search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:36
MENU CLOSE

Υπό ρωσικό έλεγχο δυο αεροπορικές βάσεις στην Κριμαία

22.03.2014 14:46
Υπό ρωσικό έλεγχο δυο αεροπορικές βάσεις στην Κριμαία  - Media

Μετά το τελεσίγραφο στους Ουκρανούς στρατιώτες για να παραδοθούν, ο ρωσικός στρατός εισέβαλε τελικά στην αεροπορική βάση του Μπελμπέκ, κοντά στην Σεβαστούπολη.
 

Μετά το τελεσίγραφο στους Ουκρανούς στρατιώτες για να παραδοθούν, ο ρωσικός στρατός εισέβαλε τελικά στην αεροπορική βάση του Μπελμπέκ, κοντά στην Σεβαστούπολη.
 
Κατά την έφοδο στη βάση του Μπέλμπεκ ακούστηκαν πυροβολισμοί, ενώ ένας Ουκρανός στρατιώτης τραυματίστηκε. Αντίθετα, δεν σημειώθηκαν επεισόδια στη δεύτερη βάση, δυτικά της Χερσονήσου.
 
Ο διοικητής της αεροπορικής βάσης του Μπελμπέκ στην Κριμαία δήλωσε στο Reuters ότι οι ρωσικές δυνάμεις τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία «για συνομιλίες» και απαντώντας σε ερώτηση  αν θεωρεί πως θα επιστρέψει σώος και αβλαβής μετά τις συνομιλίες, είπε ότι πως «Αυτό μένει να αποδειχτεί. Προς το παρόν, μεταφέρουμε όλα τα όπλα μας στην αποθήκη της βάσης.»

Η συγκεκριμένη αεροπορική βάση είναι μία από τις λίγες που εξακολουθεί να ελέγεται από την Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, η πρώτη ομάδα που αποτελείται από 40 διεθνείς παρατηρητές μεταβαίνει εντός της ημέρας στην Ουκρανία.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Τατιάνα Μπαέβα, συνολικά θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία 100 παρατηρητές που θα προέρχονται από τις χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ.

Στόχος της αποστολής των παρατηρητών είναι να ελέγξουν και να καταγράψουν την πολιτική κατάσταση, την κατάσταση ασφαλείας και την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ουκρανία.

Λίγο νωρίτερα, περίπου 200 φιλορώσοι εισέβαλαν στη στρατιωτική βάση Νοβοφεντόριβκα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το πλήθος εισέβαλε στη βάση και άρχισε να σπάει τα παράθυρα, ενώ οι ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο χώρο επιχείρησαν να αντιδράσουν με ρίψεις καπνογόνων στους εισβολείς.

Η Ρωσία ανακήρυξε πριν από λίγο την Κριμαία τμήμα της περιοχής στρατιωτικού ελέγχου της. Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι η ρωσική σημαία υψώθηκε σε 147 στρατιωτικές μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία καθώς και σε 54 από τα 67 πλοία του ουκρανικού στόλου.

Το υπουργείο προσθέτει ότι λιγότεροι από 2.000 από τους τουλάχιστον 18.000 ουκρανούς στρατιώτες επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Κριμαία.

42 κιλά χρυσού στο σπίτι του πρώην υπουργού Ενέργειας, ανακάλυψε η ουκρανική αστυνομία

Στο μεταξύ, η ουκρανική αστυνομία κατέσχεσε 42 κιλά χρυσού και 4,8 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στη διάρκεια έρευνας που πραγματοποίησε στο σπίτι του πρώην υπουργού Ενέργειας Εντουαρντ Σταβίτσκι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σχέση με τα κρούσματα διαφθοράς στον ενεργειακό τομέα.

Ο Σταβίτσκι ευνοήθηκε πολιτικά κατά την προεδρία του έκπτωτου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος και τον διόρισε υπουργό Ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2012.
Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν τον Σταβίτσκι ως μέλος του στενού κύκλου του Γιανουκόβιτς.

Η ουκρανική αστυνομία χθες Παρασκευή συνέλαβε τον επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz Εβγκέν Μπακούλιν για διαφθορά σε μεγάλη κλίμακα.

Η Naftogaz είναι υπεύθυνη για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και τη διανομή του στην Ουκρανία. 'Εχει επίσης το μονοπώλιο της μεταφοράς φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:27