search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:30
MENU CLOSE

Γλυκοκοιτάζουν το Κρεμλίνο

29.03.2014 22:00
oldphotospod_2703_053_cmyk1396002567.jpg

Το ακροδεξιό θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται εν όψει ευρωεκλογών και εκλαμβάνει νέα – παρανοϊκή – δυναμική χάρη στην ουκρανική κρίση. 

Το ακροδεξιό θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται εν όψει ευρωεκλογών και εκλαμβάνει νέα – παρανοϊκή – δυναμική χάρη στην ουκρανική κρίση. Την ώρα που τα ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα προβαίνουν σε νέες – συχνά παράδοξες – συμμαχίες προκειμένου να δημιουργήσουν ένα «κοινό μέτωπο» στις ευρωεκλογές, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, το δημοψήφισμα στην Κριμαία και η στάση του Κρεμλίνου τα οδηγούν σε άλλα μονοπάτια.
Κάπως έτσι, ενώ μέχρι πριν από λίγους μήνες τα είχαν κάνει πλακάκια με το ακροδεξιό ουκρανικό κόμμα Σβόμποντα (το οποίο συμμετέχει στη «μεταβατική κυβέρνηση» του Κιέβου) και ενώ ηγετικά τους στελέχη είχαν συναντήσεις με «συναδέλφους» τους από τον λεγόμενο Δεξιό Τομέα, τώρα βαράνε υποχώρηση και γλυκοκοιτάζουν το Κρεμλίνο, το οποίο, ενώ ωρύεται για τη «στήριξη της Δύσης σε ακροδεξιούς νεοναζί» στην Ουκρανία, δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να στηρίξει εμμέσως τα εθνικιστικά ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, που δηλώνουν πλέον φαν της Μόσχας.
Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα δεν δηλώνουν «φιλορωσικά», η επιθετική στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση φαίνεται πως τα έχει πείσει ότι η Ρωσία μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στις «κακές» Βρυξέλλες, την «ιμπεριαλιστική» Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ. Έτσι, δεν είναι τυχαίο το ότι την ώρα που οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον ανακοινώνουν κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας για τα τεκταινόμενα στην Κριμαία, το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί την Κοπεγχάγη να «σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».
Παρομοίως, το βουλγαρικό ακροδεξιό Ατάκα ζήτησε από τη Σόφια να αναγνωρίσει την «ελεύθερη βούληση των πολιτών της Κριμαίας» – όπως έκανε και το σλοβακικό Λαϊκό Κόμμα «Η Σλοβακία μας» –, ενώ το Γαλλικό Εθνικό Μέτωπο εξέφρασε «ανησυχία για τη μη εκλεγμένη κυβέρνηση του Κιέβου». Και όπου τα ακροδεξιά κόμματα δεν έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της Μόσχας, καταγράφεται κομματικός διχασμός. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Γερμανικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο είχε συμμετάσχει επανειλημμένα σε «συνέδρια» μαζί με στελέχη του ουκρανικού Σβόμποντα με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει εσωτερικός καυγάς για τη στάση που θα τηρήσει στη σημερινή κρίση. Τελικά, οι Γερμανοί ακροδεξιοί επέλεξαν να μην βγάλουν επίσημη ανακοίνωση για την Κριμαία, έκλεισαν όμως το μάτι στη Μόσχα συγχαίροντάς την για την πολιτική που εφαρμόζει έναντι των μεταναστών…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:30