search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:30
MENU CLOSE

Το μικρό ψάρι

26.03.2014 22:00
Το μικρό ψάρι - Media

"Το μικρό ψάρι", που σύμφωνα με την λαϊκή σοφία και την εμπειρία των περισσοτέρων εξ ημών καταβροχθίζεται από το μεγάλο, αποτελεί τίτλο-φωτογραφική απεικόνιση τον κεντρικού ήρωα της  νέας ταινίας του Οικονομίδη, άρα και την προαναγγελία μιας τραγωδίας…

 
Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης
Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Γιάννης Τσορτέκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Πέτρος Ζερβός
 
"Το μικρό ψάρι", που σύμφωνα με την λαϊκή σοφία και την εμπειρία των περισσοτέρων εξ ημών καταβροχθίζεται από το μεγάλο, αποτελεί τίτλο-φωτογραφική απεικόνιση τον κεντρικού ήρωα της  νέας ταινίας του Οικονομίδη, άρα και την προαναγγελία μιας τραγωδίας: ο Στράτος πέρασε χρόνια στην φυλακή, και τώρα εκτελεί συμβόλαια θανάτου για να υπηρετήσει την απόδραση του Λεωνίδα, του ανθρώπου που του έσωσε την ζωή. Παρά την πρόθεσή του να είναι καλός και ηθικός, έστω με τον προσωπικό κώδικα ενός σύγχρονου σαμουράι, ο κλοιός γύρω του σφίγγει και κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά ποια είναι η οδός της ακεραιότητας και της επιβίωσης.  
 
Διασχίζοντας τα απατηλά φαινόμενα και τις αμφιλεγόμενες συναναστροφές του με ψύχραιμο, σχεδόν απαθές, προσωπείο, ο Στράτος του Βαγγέλη Μουρίκη παίρνει τελικά τον μοναδικό δρόμο που μπορεί να πάρει, όπως περίπου θα έπραττε κι ένας ήρωας του Μελβίλ. Η αναφορά στο νονό του γαλλικού νεονουάρ δεν είναι συμπτωματική, αφού αντίστοιχα ο Οικονομίδης επιχειρεί μια εφαρμογή του είδους κάτω από τον ελληνικό ήλιο, ξεφεύγοντας με το ένα πόδι από τον κίνδυνο στείρας ανακύκλωσης των εμμονών του. Το σενάριο τολμά να ανοιχτεί σε μια "διπλή" ιστορία που πολλαπλασιάζει εύστοχα το αδιέξοδο του Στράτου, και ο Οικονομίδης πετυχαίνει να απλώσει την αίσθηση παγίδευσης στο στήσιμο, την ατμόσφαιρα και το διεστραμμένο χιούμορ των περισσότερων σκηνών.
 
Με το άλλο πόδι, ο σκηνοθέτης δεν τολμά να υπερβεί τον εαυτό του, ή αλλιώς τα αναγνωρίσιμα σημάδια που τον έκαναν προσφιλή σε ένα ευρύτερο κοινό. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι καθοριστική: αν το ρομποτικά επαναλαμβανόμενο υβρεολόγιο ήταν φορέας ενός αφόρητου νατουραλισμού στο "Σπιρτόκουτο" και μιας ευρηματικά εφιαλτικής βίας στην "Ψυχή στο στόμα", εδώ έρχεται σε προφανή αντίθεση με την εσωτερικότητα της φόρμας και μοιάζει "φορεμένο" σε σκηνές που θα λειτουργούσαν καλύτερα μέσα από την αφαίρεση και το υπονοούμενο. Ο Οικονομίδης έχει τα φόντα να κάνει μια πραγματικά μεγάλη ταινία, αρκεί να μην κολακευτεί ξανά από τις ευκολίες του. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33