search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:19
MENU CLOSE

Σάλος στην Αυστρία από την σύγκριση της ΕΕ με το Τρίτο Ράιχ

24.03.2014 14:32
Σάλος στην Αυστρία από την σύγκριση της ΕΕ με το Τρίτο Ράιχ - Media

Σάλο συνεχίζει να προκαλεί στην Αυστρία η δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ακροδεξιού μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Αντρέας Μέλτσερ, ότι το ναζιστικό Τρίτο Ράιχ ήταν πιο φιλελεύθερο και πιο άτυπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σάλο συνεχίζει να προκαλεί στην Αυστρία η δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Αντρέας Μέλτσερ, ότι το ναζιστικό Τρίτο Ράιχ ήταν πιο φιλελεύθερο και πιο άτυπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μέλτσερ, ο οποίος θεωρείται ο ιδεολόγος του κόμματος και ηγείται εκ νέου του ψηφοδελτίου των Ελευθέρων στις επικείμενες Ευρωεκλογές, επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έστεραϊχ" τη θέση του ότι "η ΕΕ είναι μια δικτατορία σε αντίθεση με το Τρίτο Ράιχ το οποίο υπήρξε πιθανόν άτυπο και φιλελεύθερο", καθώς, όπως ο ίδιος διατείνεται, σε αυτό "σίγουρα δεν υπήρχαν τόσο πολλοί κανόνες και προδιαγραφές, εντολές και απαγορεύσεις".

Η σύγκριση του ευρωβουλευτή θυμίζει έντονα το θαυμασμό που είχε εκφράσει το 1991 για την πολιτική απασχόλησης στο Τρίτο Ράιχ ο διαβόητος πρώην αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων, Γεργκ Χάιντερ, γεγονός που είχε προκαλέσει τότε διεθνή κατακραυγή και οδήγησε στην καθαίρεσή του από το αξίωμα του τοπικού κυβερνήτη στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας. 

Η Καρινθία, ως κυβερνήτης της οποίας ο ίδιος επανήλθε αργότερα, υπήρξε επί δεκαετίες "προπύργιο" του Χάιντερ, του πρώτου ακροδεξιού ηγέτη που συμμετείχε σε κυβέρνηση χώρας-μέλους της ΕΕ, όταν σε έναν δεξιό-ακροδεξιό συνασπισμό με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, παρέμεινε στην εξουσία στην Αυστρία το διάστημα 2000-2006. 

Σε σημερινές δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ευρωβουλευτής Αντρέας Μέλτσερ υπεραμύνεται των θέσεων του για την ΕΕ και το Τρίτο Ράιχ, επισημαίνοντας πως τις έχει διατυπώσει επανειλημμένα στο παρελθόν και δεν βλέπει κανένα λόγο να έχει συνέπειες. Από την πλευρά του ο επικεφαλής των υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας, Όιγκεν Φρόιντ, καταδίκασε ως απαράδεκτες τις θέσεις του Μέλτσερ, επισημαίνοντας πως αυτά που συνέβησαν στο Τρίτο Ράιχ ήταν εγκλήματα και δεν επιτρέπεται κατ΄ ουδένα τρόπο η υποβάθμισή τους.

Έντονη κριτική στον Μέλτσερ άσκησε ο επικεφαλής των υποψηφίων του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος για τις Ευρωεκλογές και σημερινός αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη στάση, ενώ η επικεφαλής των υποψηφίων των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, Ουλρίκε Λούνατσεκ, τονίζοντας πως οι δηλώσεις του τον αποκλείουν από ευρωβουλευτή, ζήτησε την παραίτηση του Μέλτσερ. Ο Αντρέας Μέλτσερ είχε επιτεθεί φραστικά επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια εναντίον της Ελλάδας, απαιτώντας επιτακτικά την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:18