search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:50
MENU CLOSE

Το μυστήριο με το κομμένο κεφάλι του Άρη

29.03.2014 09:09
Το μυστήριο με το κομμένο κεφάλι του Άρη - Media

Φωτογραφίες και μία άγνωστη μαρτυρία ήρθαν να φωτίσουν αυτές τις ημέρες τις τελευταίες ώρες του Άρη Βελουχιώτη: Η μαρτυρία ενός διώκτη του πρωτοκαπετάνιου του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και δύο φωτογραφίες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Φωτογραφίες και μία άγνωστη μαρτυρία ήρθαν να φωτίσουν αυτές τις ημέρες τις τελευταίες ώρες του Άρη Βελουχιώτη: Η μαρτυρία ενός διώκτη του πρωτοκαπετάνιου του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και δύο φωτογραφίες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Tα νέα τεκμήρια έφερε στο φως ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός και η μία φωτογραφία απεικονίζει τα κομμένα κεφάλια του Άρη και του συντρόφου του Τζαβέλλα σε φανοστάτη των Τρικάλων και μαζεμένο πλήθος, ενώ η δεύτερη (που δημοσιεύθηκε και στον ιστότοπο ιστορικής καταγραφής και έρευνας ΧΥΖ Contagion) παρουσιάζει ανφάς το φρικτό θέαμα τον Ιούνιο του 1945.

«Η μαρτυρία είναι χειρόγραφη και είναι του κεφαλοκυνηγού Ζαχαρία Π. Επίσης, έχει ενδιαφέρον πως οι κεφαλοκυνηγοί του Άρη ήταν και εδεσίτες βετεράνοι του Γοργοποτάμου, όπως ο Βόιδαρος ή ο Ζαφείρης.

Κάτι ακόμη: Ο Σωτήρης Δράκος, πρώην κατσικοκλέφτης, πήγε και του έκοψε το κεφάλι και τον μετέφερε ο ίδιος, για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από το κράτος. Θυμίζει τα "καπάκια" την περίοδο του 1821. Αυτή είναι η ιστορία του κεφαλιού, τα ζωντανά κύτταρα του κλεφταρματολισμού στην ελληνική επαρχία του 1945.

Επίσης, ο αποκεφαλισμός του Άρη έστελνε το μήνυμα: "Να η μοίρα των ληστών. Τώρα φτιάχνουμε κράτος" σημειώνει ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός.

Και δεν μπορούσε η ανακίνηση του θέματος να μην ευαισθητοποιούσε το βιογράφο του Άρη Βελουχιώτη, Διονύση Χαριτόπουλο.

Ο συγγραφέας που συνέγραψε το ογκώδες «Άρης, ο Αρχηγός των Ατάκτων», ύστερα από εικοσαετή έρευνα πάνω στη ζωή του θρυλικού πρωτοκαπετάνιου διηγείται στα «ΝΕΑ» τις τελευταίες ώρες του Άρη και στιγμές από το βίο και την καταδίωξή του.

«Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν είναι αυθεντικές. Αυτό δεν αμφισβητείται. Είναι πάντως τόσα που αγνοούμε για τον Άρη και, κυρίως, παραποιούμε, που το κεφάλι του μας μάρανε… Έχω φωτογραφίες κι εγώ και αξίζει να σημειώσω πως δεν τον κυνηγούσαν μόνον παρακρατικοί, αλλά και οι Εγγλέζοι. Ένας Άγγλος βρέθηκε για διακοπές στη Χαλκιδική τη δεκαετία του '70. Επεδείκνυε παντού με καμάρι τη φωτογραφία του αποκεφαλισθέντος Άρη και μάλιστα ο συγκεκριμένος ήταν παρών ως μέλος αγγλικού αποσπάσματος καταδίωξής του.

Την άλλη ημέρα με κάποιον τρόπο η φωτογραφία έφτασε στα χέρια μου» σημειώνει ο Χαριτόπουλος.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:49