search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:21
MENU CLOSE

Η μικρή Ελένη…

26.03.2014 22:00
Η μικρή Ελένη... - Media

Πόσο καλύτερη είναι η ηθοποιός όταν υποδύεται τον εαυτό της; Όταν δανείζεται τη ζωή της γιαγιάς της, τη φωνή του πατέρα της και την προσωπική της μνήμη;

 
Πόσο καλύτερη είναι η ηθοποιός όταν υποδύεται τον εαυτό της; Όταν δανείζεται τη ζωή της γιαγιάς της, τη φωνή του πατέρα της και την προσωπική της μνήμη;
 
Το βράδυ του Σαββάτου, στο «Επί Κολωνώ», παρακο­λούθησα μια συγκλονιστική παράσταση. Έναν μονό­λογο με την Ελένη Ζιώγα, τη μικρή Ελένη, που περικλείει τρεις γενιές μέσα από τρεις ζωές. Της γιαγιάς της, του πατέρα της και της ιδίας, που υποδυόμενη τη γιαγιά της κρατάει μια εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στο ρεαλι­στικό και το συμβολικό, το χιούμορ και το δράμα.
 
Η παράσταση βασίζεται στο μυθιστόρημα του ση­μαντικού συγγραφέα Βασίλη Ζιώγα «Όπως τα κούρ­ντισες, Θέ' μου» (1993), ένα έργο που γράφτηκε από κείνον με σκοπό κυρίως να αντιμετωπίσει τον θάνατο της μητέρας του και να καλύψει το κενό που άφησε μετά τον θάνατό της.
 
Δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα, η κό­ρη του Ελένη Ζιώγα ζωντανεύει στη σκηνή μνήμες από τη ζωή της γιαγιάς και του πατέρα της με ένα κείμενο που έγραψε η ίδια, αξιοποιώντας στοιχεία από το μυθιστόρημα του πατέρα της και προσθέτοντας τη δική της άποψη στην οικογενειακή ιστορία.
 
Η «Κυρία Έλεν», που μεταμορφώνεται συνέχεια σε «Κυρά Ελένη», είναι μια δυνατή Ελληνίδα γιαγιά, μία σπάνια, αλλά απλή γυναίκα, που ξεκίνησε σαν φτωχο­κόριτσο στα Γιάννενα το 1914 και κατάφερε με πολλή επιμονή κι υπομονή να γίνει μία επιτυχημένη αισθητι­κός. Μέσα από την παρουσίαση της ζωής της γίνονται αναφορές και στα κυριότερα γεγονότα της Ελλάδας κατά τον 20ό αιώνα, ενώ μέσα από τις αναμνήσεις της γνωρίζουμε την ψυχοσύνθεση, τη συμπεριφορά και τον πληθωρικό χαρακτήρα αυτής της γυναίκας.
 
Η «κυρία Έλεν», όπως ήθελε να την αποκαλούν, είχε μία εξαιρετική δύναμη που τη βοήθησε να στηρίξει την οικογένειά της, παρά τις απώλειες που της στοίχισαν να βιώσει επανειλημμένα κακουχίες και να κρατήσει επτασφράγιστο ένα μεγάλο μυστικό (από όπου και ο τίτλος της παράστασης) ακόμη κι από τον ίδιο της τον γιο. Ένα μυστικό το οποίο μαθεύτηκε μετά τον θάνατό της και θα το μάθετε μόνο αν πάτε στην παράσταση ή διαβάσετε το βιβλίο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:20