνοθετική προσαρμογή και σκηνοθεσία του έργου, την οποία μετά από εργασία μηνών είχα σχεδόν ολοκληρώσει και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, με κακόπιστη και αντικείμενη στα κατοχυρωμένα από τον νόμο δικαιώματά μου, υφάρπαξε και εμφανίστηκε ως σκηνοθέτης του έργου χρησιμοποιώντας στο μεγαλύτερο ποσοστό τη σκηνοθετική μου δουλειά παρά τη ρητή και έγγραφη απαγόρευσή μου.

Προηγουμένως ο κύριος Χατζάκης είχε προβεί σε αδιανόητες και πρωτοφανείς στην καριέρα μου για καλλιτεχνικό διευθυντή κρατικού θεάτρου παρεμβάσεις, τις οποίες δεν ήταν δυνατόν να δεχθώ και τις οποίες ακολούθησε η μεθοδευμένη από τον κύριο Χατζάκη απομάκρυνσή μου.

Στη συνέχεια, ο κύριος Χατζάκης προέβη σε επί μέρους παρεμβάσεις οι οποίες διέστρεψαν το πνεύμα της σκηνοθεσίας μου και αλλοίωσαν την οπτική της, με τη βοήθεια των Αντώνη Κούφαλη (δικηγόρου και συγγραφέα) και Κωνσταντίνου Κούφαλη (φαρμακοποιού και συγγραφέα) που εμφανίστηκαν την τελευταία στιγμή ως υπεύθυνοι της δραματουργικής επεξεργασίας της θεατρικής διασκευής των Ν. Γιαννακοπούλου και Θανάση Νιάρχου του λογοτεχνικού έργου της Ντόρας Γιαννακοπούλου με τίτλο “Η Πρόβα του Νυφικού”.  Τέλος, αναφορικά με αυτά που περιέχει το δημοσίευμά σας σχετικά με συζητήσεις περί αποζημιώσεώς μου από το Εθνικό Θέατρο, σας πληροφορώ ότι έχω ήδη δηλώσει εγγράφως στο Εθνικό Θέατρο και στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο ότι για μένα η υπόθεση αυτή αποτελεί ζήτημα αρχής και ηθικής τάξης και ότι ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να διεκδικήσω οτιδήποτε από το Εθνικό Θέατρο, που εγώ όπως σας προανέφερα τιμώ και σέβομαι, ιδίως αυτές τις δύσκολες ώρες της οικονομικής και – δυστυχώς – ηθικής κρίσης.

Δεδομένου ότι η δική μου περίπτωση δεν αποτελεί το μοναδικό κρούσμα κακοδιαχείρισης και κατάχρησης εξουσίας του καλλιτεχνικού διευθυντή, αλλά συμπληρώνει την εικόνα που συνθέτουν τα ζητήματα που προέκυψαν σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα με καταξιωμένους δημιουργούς όπως ο Δημήτρης Μαυρίκιος, ο Στάθης Λιβαθινός, η Τζένη Μαστοράκη, και το πιο πρόσφατο με τον Δημήτρη Καραντζά, δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη στάση της δημοσιογράφου σας και τη σπουδή της να δημοσιεύσει τις μονομερείς πληροφορίες της, χωρίς να ζητήσει και τη δική μου άποψη».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑΣ ΜΑΣ

Scripta manent… Το τι ακριβώς έγραψα αναφορικά με τη διένεξη του κ. Βαφέα με το Εθνικό Θέατρο υπάρχει ήδη δημοσιευμένο στο «Ποντίκι Art» και δεν προτίθεμαι να επαναληφθώ, αλλά μπορώ να επισημάνω ότι από την επιστολή του κ. Βαφέα διακρίνω την επιθυμία του να διαμαρτυρηθεί σφόδρα κατά του… κ. Χατζάκη. Αυτό είναι επί της ουσίας που τον ενδιαφέρει κι εκεί επικεντρώνεται. Άλλωστε δεν έδειξε ενδιαφέρον να επικοινωνήσει μαζί μου – ούτε σε ύστερη προσπάθειά μου να μιλήσουμε και να τον ρωτήσω γιατί διαμαρτύρεται για κάτι που δεν έχω γράψει – και μου κατέστη σαφές από το περιβάλλον του πως αυτό που είναι σημαντικό είναι η δημοσίευση ολόκληρης της επιστολής όπου εξηγεί τις διαφορές του με τον κ. Χατζάκη και καταφέρεται σφόδρα εναντίον του. Θα κλείσω με μια απορία: Πώς είναι δυνατόν να ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει τίποτα κατά του Εθνικού Θεάτρου, μόνο κατά του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, ο οποίος παίρνει όλες τις αποφάσεις που αφορούν το Εθνικό;

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:40