search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:00
MENU CLOSE

Οι μαθητές συζητούν για τον Σεφέρη

31.03.2014 13:21
Οι μαθητές συζητούν για τον Σεφέρη - Media

Το  μαθητικό συνέδριο, «Γ. Σεφέρης. Από τη Σμύρνη στην Πόλη», που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, στο Ζωγράφειο  Λύκειο της Κωνσταντινούπολης υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήδη ολοκληρώθηκε. Οι καρδιές, όμως, των συνέδρων και όσων είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν χτυπούν ακόμη στον ρυθμό του.

 
Το  μαθητικό συνέδριο, «Γ. Σεφέρης. Από τη Σμύρνη στην Πόλη», που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, στο Ζωγράφειο  Λύκειο της Κωνσταντινούπολης υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήδη ολοκληρώθηκε. Οι καρδιές, όμως, των συνέδρων και όσων είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν χτυπούν ακόμη στον ρυθμό του.

Οι  εκατόν ογδόντα (180) μαθητές και εκπαιδευτικοί, από δέκα πέντε (15) Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας (Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου, Εκπαιδευτήρια Γείτονα, Εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία, Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, Σχολή Μωραΐτη), της Θεσσαλονίκης  (Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη), των Ιωαννίνων (Λύκειο Πεδινής), του Βόλου (Μουσικό Σχολείο), των Χανίων (Γυμνάσιο Αλικιανού), της Λευκωσίας (Παγκύπριον Γυμνάσιο-Λύκειο), της Πόλης (Ζωγράφειο Λύκειο) και της Νέας Υόρκης (Ελληνοαμερικανικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Σχολείο «William Spyropoulos» Flashing), σε συνδυασμό με την παρουσία επιστημόνων, συγγραφέων, ποιητών και καλλιτεχνών αποτέλεσαν  μια μοναδική πηγή  δημιουργίας που ξεπέρασε με τη δύναμη, την πρωτοτυπία και τη φαντασία  της ακόμη και τις πιο φιλόδοξες  προσδοκίες των οργανωτών.

Στη μαγική  Πόλη, στην πόλη των πόλεων, δεν ζωντάνεψε μονάχα ο λόγος του ποιητή και το έργο του, αλλά άνοιξαν δρόμοι, για να πραγματοποιηθούν συναντήσεις  ανθρώπων διαφορετικών γενεών από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι φρόντισαν με τις γνώσεις τους,  την  εμπειρία, τη φρεσκάδα, το ταλέντο και κυρίως με την  ανοιχτή καρδιά τους, να αναδυθεί η ελπίδα για το αύριο· συναντήσεις που πυροδότησαν τη σκέψη και την καρδιά, συναντήσεις που ξεσήκωσαν, που συνέτριψαν την καθημερινότητα, που εξύψωσαν τον άνθρωπο, τον ενέπνευσαν και τον ταξίδεψαν σε έναν κόσμο, μαγευτικό, μοναδικό, έστω και για λίγο.
 
Μαθητές από διάφορα σχολεία του κόσμου, καθηγητές, συγγραφείς, ποιητές, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, ειδικοί επιστήμονες, άνθρωποι της Πόλης, μουσικοί και ηθοποιοί, συγκρότησαν μια ολοζώντανη κοινότητα που παλλόταν και εξερευνούσε  δρόμους επικοινωνίας μεταξύ των μελών της, με οδηγό την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη. «Είναι οι στιγμές που η ζωή ποιείται, τα τείχη χάνουν το ύψος τους, οι άνθρωποι συναντιούνται, δανείζονται την ίδια καρδιά, συνομιλούν θεραπευτικά για το σήμερα και ονειρεύονται με πίστη το αύριο. Είναι στιγμές  δημιουργίας, αποδοχής,  εναλλαγής  ρόλων, μυστικών απαντήσεων, επιστροφής στην κοινή αφετηρία».
 
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου μετά τους χαιρετισμούς και την κήρυξη του Συνεδρίου από την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ .Βαρθολομαίο ακολούθησε η συγκινητική ομιλία της Άννας Λόντου κόρη της Μαρώς Σεφέρη, το video-οδοιπορικό στη Σμύρνη και τη Σκάλα των Βουρλών, που επιμελήθηκαν  οι μαθητές του Ζωγραφείου, με θέμα «Γ. Σεφέρης. Από την Πόλη στη Σμύρνη» και οι εισηγήσεις των επιστημόνων προσέγγισαν τη διπλωματική ζωή του Σεφέρη στην Τουρκία και την περιδιάβασή του στα μοναστήρια της Καππαδοκίας, στη Μονή της Χώρας, την αίσθηση της ιστορίας στην ποίησή του, τους μύθους και τις μορφές που αναδύονται στους στίχους των ποιημάτων του. Οι μαθητές, με τη βοήθεια  των καθηγητών τους, κατάφεραν με  τις δράσεις που επέλεξαν να μεταφέρουν στους συνέδρους τις μυστικές συνομιλίες τους με το έργο του ποιητή, αναδεικνύοντας τα ερωτήματα και τις αναζητήσεις της νεότητας, που ψάχνεται και αγωνιά για το αύριο του κόσμου και τις σχέσεις των ανθρώπων. Η μέρα έκλεισε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, με τη δεξίωση που παρέθεσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Νίκος Ματθιουδάκης σε όλους τους συνέδρους και τις εξαίσιες μουσικές εκπλήξεις του Μουσικού Σχολείου Βόλου.
 
Στην ομιλία του η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κηρύττοντας την έναρξη του συνεδρίου, τόνισε μεταξύ άλλων: 
 
Ὁ Γιῶργος Σεφέρης ὑπῆρξε λογοτέχνης μὲ πολύπλευρον προσφορὰν εἰς τὰ Γράμματα, κυρίως ποιητικήν, ἀλλὰ καὶ μεταφραστικὴν καὶ δοκιμιογραφικὴν καὶ ἐν γένει πεζογραφικήν, καὶ εἶναι σημαντικὸν τὸ γεγονὸς ὅτι ἐνῷ ἤντλησεν εἰς μέγαν βαθμὸν ἀπὸ τὴν ἑλληνικὴν ἱστορίαν, τὰ ἔργα του ἅπτονται τῶν βαθυτέρων προβληματισμῶν τῆς ἀνθρωπίνης ψυχῆς, ἀνεξαρτήτως ἐθνικότητος. Δὲν εἶναι προφανῶς τυχαῖον τὸ γεγονὸς ὅτι ἐγεννήθη εἰς τὴν κοσμοπολίτικην Σμύρνην καὶ διῆλθε τὰ πλέον δημιουργικὰ ἔτη τῆς ζωῆς του εἰς τὸ ἐξωτερικόν, ὅπως ἐπίσης καὶ τὸ ὅτι τὸ παρὸν μαθητικὸν συνέδριον τὸ ἀναφερόμενον εἰς αὐτὸν διεξάγεται εἰς τὴν Πόλιν μας, τὸ κέντρον τῆς καθ᾿ ἡμᾶς Ἀνατολῆς, ἐκ τῆς ὁποίας ἐξεκίνησεν ὁ συγγραφεύς -μίαν κατεξοχὴν πολυεθνικὴν πόλιν, ἀνοικτὴν ἀνέκαθεν εἰς ποικίλους προβληματισμοὺς καὶ ἀφομοιοῦσαν πλῆθος παραδόσεων, εἰς τὰς ὁποίας πάντοτε προσέδιδε τὴν ἰδικήν της σφραγῖδα. Εἶναι χαρακτηριστικὸν ὅτι ὁ ἐν λόγῳ συγγραφεὺς συνεκάλεσεν ἐνταῦθα, διὰ τοῦ πρὸς τιμήν του συνεδρίου, μαθητὰς καὶ ἐπιστήμονας ἐκ τῶν περάτων τῆς γῆς, ὡς καὶ αὐτὸς ὑπῆρξε, τρόπον τινά, πολίτης τῆς οἰκουμένης. Ἐπὶ πλέον δέ, ἡ παροῦσα συλλογικὴ προσπάθεια προσεγγίσεως τοῦ ἔργου του ἐκφράζει τὴν διαχρονικὴν καὶ διεθνικὴν διάστασιν τῆς ἀπηχήσεώς του. 
 
Ξεχωριστή παρουσία στο συνέδριο αποτέλεσε η κ. Άννα Λόντου, κόρη της γυναίκας του Σεφέρη, Μαρώς, η οποία μίλησε με θέμα: «Ο Γ. Σεφέρης, όπως τον γνώρισα». Η κ. Λόντου είπε ότι θυμάται ακόμη την αγάπη και στοργή του Σεφέρη, ο οποίος της δίδαξε πολλά. «Τον ενοχλούσε η προσποίηση, η επιτήδευση και η κολακεία», ανέφερε και τόνισε ότι και ως διπλωμάτης και ως ποιητής «στεκόταν σαν βράχος». 
 
Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στην Αγία Σοφία, παρακολούθησαν τη Γ΄ Στάση Χαιρετισμών στην Παναγία των Βλαχερνών,  επισκέφτηκαν τους τόπους που επισκεπτόταν και ο Σεφέρης στα ταξίδια του στην Πόλη και γευμάτισαν στο Συσσίτιο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας – Ταξίμ. Αργά το απόγευμα οργανώθηκε μια από τις ωραιότερες γιορτές τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Οι σύνεδροι διάβασαν ποιήματα του Σεφέρη και η βραδιά έκλεισε με τα  μελοποιημένα ποιήματα του Γ. Σεφέρη «Άρνηση» και «Κράτησα τη ζωή μου», που μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμήνευσε ο Βασίλης Λέκκας. Στο πιάνο τον συνόδευσε ο Γιώργος Σαλτάρης. Ακούστηκαν επίσης τα μελοποιημένα ποιήματα του Γ. Σεφέρη «Ο ύπνος σε τύλιξε» και «Λίγο ακόμα», που ερμήνευσε και έπαιξε στο πιάνο η πιανίστα, καθηγήτρια φωνητικής Μάρω Θεοδωράκη. Η γιορτή συνεχίστηκε μέχρι αργά με τους μουσικούς και ηθοποιούς επί σκηνής, συνεπικουρούμενους από το Μουσικό Σχολείο Βόλου και τους συνέδρους. Ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία για όλους όσοι έτυχαν να βρίσκονται στην αίθουσα τελετών του Ζωφράφειου Λύκειου.
 
Την τρίτη ημέρα του συνεδρίου οι εισηγήσεις εστιάσθηκαν κυρίως στη μορφή, στο περιεχόμενο, στη σάτιρα στην ποίηση του Σεφέρη, στις απόψεις του για τη γλώσσα, στις μεταφράσεις του και στη μελοποίηση των ποιημάτων του. Ακολούθησε το μαγικό ταξίδι στον Βόσπορο και εν πλω πραγματοποιήθηκε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα: «Διάλογος για την ποίηση του Γ. Σεφέρη» με συντονιστή τον δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή. Εδικοί επιστήμονες, ποιητές, συγγραφείς συνομίλησαν με εκπροσώπους των μαθητών και απάντησαν στα καίρια ερωτήματά τους. Η βραδιά έκλεισε με χορό και τραγούδι στη αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας Μέγα Ρεύματος. 
 
Το μαθητικό συνέδριο για τον Σεφέρη τελείωσε. Ο ποιητής έγινε συνομιλητής, επισκέπτης  και  φίλος αλλά και γι’ αυτούς που χρόνια ήταν  μυημένοι στην ποίησή του,  η συνοδοιπορία τους μαζί του απέκτησε καινούριο ενδιαφέρον.  Η μαγεία της Πόλης, σε συνδυασμό με την ποίηση του Γ. Σεφέρη,  απλώθηκε ξέχειλα παντού, τύλιξε το συνέδριο και τους ανθρώπους του, άλλαξε τα δεδομένα. Μόνο ο καλός εαυτός του καθενός μπορούσε να ανθίσει.  Μια η εποχή, μόνο η Άνοιξη.
 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει  σε  αυτούς που εμπνεύστηκαν μια τέτοια μοναδική κι αξέχαστη συνάντηση, στον Γιάννη Δερμιτζόγλου, Διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου και στην Άσπα Χασιώτη, Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων  Ε. Μαντουλίδη, σε όλους αυτούς που δούλεψαν με πάθος  και υποστήριξαν την οργάνωση ενός τόσο μεγάλου και αποκαλυπτικού συνεδρίου καθώς και σε όλους όσοι βρέθηκαν εκεί και συνοδοιπόρησαν τόσο αρμονικά στον ρυθμό της ποίησης του Γ. Σεφέρη, στο «περιγιάλι το κρυφό» της οδού του Πέραν.
 
Καλή αντάμωση του χρόνου την Άνοιξη, στο Τέταρτο Μαθητικό Συνέδριο για τον Γεώργιο Βιζυηνό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15