search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 05:21
MENU CLOSE

«Ρίξτε μαύρο στη βαρβαρότητα»

29.03.2014 22:00
oldphotospod_2703_012_cmyk1396001862.jpg

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη «συμφωνία», εκκλήσεις στους βουλευτές να καταψηφίσουν

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη «συμφωνία», εκκλήσεις στους βουλευτές να καταψηφίσουν

Με το βλέμμα στραμμένο στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της τριήμερης και κατεπείγουσας διαδικασίας ψήφισης του πολυνομοσχεδίου που αποτυπώνει τη συμφωνία με την τρόικα.

Σύμφωνα με την τακτική που ακολουθεί μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μία στόχος του είναι οι βουλευτές της συμπολίτευσης, από τους οποίους ζητείται να μην ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, και από την άλλη η κυβέρνηση, την οποία θα πιέσει να αποκαλύψει τις κρυφές πτυχές της συμφωνίας  (ήδη η Κ.Ο. ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα η συμφωνία). Η Κουμουνδούρου υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι το Μαξίμου κρύβει τη συμφωνία με την τρόικα και εισάγει το νομοσχέδιο προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να σύρει τους βουλευτές «αδιάβαστους» στην ψήφισή του. Το Γραφείο Τύπου, μάλιστα, έκανε λόγο για «μεθόδευση, που επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο των βουλευτών μέσα από εκβιασμούς και πιέσεις».
Τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαία στελέχη του κόμματος με δημόσιες δηλώσεις τους επιχειρούν να διαμορφώσουν κλίμα πολιτικής πίεσης προς τους βουλευτές που διαφοροποιούνται και δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, και ειδικά τη ρύθμιση που αφορά την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος (ανάμεσά τους και ο υπουργός αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος).
Ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε για περιοδεία όσο και με τη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης να συνταχτούν με τη λαϊκή βούληση επισείοντας το φόβο της επικείμενης κάλπης αλλά και της συνολικής κατάρρευσης του πολιτικού κατεστημένου. «Ως πότε θα διαφωνείτε με τη βαρβαρότητα στους διαδρόμους, αλλά θα ψηφίζετε τους κάθε λογής βάρβαρους νόμους;» αναρωτήθηκε. Μάλιστα, έστειλε το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δει με «θετικό μάτι» κινήσεις καταψήφισης: «Εμείς τις διαφοροποιήσεις θα τις καλωσορίσουμε χωρίς δεύτερες σκέψεις. Διότι για μας πάνω απ’ όλα είναι η προάσπιση των συμφερόντων του κόσμου» είπε.
Το ζητούμενο για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η κυβέρνηση να βγει, το λιγότερο, με «γρατζουνιές» από τη διαδικασία, ώστε:
◆ Να καταρρεύσει η νέα επιχείρηση του success story που στήνει για τις ανάγκες της προεκλογικής της εκστρατείας, με στόχο τη σχετική διάσωσή της στις επικείμενες ευρωεκλογές – όπως το έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση επιζητά να μετατρέψει τη συντριβή σε… απλή ήττα.
◆ Κατ’ επέκταση, να βγει εμφανώς αποδυναμωμένη, ώστε να μην έχει τη νομιμοποίηση να προχωρήσει σε συμφωνία για νέο μνημόνιο μετά τις εκλογές.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το πολυνομοσχέδιο κρύβει και «ουρά» που θα εμφανιστεί μετά τις ευρωεκλογές μέσα από ένα νέο μνημόνιο, το οποίο θα αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία (κατάργηση τριετιών, απελευθέρωση απολύσεων, μείωση εργοδοτικής εισφοράς), τις τράπεζες και την εγχώρια παραγωγή γάλακτος.
Ιδιαίτερη έμφαση πάντως δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προωθούμενη ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς, όπως σημειώνει στην παραπάνω συνέντευξη ο Τσίπρας, τίθεται ζήτημα ελέγχου της ελληνικής οικονομίας: «Φοβάμαι» είπε «ότι οι αγοραστές, έναντι πινακίου φακής, θα ελέγχουν το σύνολο σχεδόν της ιδιωτικής περιουσίας, των επιχειρήσεων, των ακινήτων, που ήδη σήμερα βρίσκεται υποθηκευμένο και με αδυναμία εξυπηρέτησης τόκων και δανείων, στα χαρτοφυλάκια των εν λόγω τραπεζών. Θα ελέγχουν, με δυο λόγια, την ελληνική οικονομία».
Πάντως, όσον αφορά την επικείμενη ψηφοφορία, στελέχη του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις, αναγνωρίζοντας ότι οι «αναδιπλώσεις» βουλευτών που απειλούν με καταψήφιση είναι στο πρόγραμμα – να αποδείξουν ότι δεν είναι «τζάμπα μάγκες» τους κάλεσε ο βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης. Σε ερώτηση δε για την ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών Γιοβανόπουλου και Γιαταγάνα από τους ΑΝΕΛΛ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε με νόημα πως η κυβέρνηση «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τους τρόπους για να μη χάσει, για να εκβιάσει ή έστω και να αποσπάσει από την αντιπολίτευση την οποιαδήποτε ψήφο».
Ως την ώρα που έκλεινε αυτό το κείμενο, πάντως, η ηγεσία, μη γνωρίζοντας καμία λεπτομέρεια για το πολυνομοσχέδιο, δεν είχε εξειδικεύσει τη γραμμή για το πώς θα κινηθεί το τριήμερο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Στην τελική ευθεία το ψηφοδέλτιο
Στο μεταξύ, εσωκομματικά ζητήματα, όπως η ευρωδιακήρυξη και το ευρωψηφοδέλτιο, αλλά και η προετοιμασία της επερχόμενης Κ.Ε., μάλλον το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, αναμένεται να συζητηθούν σε συνεδρίαση της Γραμματείας αύριο. Σε ό,τι αφορά το ευρωψηφοδέλτιο, έχει σε γενικές γραμμές συμφωνηθεί να περιέχει «λίγο απ’ όλα», δηλαδή πρωτοκλασάτα πολιτικά στελέχη, κομματικά στελέχη απ’ όλη την περιφέρεια, διανοούμενους και καθηγητές, καθώς και αγωνιστές εργαζομένους προερχόμενους από διάφορους κλαδικούς και κοινωνικούς αγώνες (π.χ. εκπαιδευτικοί, καθαρίστριες), μέσω των οποίων θα συμβολίζεται το άνοιγμα στην κοινωνία. Όσον αφορά τους πρωτοκλασάτους, οι οποίοι θεωρείται ότι είναι αυτοί που θα φέρουν τους σταυρούς και τα υψηλά ποσοστά, τα ονόματα που έχει γίνει γνωστό ότι έχουν συζητηθεί είναι – πλην του νυν ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή – αυτά των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Δημήτρη Παπαδημούλη, Σοφίας Σακοράφα και Γιάννη Μηλιού. Την ίδια ώρα, φαίνεται να κερδίζει έδαφος εντός του επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ η ιδέα του ασυμβίβαστου για όσους υποψηφίους είναι και βουλευτές, ανεξαρτήτως του αν τελικώς θα θεσμοθετηθεί ή όχι, κάτι που φαίνεται να γίνεται ευρύτερα αποδεκτό και μεταξύ των βουλευτών.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15