search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:39
MENU CLOSE

Κρεμμυδόπιτα

26.03.2014 06:17
oldphotosonionpie1395814655.jpg

Με σπιτικό φύλλο και ένα κολπάκι για να μη σας βγει σκληρό, αυτή η συνταγή θα γίνει η αγαπημένη όλης της οικογένειας.

Με σπιτικό φύλλο και ένα κολπάκι για να μη σας βγει σκληρό, αυτή η συνταγή θα γίνει η αγαπημένη όλης της οικογένειας.

ΜΕΡΙΔΕΣ: 10-12
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 35 ΛΕΠΤΑ

Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
νερό όσο τραβήξει η ζύμη
5-6 ξερά κρεμμύδια
3 ντομάτες
3 κ.σ.  ελαιόλαδο
 1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
αλάτι, πιπέρι
 
Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέσα και προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο νερό. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας. Προσθέτουμε όσο νερό και αλεύρι χρειάζεται, αν η ζύμη δεν ξεκολλάει από τα χέρια μας καθώς ζυμώνουμε.

Αφού φτιάξουμε τη ζύμη τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Έπειτα τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και με τη βοήθεια πλάστη, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο που θα έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο, φροντίζοντας να καλύψει και τα τοιχώματα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, μέχρι να χρυσίσουν.

Κατόπιν, προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε ροδέλες, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο σε μέτρια φωτιά να σοταριστούν και οι ντομάτες.

Αδειάζουμε τη γέμιση στο φύλλο που στρώσαμε και από πάνω κλείνουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο. Σφραγίζουμε την ένωση των φύλλων περιμετρικά του ταψιού με τα δάχτυλά μας.

Αλείφουμε την πίτα με λίγο χλιαρό νερό ή γάλα, τη χαράζουμε με την ανάποδη μεριά ενός μαχαιριού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 30-35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Μόλις βγάλουμε την πίτα από το φούρνο την πιτσιλάμε με λίγο χλιαρό νερό, την αλείφουμε με βούτυρο και τη σκεπάζουμε για λίγο με πετσέτα για να μαλακώσει το φύλλο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:39