search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:55
MENU CLOSE

Η «δολοφονία» του σωφρονισμού

02.04.2014 21:00
oldphotossp0304lfylakh1396462834.jpg

Για ακόμη μια φορά η ελληνική κοι­νωνία «έπεσε από τα σύννεφα». Μα συμβαίνουν βασανισμοί κρατου­μένων στις ελληνικές φυλακές;

Για ακόμη μια φορά η ελληνική κοι­νωνία «έπεσε από τα σύννεφα». Μα συμβαίνουν βασανισμοί κρατου­μένων στις ελληνικές φυλακές;
 
Η διπλή δολοφονία Τσιρώνη – Καρέλι αποδείχθηκε ο ορισμός του «σκοτσέζικου ντους», αφού μέ­σα σε λίγα εικοσιτετράωρα οι ρό­λοι του «αδικοχαμένου σωφρονιστικού» από τον «δολοφόνο Αλβανό» αντιστράφηκαν στον «βασανιστή σωφρονιστικό» και τον «κακο­μοίρη κρατούμενο».
 
Ο αδίστακτος κακοποιός που είχε καταδικα­στεί σε πολυετή φυλάκιση για απόπειρα αν­θρωποκτονίας και σωρεία ληστειών μετατρά­πηκε εν μια νυκτί σε «εθνομάρτυρα» για την αλ­βανική προπαγάνδα, με αφιερώματα για τη ζωή του ακόμα και σε ελληνικές εφημερίδες.
 
Με την ίδια ευκολία ξεχάστηκε η «χαροκα­μένη οικογένεια» του υπαρχιφύλακα σωφρονι­στικού και άνοιξε εκ νέου ο φάκελος των «διε­φθαρμένων υπαλλήλων των φυλακών».
 
Τα παραπάνω καταλήγουν στη διαπίστωση της πλήρους αποτυχίας του σωφρονιστικού συστήματος να εκτελέσει την αποστολή του, καθώς και της αδυναμίας του κράτους δικαί­ου να εξασφαλίσει την κοινωνική επιτήρηση, τον έλεγχο και την πειθαρχική αυτορρύθμιση.
 
Η ελληνική κοινωνία τα τελευταία είκοσι χρόνια γαλουχήθηκε πάνω στη θεωρία του αλλοδαπού εγκληματία. Ο Αλβανός έγινε συνώνυμο του κα­κοποιού, ο οποίος δεν λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του.
Μια κοινωνία που υιοθέτησε τη ρατσιστική προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής, ταυτίζοντας κάθε μετανάστη με εγκληματία…
 
«Στραβά μάτια»
 
Πρόκειται για την ίδια κοινωνία, που συνήθι­σε να ακούει για τους διεφθαρμένους σωφρο­νιστικούς που τα παίρνουν για να κάνουν τα «στραβά μάτια» και τα «θελήματα» της «μαφίας των φυλακών».
 
Η λέξη «φυλακή» έγινε συνώνυμο της λέξης «ζούγκλα», εξαιτίας των άθλιων συνθηκών δια­βίωσης, σίτισης και κράτησης των τροφίμων.
 
Ακατάλληλα κτήρια που «φιλοξενούν» υπερ­διπλάσιο αριθμό κρατουμένων από τον μέγι­στο δυνατό αριθμό. Σωφρονιστικοί οι οποίοι εργάζονται καθημερινά υπερωρίες προκειμέ­νου να βγουν οι βάρδιες, φθάνοντας στα όρια της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης.
 
Σ’ ένα κατ’ ευφημισμών σωφρονιστικό σύ­στημα που απλώς διεκπεραιώνει την υποχρέ­ωση της κράτησης των καταδικασμένων κα­κοποιών. Δίχως σχεδιασμό για τον πραγματικό του ρόλο, τον σωφρονισμό των τροφίμων, με σκοπό την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, όταν αποφυλακιστούν.
Μπορεί σε ορισμένους τα παραπάνω να ακού­γονται ουτοπικά, όμως στην πραγματικότητα η επικρατούσα κατάσταση στις ελληνικές φυλα­κές δεν είναι παρά μια μικρογραφία της ελλη­νικής κοινωνίας τα πέντε τελευταία χρόνια.
 
Μιας κοινωνίας γεμάτης μίσος, τυφλής αγα­νάκτησης, που «ζει και αναπνέει» για τη στιγμή της… αντεκδίκησης.
 
Ο κρατούμενος που εκδικείται τον «βασανι­στή» του. Η αντεκδίκηση των σωφρονιστικών για τη δολοφονία του συναδέλφου τους. Δύο εγκλήματα, δύο νεκροί.
Τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση οι ελλη­νικές αρχές επέδειξαν «γρήγορα αντανακλαστι­κά», με το υπουργείο Δικαιοσύνης να διατάσσει άμεσα τη Διενέργεια Προκαταρτικής Εξέτασης και την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. να φθάνει μέσα σε ένα 48ωρο στους ενόχους.
 
Έρευνες για Καρέλι

 
Η έρευνα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του 46χρονου βαρυποινίτη φαίνεται πως κατα­λήγει στην πιστοποίηση της κακοποίησής του έως τον βαθμό του θανάτου από τους σωφρονι­στικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας.
 
Οι αρχικές διαψεύσεις των κατηγορουμένων κατέληξαν σε ομολογίες, που μετατράπηκαν στην άσκηση διώξεων σε βάρος τουλάχιστον οκτώ σωφρονιστικών των φυλακών Νιγρίτας – μεταξύ αυτών του προέδρου των εσωτερικών φρουρών των φυλακών Νιγρίτας Χάρη Κονσολί-δη, ο οποίος νοσηλεύεται με νευρικό κλονισμό σε ψυχιατρική κλινική – για τρία κακουργήμα­τα (βασανισμός με αποτέλεσμα τον θάνατο, απλός βασανισμός και βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη).
 
Η προκαταρκτική εξέταση του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. έδειξε πως ο Αλβανός βαρυποινίτης βασανίστηκε για του­λάχιστον δύο ώρες από τους εσωτερικούς φύ­λακες των φυλακών Νιγρίτας.
 
Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις των δύο Ελλή­νων ιατροδικαστών, οι οποίοι έκαναν τη νεκρο­τομή στη σορό του 46χρονου, δεν αποκλείεται ο Αλβανός κρατούμενος να υπέστη ακόμα και φάλαγγα.
 
Το βέβαιο είναι ότι το θανατηφόρο κάταγμα στο στέρνο προκλήθηκε από χτύπημα σω­φρονιστικού υπαλλήλου στη Νιγρίτα.
 
Διαδοχικές καταδίκες
 
Η τροπή που πήρε η υπόθεση του θανάτου του Ιλία Καρέλι επανέφερε στο προσκήνιο τις καταγγελίες σχετικά με βασανισμούς κρατου­μένων στις φυλακές και τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων.
 
Όπως προκύπτει από τα πρακτικά του Ευρω­παϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Αν­θρώπου (ΕΔΔΑ), από το 2004 έως και σήμερα η Ελλάδα μετρά 14 καταδικαστικές αποφάσεις για βασανιστήρια κρατουμένων.
 
Η τελευταία απόφαση του ΕΔΔΑ κατά της Ελλάδας για υπόθεση βασανιστηρίων κατά κρατουμένου εκδόθηκε το 2012 και αφορούσε την υπόθεση Zontul. Ο μετανάστης είχε υπο-στεί άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό με κλομπ από λιμενικό, το 2004 στα Χανιά.
 
Παρ’ όλα αυτά, στο ελληνικό δικαστήριο ο κα­τηγορούμενος αντιμετωπίστηκε με «επιείκεια» από τους δικαστές, οι οποίοι του επέβαλαν ποι­νή φυλάκισης 4 μηνών και χρηματικό πρόστι­μο… 790 ευρώ.
 
Για τις περισσότερες περιπτώσεις καταδίκης της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η ελληνική πολιτεία αποδέχεται την καταβο­λή αποζημιώσεων στα θύματα, αντιμετωπίζει όμως με το γάντι τους βασανιστές.
 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο λιμε­νικών, οι οποίοι το 2007 είχαν υποβάλει σε «ει­κονικό πνιγμό» έναν Μαροκινό μετανάστη. Έπειτα από… 6 χρόνια το Πενταμελές Ναυτο­δικείο Πειραιά καταδίκασε τους κατηγορουμέ­νους σε ποινές φυλάκισης 3 και 6 χρόνων αντί­στοιχα, με ανασταλτικό χαρακτήρα!
 
Οι δύο λιμενικοί στις απολογίες τους είχαν χα­ρακτηρίσει ψευδή την καταγγελία του μετα­νάστη, υποστηρίζοντας ότι καθοδηγήθηκε από τους διακινητές του ώστε να τύχει ευνοϊκής με­ταχείρισης από τις ελληνικές αρχές και να αιτη­θεί τη χορήγηση ασύλου…
 
«Κολαστήρια»
 
Εν τω μεταξύ μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με τον βασανισμό του Αλβανού κρατουμένου η κατάσταση στα περισσότερα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας θυμίζει «πυριτιδαποθήκη», με το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία να έχει λάβει έκτακτα μέτρα, προκειμένου να αποτραπούν εξεγέρσεις κρατουμένων.
 
Την ίδια ώρα έρχονται για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια καταγγελίες σχετικά με τις άθλι­ες συνθήκες κράτησης, με φωτογραφίες οι οποίες προκαλούν σοκ.
 
Κελιά που θυμίζουν χωματερές, κρατούμε­νοι στα κελιά στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, να κοιμούνται ανά δύο και τρεις σ’ ένα ράντζο ή στο πάτωμα. Όσο για τα κατ’ ευφη­μισμόν αποχωρητήρια, αυτά αποτελούν εστί­ες μόλυνσης τόσο για τους τροφίμους όσο και τους εργαζόμενους στη φυλακή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:55