25/02/2020 15:09:00

Εθνικό, νέο επεισόδιο

Εθνικό, νέο επεισόδιο - Media

- Νομίζω ότι για την τρέχουσα περίοδο θα πρέπει να αλλάξω προσωρινά τον τίτλο της στήλης σε «Τελευταία σειρά στην πλατεία του Εθνικού». Είναι ίσως μία από τις ελάχιστες φορές που η πρώτη κρατική σκηνή απασχολεί τόσο πολύ τα ΜΜΕ όχι για καλλιτεχνικά τεκταινόμενα, αλλά με παρασκηνιακές εντάσεις. Ακόμη κι αν πάρουμε ως προϋπόθεση τις καλύτερες των προθέσεων, είναι πασιφανές πλέον ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Το επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες εξελίξεις.

- Σύσσωμος ο θίασος της παράστασης «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» απέστειλε επιστολή προς τη «Διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου» αναφέροντας μεταξύ άλλων: «“ανακοινώθηκε” στους διαδρόμους, κοντά στο μακιγιάζ, από υπάλληλο του Εθνικού Θεάτρου ότι λόγω – αιφνίδιας και αδικαιολόγητης – αλλαγής στο επίσημο ordino η παράσταση θα ολοκληρώσει τον κύκλο της στις 23 Μαρτίου και όχι στις 13 Απριλίου». Στην επιστολή γίνεται λόγος για «πρωτόγνωρη απόφαση» που «προσβάλλει τον κόπο των καλλιτεχνών». «Το λιγότερο που περιμέναμε ήταν μιας αντίστοιχης ευγένειας συμπεριφορά μ’ αυτήν που επέδειξε ο οργανισμός – μέσω του αναπληρωτή διευθυντή κ. Κούφαλη – όταν μας ζητήθηκε δεκαπενθήμερη αναβολή της πρεμιέρας, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του Εθνικού. .

- Την επιστολή υπογράφουν – μεταξύ πολλών άλλων ονομάτων – η Ξένια Καλογεροπούλου, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς, η Μαρία Κεχαγιόγλου, η Έμιλυ Κολιανδρή, η Υβόννη Μαλτέζου, ο Κώστας Μπερικόπουλος, ο Μιχάλης Οικονόμου, ο Κορνήλιος Σελαμσής, ο Μηνάς Χατζησάββας κ.ά.
 
- Η επιστολή «γέννησε» μια συνάντηση μεταξύ του κ. Χατζάκη και των συντελεστών της παράστασης, η οποία οδήγησε στην εκτόνωση της κρίσης. Συζητήθηκε, σε καλό κλίμα, απ’ ό,τι έμαθα, το θέμα που προέκυψε από όλες τις πλευρές και, υποθέτω, μια και δεν ήμουν μπροστά, ότι επί τάπητος θα τέθηκαν και τα «αγκάθια» της όλης ιστορίας. Οι δύο πλευρές πάντως, απ’ ό,τι αποδεικνύεται, βρήκαν πεδίο συνεννόησης, αφού το «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» θα κατέβει για λίγες μέρες (λόγω των γενικών δοκιμών της «Τρελής του Σαγιώ», που θα κάνει πρεμιέρα στις αρχές Απρίλη) και μετά θα επιστρέψει στη σκηνή, όπου θα παίζεται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.