search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:52
MENU CLOSE

Όξω απ’ την παράγκα… και μέσα στο DVD!

28.03.2014 22:00
Όξω απ’ την παράγκα... και μέσα στο DVD! - Media

«Βγαίνει» από τον μπερντέ ως φοροφυγάς για να καταλήξει… φοροφυγάς στον κόσμο μας! Ο Καραγκιόζης, αυτός ο άφραγκος Ζορμπάς, ξεπηδά από το πανί για να βρει την τύχη του εν καιρώ κρίσης, μέσα από την παράσταση της ομάδας «Ξυπόλητο Τάγμα» με τίτλο «Όξω απ’ την παράγκααα…»

«Βγαίνει» από τον μπερντέ ως φοροφυγάς για να καταλήξει… φοροφυγάς στον κόσμο μας! Ο Καραγκιόζης, αυτός ο άφραγκος Ζορμπάς, ξεπηδά από το πανί για να βρει την τύχη του εν καιρώ κρίσης, μέσα από την παράσταση της ομάδας «Ξυπόλητο Τάγμα» με τίτλο «Όξω απ’ την παράγκααα…», σε σενάριο Τάσου Κώνστα και σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου. Τη λαϊκή όπερα μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει πλέον από… το σπίτι του, καθώς διατίθεται σε συλλεκτική DVD κασετίνα από την εταιρεία Πετεινός.
«Θέλαμε να ανεβάσουμε μια λαϊκή όπερα βγαλμένη από τα παλιά, με ζωντανή ορχήστρα, καραγκιοζοπαίχτες, ηθοποιούς και λαϊκό γλέντι» τονίζει ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης, ο οποίος 30 χρόνια τώρα έχει ταυτιστεί με τον έμψυχο Καραγκιόζη. Τον Φλεβάρη του 2012 ο ηθοποιός μοιράστηκε την παραπάνω ιδέα με τον μουσικό Γιώργο Τζώρτζη, με τον τελευταίο να είναι ο πρώτος που προστέθηκε σε μια αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα που θα εκπλήρωνε το όραμα του… Καραγκιόζη. Οι ηθοποιοί Γιάννης Μποσταντζόγλου, Γιάννης Ζουμπαντής, Παύλος Ορκόπουλος, Τζένη Βαραβαρούτα και Βασίλης Τσιπίδης (που έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του ’13) και ο καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης, μεταξύ άλλων, αποτέλεσαν το «Ξυπόλητο Τάγμα».
Ο καραγκιοζοπαίχτης Τάσος Κώνστας έγραψε το έργο «Όξω απ’ την παράγκααα…», ενώ ο Κώστας Καζάκος το σκηνοθέτησε. «Ο Κώστας ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να “δέσει” μαγικά μπερντέ, ηθοποιούς και ορχήστρα» αναφέρει ο Τάκης Βαμβακίδης. Ο αγαπημένος ήρωας στο πρώτο μέρος της ιστορίας (πίσω από τον μπερντέ), προσπαθώντας να ξεφύγει από τα χρέη, αποφασίζει να ξενιτευτεί κάνοντας ένα πέρασμα στον… έξω κόσμο, με τη σκηνή και τους ηθοποιούς να διαδέχονται το θέατρο σκιών. Ο Καραγκιόζης αντιλαμβάνεται πως και εκεί φοροφυγάς είναι, με τις περιπέτειές του να ταυτίζονται με τη δυσάρεστη οικονομική επικαιρότητα.
Πώς όμως έφτασε η περιπέτεια του Καραγκιόζη να διεκδικεί μια θέση στην… DVD βιβλιοθήκη μας; «Καμία εταιρεία δεν δέχθηκε να αναλάβει την παραγωγή του DVD, μέχρι που βρέθηκε ο Σωφρόνης Τιγκιρίδης της εταιρείας Πετεινός που ανέλαβε χωρίς δεύτερη σκέψη τα έξοδα της παραγωγής» τονίζει ο Τάκης Βαμβακίδης και συνεχίζει: «Χαίρομαι που ο κόσμος θα μπορεί να προμηθευτεί και να δει αυτήν την εκπαιδευτικής σημασίας παράσταση». Η συλλεκτική κασετίνα περιέχει το DVD με τη δίωρη παράσταση, CD με όλα τα τραγούδια της παράστασης από τον Γιώργο Τζώρτζη καθώς και σημείωμα του Τάσου Κώνστα και του Κώστα Καζάκου.
Αν και το DVD κυκλοφορεί, το «Ξυπόλητο Τάγμα» βρίσκεται σε αγρανάπαυση, καθώς τα μέλη του έχουν προς το παρόν άλλες καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Ο Τάκης – Καραγκιόζης – Βαμβακίδης, π.χ., εμφανίζεται στη «Στοά Αθανάτων» (Σοφοκλέους 19) δίπλα σε μουσικούς που υπηρετούν το ρεμπέτικο τραγούδι (Δημήτρης Τσαουσάκης, Χρήστος Μανιάτης, Μαρία Δεικτά, Ειρήνη Λασιθιωτάκη, Αντώνης Παπαϊωάννου και Κατερίνα Αλμπάνη). Αλλά στην Ελλάδα δεν έχουν στερέψει οι εραστές του Καραγκιόζη, και αυτό είναι από μόνο του κίνητρο για να πυροδοτήσει τη δημιουργικότητα του «Τάγματος».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:52