search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:10
MENU CLOSE

«Ξηλώνεται» τo… πουλόβερ

03.04.2014 21:00
oldphotossk0304bjjj1396540033.jpg

Ανατροπές σε όλους τους σχεδιασμούς έφερε στο Μαξίμου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, αφού διαπιστώνουν ότι το success story που στήνουν δεν «περνάει» και το πουλόβερ «ξηλώνεται αργά και βασανιστικά».

Ανατροπές σε όλους τους σχεδιασμούς έφερε στο Μαξίμου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, αφού διαπιστώνουν ότι το success story που στήνουν δεν «περνάει» και το πουλόβερ «ξηλώνεται αργά και βασανιστικά».

Όλα μπορούν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή, όπως παραδέχεται στενός συνεργάτης του Σαμαρά, και πλέον πολλοί στο Μαξίμου του εισηγούνται να προσφύγει άμεσα στις κάλπες. Ο Σαμαράς επιμένει να διαρρέει ότι δεν σκοπεύει να πάει σε πρόωρες εκλογές, αλλά γνωρίζει ότι η αριθμητική δεν βγαίνει.

Μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat, το σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις διεθνείς αγορές θα είναι ευκαιρία για να στηθούν εθνικές κάλπες στις 18 Μαΐου μαζί με τον πρώτο γύρο των δημοτικών, σύμφωνα με τη βασική εισήγηση που έχει από το… «κονκλάβιό» του ο πρωθυπουργός.

Η εκτίμησή τους είναι ότι μόνο με μια νέα εντολή μπορεί να συνεχιστεί η τροϊκανής έμπνευσης «βαρβαρότητα» που προβλέπεται στην επικαιροποιημένη συμφωνία. Η απόλυτη απορρύθμιση στην αγορά του χονδρεμπορίου, το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου και η ένταξη των επικουρικών του Δημοσίου στο επικουρικό του ΙΚΑ αποτελούν προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουνίου που δεν είναι εύκολο να περάσουν.

Τα εργασιακά και τα μέτρα 6 δισ. που προβλέπονται για το 2015-2016 δεν μπορούν να περάσουν με 150 βουλευτές, όσες «ευκαιριακές βουλευτικές εφεδρείες» και εάν ανακαλύψουν.

«Τον Οκτώβριο πώς θα καταθέσουμε προϋπολογισμό με μέτρα – αφού η έκθεση της τρόικας μιλά για κενό 2 δισ. για το 2015 – όταν δεν περνάνε οι αλλαγές στο γάλα;» διερωτάται στέλεχος του πρωθυπουργικού επιτελείου και επιμένει ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές.

Το ατύχημα είναι εύκολο να συμβεί, και μάλιστα πιο εύκολο μετά τις ευρωεκλογές, αφού τα αποτελέσματα θα δείξουν σε ποιες περιφέρειες οι νυν βουλευτές κινδυνεύουν με πανωλεθρία, οπότε θα αρχίσει εντονότερα το αντάρτικο, λέει ο ίδιος συνεργάτης.

Το πρόβλημα γίνεται δυσθεώρητο λόγω του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Βενιζέλος βρίσκεται υπό την ομηρεία του Παπανδρέου και ταυτόχρονα των απογοητευτικών ποσοστών που συγκεντρώνει. Το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές, λόγω του αποτελέσματος, συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, κάτι που θα δυσκολέψει τους ενδοκυβερνητικούς χειρισμούς και ενδεχομένως να βάλει νέους παίκτες στο παιχνίδι.

Τα σενάρια

Με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, ο Σαμαράς έχει τις εκλογές στο μυαλό του. Ανάλογα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δεν αποκλείεται, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήσει εκλογές με ένταση, ο Σαμαράς να δεχθεί να σηκώσει το «γάντι» και να στήσει κάλπες εντός του Ιουνίου.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, αν η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από 2 μονάδες, να προχωρήσει ο Σαμαράς σε ευρύ ανασχηματισμό, όπου ο Στουρνάρας πιθανότατα θα πάει στην Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς να αποκλείεται να διεκδικήσει και θέση επιτρόπου.

Η νέα κυβέρνηση θα έχει εκλογικά χαρακτηριστικά, με πιθανό στόχο, πριν ανακοινωθεί το φθινόπωρο η ρύθμιση για το χρέος, να μπορεί να πάει σε κάλπες. Και τότε θα «παίξει» το χαρτί του διλήμματος της σταθερότητας και της επίπλαστης ανάπτυξης. Εφόσον διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση αντέχει, θα επιχειρήσει να φθάσει έως την προεδρική εκλογή.

Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 3-4 μονάδες και πάνω, τότε έχουν αποφασίσει να κάνουν ότι «ψιχαλίζει» και θα συνεχίσουν στην πολιτική που έχουν συμφωνήσει με την τρόικα, αναμένοντας τον «μοιραίο» βουλευτή που θα ρίξει την κυβέρνηση.
Αν η Ν.Δ. προηγείται οριακά στις ευρωεκλογές, ο Σαμαράς θα αναζητήσει αφορμή για να πάει σε εκλογές, αφού θα μπορεί να πει ότι έχει σοβαρές πιθανότητες να τις κερδίσει.

Όμως, ένας αστάθμητος παράγοντας επηρεάζει τα σχέδια Σαμαρά για τον χρόνο των εκλογών πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.

Ο λόγος γίνεται για το ΠΑΣΟΚ. Αν ο Βενιζέλος μπορεί να σταθεί την επόμενη ημέρα και οι βουλευτές συνεχίσουν να τον στηρίζουν, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον συνεταίρο του – μέχρι και γνωμοδότηση έβγαλε για τον Στουρνάρα στη Βουλή –, αφού ο Σαμαράς του έδωσε ευκαιρία να κρατήσει Καμίνη, Μπουτάρη και Σγουρό ζωντανούς για να έχει κάτι να λέει μετά την πανωλεθρία.

Ο Σαμαράς χρειάζεται τον Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ για να διατηρήσει την πλειοψηφία στη Βουλή και την κυβέρνηση, αφού είναι το απαραίτητο δεκανίκι.

Φυγόκεντρες τάσεις

 Όμως μια δραματική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για τον κυβερνητικό συνεταιρισμό, αφού στην περίπτωση αυτή, εκτός από το πρόβλημα ηγεσίας που ίσως τεθεί, ενδέχεται να αναπτυχθούν και φυγόκεντρες τάσεις στον μικρό κυβερνητικό εταίρο – είτε τις υποκινήσει ο Παπανδρέου είτε όχι.

Εν τω μεταξύ, αγκάθι στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς – έστω, υπό τη μορφή σεναρίων εργασίας – προκαλεί και η χθεσινή δημόσια άρνηση του Φώτη Κουβέλη να αποδεχθεί πρόταση για συναινετική εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας με στόχο να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιχειρούσε να παρατείνει τη διάρκεια του βίου της πέρα από την επόμενη άνοιξη και να φτάσει έως και την εξάντληση της τετραετίας.

Με απλά λόγια, όλοι οι σχεδιασμοί του Σαμαρά τελούν υπό την αίρεση παραγόντων τους οποίους δεν ελέγχει ο ίδιος:
• Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ν.Δ. στην ευρωκάλπη.
• Η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
• Το εκλογικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ και οι συνέπειές του στο εσωτερικό τόσο του κόμματος όσο και της κυβέρνησης.
• Η πίεση των δανειστών κατά τη διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο και μνημόνιο.

Με τόσα βάρη εκτός ελέγχου, ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται ότι μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις και θα πρέπει να διαμορφώνει σχεδιασμούς και σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50