18/10/2019 03:18:29

Η «Φτουξελευτερία» κάνει καλό

Η «Φτουξελευτερία» κάνει καλό - Media

Το κουκλοθέατρο κάνει καλό στο μυαλό, στα χέρια, στην καρδιά, στους φίλους, στους εχθρούς, στην ηρεμία, στη φασαρία, στη σοβαρότητα, στη γελοιότητα… σε όλα! Αυτό ισχυρίζεται η ομάδα κουκλοθεάτρου και αφήγησης παραμυθιού ονόματι «Φτουξελευτερία». Και εμείς δεν φέρνουμε αντίρρηση αφού οι παραστάσεις κουκλοθεάτρου περιλαμβάνουν όλα όσα θα ήθελε ένας δημιουργός: σενάριο, σκηνοθεσία, κατασκευή και εικαστικά μέχρι μουσική, λόγο, χορό και μιμική…
Η ιστορία τους ξεκίνησε τα Χριστούγεννα του 2005. Όταν η Αγγελική και ο Κωνσταντής ευχήθηκαν να εκπληρωθεί η κρυφή τους επιθυμία: Να δημιουργήσουν μια πολυδιάστατη και διαδραστική ομάδα κουκλοθεάτρου, που δεν θα ξεκουράζεται ποτέ. Και η ευχή πέτυχε… Η ομάδα κουκλοθεάτρου και αφήγησης παραμυθιού «Φτουξελευτερία» μετρά αισίως εννιά χρόνια προσφοράς και δημιουργίας, με μοναδικό σκοπό την ουσιαστική της επικοινωνία με το κοινό. Σκοπός τους, πλέον, είναι να παραμείνουν επιχείρηση κουκλοθεάτρου, παρόλο που η παρούσα νομοθεσία καταδιώκει εκείνους και τους συναδέλφους τους.
«Το κουκλοθέατρο δεν το δημιουργείς. Αυτό σε δημιουργεί!» μας λένε. Οι δυο νεαροί καλλιτέχνες γνωρίστηκαν ασκώντας το επάγγελμα του κουκλοπαίχτη και από τότε έγιναν αχώριστοι φίλοι και συνεργάτες. Η Αγγελική δούλευε με παιδιά από τότε που ήταν η ίδια παιδί ενώ ο Κωνσταντής ασχολήθηκε με παραγωγές παιδικού θεάτρου μόλις αποφοίτησε από τη σχολή. Έκτοτε, θέατρο και κουκλοθέατρο μπουρδουκλώνονται στις ζωές τους και κατά συνέπεια στις δικές μας ζωές μέσω αυτών. Το κουκλοθέατρο, όμως, τους κέρδισε λιγάκι παραπάνω, με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε όλους τους τομείς της προσωπικής τους ζωής.
Άλλοτε δίνουν παραστάσεις σε νηπιαγωγεία με 50 παιδάκια και άλλοτε με 200 άτομα το βράδυ. Ενώ θα τους βρεις σε θέατρο με φώτα αλλά και ντάλα μεσημέρι δίπλα στην παραλία. Οι παραστάσεις τους όμως δεν είναι ποτέ οι ίδιες. Παρόλο που παρουσιάζουν παραστάσεις για χρόνια, πάντα φροντίζουν να τις αναδιαμορφώνουν ανάλογα με την ώρα, το περιβάλλον και… το κοινό. «Οι παραστάσεις είναι ένας τρόπος να πλησιάζεις έναν κόσμο που πιθανώς υπάρχει στο μυαλό σου. Το αν υπάρχει αυτός ο κόσμος, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα».
Προσοχή! Το κουκλοθέατρο δεν είναι μόνο για παιδιά. Η ομάδα πραγματοποιεί παραστάσεις και για ενήλικες, εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα με ανάλογους φορείς. Επί της παρούσης, τρέχουν το «Play Together», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολεία της Αττικής, σε συνεργασία με το MDA Ελλάς (σωματείο για τη φροντίδα των ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις). Μέσα από βιωματικά παιχνίδια και κουκλοθέατρο βοηθάνε τα παιδιά να έρθουν αντιμέτωπα με τις απόψεις για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν αμαξίδιο αλλά και για τις τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά στην πόλη.
Στην ερώτηση αν ήταν ένα όνειρο ζωής που πραγματοποιήθηκε, απαντούν: «Σίγουρα είναι μια πραγματικότητα… όνειρο», αποδεικνύοντας πώς είναι τύχη να είσαι κουκλοπαίχτης. «Σε γενικές γραμμές, οι κουκλοπαίχτες κατάφεραν να ζουν, να εργάζονται και να δημιουργούν σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά συναδελφικό». Κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς μέσα από τις συναντήσεις τους, τις συνεργασίες, τα φεστιβάλ αλλά και τις γιορτές τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.