search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:19
MENU CLOSE

Αποχωρεί ο ουκρανικός στρατός από την Κριμαία

24.03.2014 13:46
Αποχωρεί ο ουκρανικός στρατός από την Κριμαία - Media

Την αποχώρηση των τμημάτων του ουκρανικού στρατού που βρίσκονταν στην Κριμαία, αποφάσισε το Κίεβο, εξαιτίας «των απειλών των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων», όπως δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ.

Την αποχώρηση των τμημάτων του ουκρανικού στρατού που βρίσκονταν στην Κριμαία, αποφάσισε το Κίεβο, εξαιτίας «των απειλών των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων», όπως δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ.
 
Μιλώντας στο ουκρανικό κοινοβούλιο μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων κατά της ουκρανικής ναυτικής βάσης κοντά στην Φεοντόσια, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Αμύνης και Ασφαλείας έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας για την αναδιάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία και την απομάκρυνση των οικογενειών τους.

Ενσωμάτωση στο ρωσικό στρατό ή αποχώρηση

Όλοι οι Ουκρανοί στρατιώτες της Κριμαίας είτε θα ενταχθούν στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων είτε θα εγκαταλείψουν τη χερσόνησο, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

"Όλοι τοι Ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία πέρασαν στην πλευρά της Ρωσίας ή ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το έδαφος της δημοκρατίας", δήλωσε ο Τεμιργκάλιεφ σε δημοσιογράφους στη Συμφερούπολη, σύμφωνα με το Interfax.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν χωρίς να συναντήσουν αντίσταση τον έλεγχο ουσιαστικά όλων των ουκρανικών βάσεων της χερσονήσου, η οποία εντάχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη ρωσική επικράτεια.


 
Επίθεση Ρώσων σε ναυτική βάση

Της απόφασης αποχώρησης του ουκρανικού στρατού από την Κριμαία είχε προηγηθεί η εισβολή Ρώσων στρατιωτών σε ναυτική βάση, την οποία αργότερα κατέλαβαν.
 
Η βάση ήταν στην πόλη Φεοντόσια (ελληνιστί Θεοδοσία) και οι Ρώσοι κομάντος χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες και έριξαν πυρά με αυτόματα όπλα. Κατέλαβαν την βάση χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση και αντικατέστησαν την σημαία της Ουκρανίας με αυτή της Ρωσίας.
 
Ο αξιωματικός του ουκρανικού ναυτικού Ανατόλι Μοζγκοβόϊ ήταν αυτός που μίλησε στο πρακτορείο «Ρόϊτερς» και έδωσε λεπτομέρειες της ρωσικής εισβολής, ενώ σημείωσε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες ήταν άοπλοι και δεν προέβαλλαν αντίσταση.
 
Η συγκεκριμένη βάση ήταν το τελευταίο προπύργιο που κρατούσε ο ουκρανικός στρατός και ανήκε στην 1η Μεραρχία των Ουκρανών πεζοναυτών. 


 
Επικοινωνία Πούτιν – Μέρκελ 
 
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συνομίλησαν τηλεφωνικά σήμερα και εξέφρασαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Συζητήθηκε η κατάσταση η οποία έχει προκύψει μετά την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία», σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της ρωσικής προεδρίας. «Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία, αμφότερες οι πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση σε σχέση με τη συμφωνία για την εντολή μιας αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ».

Η Ρωσία συμφώνησε την Παρασκευή με τα υπόλοιπα 56 κράτη μέλη του ΟΑΣΕ να σταλεί για έξι μήνες μια αποστολή παρατηρητών στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά επέμεινε ότι η εντολή τους δεν περιλαμβάνει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα αφού οι ψηφοφόροι στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας επέλεξαν την ένταξη της περιοχής στη Ρωσία σε ένα δημοψήφισμα που οι δυτικές κυβερνήσεις κατήγγειλαν ως φάρσα.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας απέρριψε την άποψη της Ρωσίας ότι η εξαίρεση της Κριμαίας από την εντολή της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία αποτελεί έμμεση παραδοχή του Οργανισμού πως η χερσόνησος ανήκει πλέον στη Ρωσική Ομοσπονδία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:19