search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 06:34
MENU CLOSE

Με νέα πρόταση για το γάλα προσπαθούν να «σώσουν» το πολυνομοσχέδιο

27.03.2014 07:28
Συμφωνία κυβέρνησης με τρόικα για νέα σκληρά μέτρα– Τι αναφέρει το σημείωμα της τρόικας προς το Eurogroup - Media

Νέα πρόταση για το γάλα, με την έγκριση της τρόικας, παρουσιάζει εντός της ημέρας η κυβέρνηση, προσπαθώντας να γλιτώσει την καταψήφιση του σχετικού πολυνομοσχεδίου από τους «αντάρτες» βουλευτές.
 

Νέα πρόταση για το γάλα, με την έγκριση της τρόικας, παρουσιάζει εντός της ημέρας η κυβέρνηση, προσπαθώντας να γλιτώσει την καταψήφιση του σχετικού πολυνομοσχεδίου από τους «αντάρτες» βουλευτές.

Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη,  και Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη, φέρεται να περιλαμβάνουν δύο κατηγορίες για το γάλα. Η μία θα είναι γάλα χαμηλής παστερίωσης, με υποκατηγορία το «γάλα ημέρας», και η δεύτερη γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας (το σημερινό γάλα «υψηλής παστερίωσης»).
 
Η διάρκεια ζωής τους θα καθορίζεται με ευθύνη της βιομηχανίας και με βάση τη μέθοδο παστερίωσης. Θα υπάρχει στη συσκευασία ειδική σήμανση που θα αναφέρει τις ακριβείς «ημέρες ζωής» του κάθε προϊόντος.

Ερωτηθείς σχετικά, από το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος χαράκτηρισε κατ' αρχάς θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα.
«Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε» ανέφερε:
«Το "γάλα ημέρας" αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. 'Αλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;
 Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου "φρέσκο", θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η "ψυκτική αλυσίδα", καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την "ΕΒΓΑ της γειτονιάς".

Την ίδια ώρα, και με φόντο τις αντιδράσεις των βουλευτών που έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο, Παρασκευή, στη Βουλή, συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του  Ευάγγελου Βενιζέλου και υπουργών.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 03:32