search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:52
MENU CLOSE

Όταν ο Μεϊμαράκης άλλαξε το… κοστούμι

05.04.2014 21:00
oldphotossel_81396598562.jpg

«Γιατί ο Μεϊμαράκης έβγαλε το κοστούμι του προέδρου της Βουλής και φόρεσε εκείνο του δεξιού κομματάρχη; Μήπως τον στενεύει το κοστούμι του προέδρου;» αναρωτήθηκαν κάποιοι.

«Γιατί ο Μεϊμαράκης έβγαλε το κοστούμι του προέδρου της Βουλής και φόρεσε εκείνο του δεξιού κομματάρχη; Μήπως τον στενεύει το κοστούμι του προέδρου;» αναρωτήθηκαν κάποιοι. «Μήπως βλέπει πέρα από την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών;» σχολίαζαν άλλοι. «Είναι δικαίωμά του» ακουγόταν στους διαδρόμους της Βουλής.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει αρκετό παρασκήνιο πίσω από την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του προέδρου της Βουλής, αλλά και από τις αντιδράσεις του ίδιου το βράδυ της Δευτέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Β. Μεϊμαράκης είχε δύο – τρεις επικοινωνίες με τον Γιάννη Δραγασάκη πριν από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Κυριακής στο πολυνομοσχέδιο – «σκούπα».
Το «Ποντίκι» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο πρόεδρος της Βουλής ήταν ενήμερος από τον αντιπρόεδρο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει ένα θέμα διαδικαστικό! Κατά κάποιον τρόπο ήταν προετοιμασμένος ότι θα υπάρξει κάποια… έκπληξη.
Και μάλιστα, μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αλλά πριν από την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά του προέδρου της Βουλής, οι δύο άνδρες συνομίλησαν ξανά.
Τότε ο Δραγασάκης φέρεται να είπε στον Μεϊμαράκη: «Πρόεδρε, καταλαβαίνεις ότι δεν μπορούσα να σου πω κάτι παραπάνω». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Μεϊμαράκης απάντησε στον Δραγασάκη: «Γιάννη, σε καταλαβαίνω, είπες αυτό που μπορούσες. Έπραξες σωστά…».

Άλλαξε γνώμη
Τι συνέβη όμως και ο πρόεδρος της Βουλής το βράδυ της Δευτέρας πήρε κυριολεκτικά… ανάποδες;
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν στις προθέσεις του να μιλήσει επί της πρότασης μομφής κατά του προσώπου του.
Άλλαξε γνώμη όταν είδε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στη συζήτηση με το «βαρύ πυροβολικό» του και ότι μεταξύ των εισηγητών είναι ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης. Πίστευε ακόμη (άλλες πληροφορίες λένε πως είχε ενημερωθεί) ότι δεν θα μιλούσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν έγινε.
Έτσι ανέβηκε στο βήμα βγάζοντας έναν πύρινο λόγο κατά του ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποιώντας παράλληλα τα «δεξιά» ανακλαστικά της μουδιασμένης εδώ και καιρό Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Οι βουλευτές μάλιστα της Ν.Δ. στο τέλος χειροκρότησαν όρθιοι (σχεδόν αποθέωσαν) τον Μεϊμαράκη, όταν ένα 24ωρο πριν ήταν… υποχρεωμένοι να χειροκροτούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η εκδοχή που παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο Μεϊμαράκης ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Δραγασάκης ουσιαστικά τον… παραπλάνησαν για την ώρα ομιλίας του Τσίπρα, προκειμένου εκείνος να μην είναι στην έδρα όταν θα κατέθετε την πρόταση μομφής κατά του Στουρνάρα.
«Και σας παρακαλώ» είπε ο πρόεδρος της Βουλής προς τον ΣΥΡΙΖΑ «μην μου συμπεριφέρεστε εμένα έτσι. Γιατί εγώ χθες, κύριε πρόεδρε, θεσμικά, αφελώς, επειδή όποτε είναι να μιλήσετε εσείς θέλω να προεδρεύω για να σας τιμώ, από τις 14.00 ρώτησα τι ώρα θα μιλήσετε. Και ο κ. Βούτσης μας είπε ότι θα μιλήσετε στις 14.45 – μη λέω ονόματα τώρα. Μου είπαν ότι θα μιλήσετε στις 14.30, στις 14.45. Ό,τι ώρα θέλετε να μιλήσετε.
Οφείλω να σας πω ότι ήμουν στο γραφείο μου και περίμενα να έρθετε να μιλήσετε. Και στις 15.50 επικοινώνησα με την έδρα και τον κύριο αντιπρόεδρο και του είπα: “Δεν πιστεύω ότι θα έρθει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τώρα να μιλήσει. Πετάγομαι κάπου να φάω κι έρχομαι”. Δεν πρόλαβα να φύγω και ανεβήκατε στο βήμα. Και καλά κάνατε. Δικαίωμά σας είναι. Δεν θέλατε να προεδρεύω εγώ, όταν θα καταθέτατε τη συγκεκριμένη πρόταση. Έτσι εκτιμώ. Μπορεί να μην κάνατε έτσι ή μπορεί να μην ήταν στις προθέσεις σας. Το λέω, όμως, γιατί θεωρώ ότι είχα μία εντιμότατη σχέση και συνεννόηση και συνεργασία με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με κατ’ επανάληψη προσπάθειες δικές μου και αναγνωρίζοντας πολλές φορές τις πολιτικές σκοπιμότητες που εσείς θέτετε και που πολλές φορές κοινοβουλευτικά “παίξατε” με τον θεσμό και με το Κοινοβούλιο».

«Είχαμε μια εντιμότατη σχέση»
 
Υπάρχει όμως κι άλλο παρασκήνιο… Ο πρόεδρος της Βουλής θεωρεί πως η ιδέα να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής εναντίον του ανήκει στον Δ. Παπαδημούλη.
Επιπλέον, ο Μεϊμαράκης, όταν χρησιμοποίησε τη φράση «είχαμε μία εντιμότατη σχέση» εννοούσε πως είχε μπει μπροστά ακόμη και στο θέμα των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που κατέθετε σωρηδόν η κυβέρνηση, φτάνοντας στο σημείο να επικοινωνήσει ακόμη και με τον πρωθυπουργό προκειμένου να του μεταφέρει τις διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ. Και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το γνώριζε αυτό.
Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν το γυαλί ανάμεσα σε Μεϊμαράκη – ΣΥΡΙΖΑ έχει ραγίσει ή όχι…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:52