search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:41
MENU CLOSE

Φόβοι για πολεμική εμπλοκή μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας

23.03.2014 18:27
Φόβοι για πολεμική εμπλοκή μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας  - Media

Ο κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία αυξάνεται, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της νέας μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου Αντρέι  Ντεστσίτσια, καταγγέλλοντας την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της χώρας του.

Ο κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία αυξάνεται, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της νέας μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου Αντρέι  Ντεστσίτσια, καταγγέλλοντας την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της χώρας του.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, για τους «κινδύνους» να ξεσπάσει ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία απάντησε ότι « κατάσταση έχει γίνει πιο εκρηκτική από ό,τι ήταν πριν από μία εβδομάδα…Αυτή η στιγμή, εάν τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία, στις ανατολικές περιοχές, θα είναι δύσκολο να ζητήσουμε από τους Ουκρανούς οι οποίοι ζουν εκεί να μην αντιδράσουν σε αυτή τη στρατιωτική εισβολή». 

Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας λαμβάνει «όλα τα διπλωματικά, οικονομικά και χρηματοοικονομικά μέτρα για να σταματήσει τους Ρώσους», προσθέτοντας πάντως ότι η ουκρανική κυβέρνηση «δεν γνωρίζει τι έχει ο Πούτιν στο μυαλό του και τι θα αποφασίσει».

Πάντως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα «τηρεί όλες τις διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό των στρατευμάτων στις παραμεθόριες περιοχές [οι οποίες γειτνιάζουν] με την Ουκρανία».

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου είχε διαβεβαιώσει την 20ή Μαρτίου τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ότι η Μόσχα δεν θα εισβάλει στην ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

«Οι πλοίαρχοι των ουκρανικών πολεμικών είχαν εντολή να ανοίξουν πυρ»

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμύνης της Ουκρανίας Ιγκόρ Τενιούκ παραδέχθηκε ότι οι πλοίαρχοι των ουκρανικών πολεμικών, πολλά εκ των οποίων καταλήφθηκαν εξ εφόδου από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες στην Κριμαία, είχαν διαταγή να ανοίξουν πυρ, αλλά δεν το έπραξαν.

«Η κατάσταση στην Κριμαία είναι περίπλοκη. Γνωρίζετε ότι αυτές τις τελευταίες ημέρες πλοία αποκλείστηκαν και κατόπιν καταλήφθηκαν [από τους Ρώσους] παρά το γεγονός ότι όλοι οι πλοίαρχοι είχαν τη διαταγή να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους», είπε ο Τενιούκ στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο.

«Δυστυχώς, οι πλοίαρχοι πήραν την απόφαση επιτόπου», πρόσθεσε. «Για να αποφευχθεί μια αιματοχυσία, δεν κατέφυγαν στα όπλα».

Ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες χωρίς οι ουκρανικές δυνάμεις να προβάλουν αντίσταση ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία και πολλά πολεμικά του ουκρανικού ΠΝ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ναυλοχεί από τα λιμάνια της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας που πλέον έχει προσαρτηθεί στη Ρωσία.

«Η Ρωσία ίσως ανοίγει το κουτί της Πανδώρας»

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασε φόβους, μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία και σε περιοχές στα ανατολικά της χώρας. 

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Ρωσία, με τη δράση της στην Κριμαία, αψηφά τα θεμέλια της ειρηνικής τάξης στην Ευρώπη. Ανησυχώ πολύ ότι η παράνομη απόπειρα αλλαγής των αναγνωρισμένων συνόρων στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά, 25 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Ο Σταϊνμάγερ πρόσθεσε ότι η εντύπωσή του από την επίσκεψή του στο Κίεβο και στην πόλη Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, το Σάββατο, είναι ότι η κατάσταση "μόνο σταθερή δεν είναι".
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33