25/02/2020 17:17:37

Υπολείμματα πλαστικού στη γλώσσα και στο πρόσωπο από καλλυντικά

Υπολείμματα πλαστικού στη γλώσσα και στο πρόσωπο από καλλυντικά - Media
 
Κάθε φορά που ο Μάρτιν Λέντερ έπλενε τα δόντια του με οδοντόκρεμα απορούσε γιατί στη γλώσσα του έμενε μια λευκή λωρίδα. Ο μηχανικός και ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος είχε κιόλας κάποιες υποψίες ωστόσο ήθελε να ξέρει τί ακριβώς συμβαίνει. Πήρε επίχρισμα από τη γλώσσα του και το εξέτασε στο μικροσκόπιο. Αυτό που είδε ήταν μικροπλαστικά, ολοστρόγγυλα σωματίδια.

Τα μικροπλαστικά σωματίδια βρίσκονται κυρίως σε καλλυντικά, όπως σε κραγιόν, μασκαρα και κρέμες πίλινγκ, που καθαρίζουν καλύτερα το δέρμα. Αυτά τα μικροπλαστικά σωματίδια είναι πολύ μικρά και μαλακά και για αυτό αναμειγνύονται και με οδοντόκρεμες.

Η χρήση πλαστικού στα καλλυντικά δεν είναι κανένα μυστικό αλλά όσο και να προσπάθησε η Deutsche Welle να έρθει σε επαφή με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών για το θέμα, δεν στάθηκε δυνατόν.

Όπως ανακοίνωσε γραπτώς η L´Oréal στην DW, μέχρι το 2017 θέλει να αντικαταστήσει τα μικροπλαστικά σωματίδια. Παρόμοια γραπτή ανακοίνωση εξέδωσε και η Beiersdorf AG η οποία παράγει τη Nivea. Αναφέρει ότι μέχρι το 2015 ούτε και αυτή θα χρησιμοποιεί πλαστικό στα καλλυντικά της.
 
Αύξηση μικροπλαστικών σωματιδιών τα επόμενα χρόνια
 
Ο Μάρτιν Λέντερ πάντως ερευνά επιμελώς τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική σε σχέση με τα μικροπλαστικά σωματίδια. Συμμετέχει σε ένα ειδικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας και Έρευνας. Οι πολιτικοί θέλουν να έχουν αξιόπιστες πληροφορίες πριν προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε απαγορεύσεις. Για το λόγο αυτό ο Μάρτιν Λέντερ και οι συνάδελφοί του κάθε χρόνο φιλτράρουν γύρω στις 80.000 λίτρα.

Περισσότεροι από 20.000 τόνοι πλαστικού αλιεύονται κάθε χρόνο στη Βόρεια Θάλασσα. Ο Μάρτιν Λέντερ είναι σίγουρος πως τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί ο όγκος συγκέντρωσης των μικροπλαστικών σωματιδίων. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια εκτός του ότι εκλύουν ρυπογόνες ουσίες λειτουργούν επίσης και ως μαγνήτης βλαβερών ουσιών.

Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα συγκεκριμένα σχέδια για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Ο Μάρτιν Λέντερ και η ομάδα του από τον ερχόμενο Απρίλιο σκοπεύεουν να τοποθετήσουν και μια σειρά από μηχανήματα καθαρισμού για να εξετάσουν πόσο αποτελεσματικά πραγματικά μπορούν να καθαρίσουν και να φιλτράρουν το νερό από τα μικροπλαστικά σωματίδια. Άλλες έρευνες ασχολούνται με τη συγκέντρωση μικροπλαστικών σωματιδίων στις λίμνες και στα ποτάμια. Ο γερμανός επιστήμονας και η ομάδα του πιστεύουν πως θα έχουν επαρκή στοιχεία μέσα σε δυο χρόνια ώστε να επιβληθούν οι κατάλληλες απαγορεύσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.