search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:02
MENU CLOSE

Τρομερή πίεση στο ΠΑΣΟΚ από την υπόθεση Μπαλτάκου

03.04.2014 15:09
Τρομερή πίεση στο ΠΑΣΟΚ από την υπόθεση Μπαλτάκου - Media

Αγωνιώδη προσπάθεια απαγγίστρωσης και διαφοροποίησης από την ακροδεξιά ατζέντα της κυβέρνησης επιχειρεί συστηματικά από χτες το βράδυ το ΠΑΣΟΚ και μοιάζει να προοδειοποιεί τον Αντώνη Σαμαρά ότι αν δεν ξεκαθαρίσει το παιχνίδι θα κινδυνέψει η κυβερνητική συμμαχία.

 
Αγωνιώδη προσπάθεια απαγγίστρωσης και διαφοροποίησης από την ακροδεξιά ατζέντα της κυβέρνησης επιχειρεί συστηματικά από χτες το βράδυ το ΠΑΣΟΚ και μοιάζει να προειδοποιεί τον Αντώνη Σαμαρά ότι αν δεν ξεκαθαρίσει το παιχνίδι θα κινδυνέψει η κυβερνητική συμμαχία.
 
Προφανώς στο ΠΑΣΟΚ μέτρησαν τις πολιτικές και εκλογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η παρακρατικού τύπου δράση Μπαλτάκου και οι απειλές της Χρυσής Αυγής, ότι υπάρχουν κι άλλα στοιχεία και φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση της, μπας και διασωθεί από τον πολιτικό ορυμαγδό που κοντοζυγώνει. 
 
Η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στην ηγετική ομάδα του κόμματος και δημοσκοπική πίεση σε μια κρίσιμη συγκυρία.
 
Πρώτος έδειξε το δρόμο ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος στην ανακοίνωσή του θίγει το θέμα της α ακροδεξιάς ατζέντας της κυβέρνησης και έμμεσα ζητάει έξοδο του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι: «οι σημερινές εξελίξεις, αναδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, την επιτακτική ανάγκη ενότητας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση της Δημοκρατίας και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, χωρίς δεύτερες σκέψεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.»
 
Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονη ενόχληση στο ΠΑΣΟΚ, αφού συνεργάτες του Βενιζέλου σχολίαζαν  ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει στο μοναχικό και διακριτό του ρόλο και όχι στον ενωτικό εντός της παράταξης. Η ανακοίνωση Παπανδρέου είναι μεστή αιχμών για τον τρόπο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ εντός της κυβέρνησης κάτω από αυτά τα δεδομένα.
 
Οι εξελίξεις όμως δείχνουν ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και πολλά ερωτηματικά για συγκεκριμένα θέματα όπως:
–          Που θα σταματήσει η ιστορία αυτή κι αν υπάρχουν κι άλλα ντοκουμέντα που εκθέτουν και άλλα κυβερνητικά στελέχη
–          Αν τελικά η υπόθεση δοκιμάσει σοβαρά την πρωθυπουργία Σαμαρά
–          Ποια θα είναι η εκλογική επίδοση της «Ελιάς» που συνεργάζεται με την ΝΔ και αν το ζήτημα Μπαλτάκου θα επηρεάσει το ΠΑΣΟΚ και πόσο.

Με δεδομένο ότι η ηγεσία Βενιζέλου περιμένει μετά τις ευρωεκλογές  εσωκομματική ένταση, αν τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, από το πρωί σήμερα επιχειρείται να στηθεί ένα ανάχωμα απέναντι στην ακροδεξιά ατζέντα. Γραμμή υπεράσπισης του ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση αποτελεί η χτεσινή δήλωση Βενιζέλου ότι εθνικοί λόγοι επέβαλλαν την συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας και ότι το κόμμα διαχωρίζει και αντιμάχεται την ακροδεξιά ατζέντα που έχουν συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας τον Μπαλτάκο «παλαιό πρόβλημα», χωρίς όμως να αιτιολογεί γιατί δεν κατόρθωσε να λύσει.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν το ενδεχόμενο ο Φώτης Κουβέλης που συγκρούστηκε σκληρά με τον Π. Μπαλτάκο – κυρίως μέσω του Αντώνη Ρουπακιώτη- να επιχειρήσει ένα πολιτικό «comeback» ώστε να δικαιωθεί στα μάτια των κεντρώων για τους λόγους που αποχώρησε από την κυβέρνηση συνεργασίας. «

Εκεί που ήταν στο καναβάτσο με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τάση πολιτικής αποσύνθεσης της ΔΗΜΑΡ μπορεί η ιστορία Μπαλτάκου να την αναστήσει» επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις.

Στο πλαίσιο λοιπόν της οχυρωματικής γραμμής δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα όσα περί ερωτηματικών για την κυβερνητική συνεργασία αν καλυφθούν τα ακροδεξιά στοιχεία της ΝΔ έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας το πρωί στον “Real fm”. O γραμματέας του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται τελευταία σε κόντρα με συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα του ασυμβίβαστου της υποψηφιότητάς του στο ευρωκοινοβούλιο και της θέσης του γραμματέα της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ, έχει εδώ και καιρό ταχθεί υπέρ της πολιτικής διαφοροποίησης του ΠΑΣΟΚ από την ΝΔ και θεωρεί ότι το κόμμα δεν διαχωρίζει τη θέση του με την ένταση που πρέπει, ενώ δεν προβάλλει τη θετική επίδραση που έχει στη χάραξη της κυβερνητικής γραμμής.
 
Συνειδητοποιώντας προφανώς η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ότι το θέμα Μπαλτάκου ενδεχομένως να ανοίξει μια νέα μεγάλη πληγή εντός του κόμματος βγήκαν στην αντεπίθεση με σφοδρές βολές εναντίον του Π. Μπαλτάκου και όλων των ακροδεξιών φίλων του κ. Σαμαρά. Τη θέση του ΠΑΣΟΚ και τις δυσκολίες που πέρασε από τη στάση Μπαλτάκου διεκτραγώδησε από το Βήμα της Βουλής πριν λίγο ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, επαναλαμβάνοντας γιατί το ΠΑΣΟΚ μετέχει στην κυβέρνηση, ενώ την γραμμή Βενιζέλου επιχείρησε να διατυπώσει πιο ανοιχτά ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5 παραδέχτηκε ότι εφόσον παραμένουν στην κυβέρνηση ακροδεξιά στοιχεία υπάρχει όντως πρόβλημα συνεργασίας. Σημείωσε ότι έπρεπε να αποπεμφθεί και όχι να παραιτηθεί όπως ζήτησε το ΠΑΣΟΚ «Έχουμε συγκρουστεί κατ’ επανάληψη μαζί του, για διάφορα θέματα, είπε ο κ. Πρωτόπαπας και συνέχισε: « Και ο κ. Βενιζέλος μίλησε περί παλιού προβλήματος. Έχουμε συγκρουστεί στον αντιρατσιστικό, στην ιθαγένεια, στο σύμφωνο συμβίωσης, στο άρθρο 19 πρόσφατα με τον κ. Γρηγοράκο που ορθώς έπραξε. Νομίζω, δηλαδή, ότι ο κ. Μπαλτάκος είχε μια ακροδεξιά και φιλοναζιστική ατζέντα, με την οποία ορισμένες φορές προσπαθούσε να επηρεάσει το κυβερνητικό έργο. Για φιλοναζιστική ατζέντα δεν είχαμε πει ως τώρα, διότι δεν είχαμε αποδείξεις. Είχαμε συγκρουστεί, όμως, και τα συζητούσαμε μεταξύ μας. Αυτό είναι το παλιό πρόβλημα που είπε ο κ. Βενιζέλος και υπενθυμίσαμε γι’ αυτό τη δευτερολογία του πρόσφατα στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, όπου μιλούσε για ακροδεξιά τμήματα στη ΝΔ. Και τα λέει ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, δεν τα λέμε εμείς. Δεν σας κρύβω ότι είχαν ειπωθεί αυτά στις εσωτερικές μας συζητήσεις και γι’ αυτό κρατήσαμε αυτή τη στάση πρόσφατα με τον κ. Γρηγοράκο, διότι υπήρχε μια ακροδεξιά πλευρά στη Ν.Δ. με συγκεκριμένη ατζέντα».
 
Μάλιστα είναι εντυπωσιακό ότι ο κ. Πρωτόπαππας παρότι επιχείρησε να θέσει το θέμα με κομψότητα και πολιτική διακριτικότητα φρόντισε να αναμειχθεί στα εσωτερικά της ΝΔ στέλνοντας μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι η υποψηφιότητα Φαήλου Κρανιδιώτη στο ευρωψηφοδέλτιο δεν βοηθά καθόλου την κυβερνητική σταθερότητα.

Τώρα αρχίζει το πάρτι… 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:01