search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:53
MENU CLOSE

Με ανανεωμένες προοπτικές

05.04.2014 21:00
oldphotospod_0304_053_cmyk1396599529.jpg

Η κρίση στην Κριμαία έχει… ανανεώσει τους στόχους του ΝΑΤΟ δίνοντας φρέσκες προοπτικές στην Ατλαντική Συμμαχία που με το τέλος των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν έδειχνε να μένει χωρίς βασικό αντικείμενο και προσανατολισμό.

Η κρίση στην Κριμαία έχει… ανανεώσει τους στόχους του ΝΑΤΟ δίνοντας φρέσκες προοπτικές στην Ατλαντική Συμμαχία που με το τέλος των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν έδειχνε να μένει χωρίς βασικό αντικείμενο και προσανατολισμό.
Η επόμενη σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας τον Σεπτέμβριο στο Κάρντιφ της Ουαλίας θα είναι επιφορτισμένη με το επείγον ζήτημα του περιορισμού της Ρωσίας. Με το ΝΑΤΟ να θεωρεί ήδη ότι έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή βαθιάς ανταγωνιστικής σχέσης με τη χώρα του Πούτιν.
Η πρόκληση για το ΝΑΤΟ είναι να επιτύχει συμφωνία και των 28 μελών του για κοινή απάντηση στη Ρωσία, με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, πάντως, να επιθυμούν να τηρήσουν μια σαφώς μετριοπαθέστερη στάση.
Προς το παρόν, οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει δώδεκα F-16 στην Πολωνία και δέκα F-15 στις χώρες της Βαλτικής για εναέριες περιπολίες. Τον Απρίλιο θα προστεθούν και τέσσερα βρετανικά Typhoon. Το ΝΑΤΟ έχει ακόμη αποστείλει και Boeing E-3 για παρακολουθήσεις στην Ανατολική Ευρώπη.
Πέρα από αυτά, εκτιμάται ως σχεδόν βέβαιο ότι το ΝΑΤΟ πρόκειται να αναθεωρήσει τη διακήρυξη που υπέγραψε με τη Ρωσία στο Παρίσι το 1997, δηλαδή ότι «δεν έχει πρόθεση, σκοπό ή λόγο να τοποθετήσει σημαντική στρατιωτική δύναμη ή στρατιωτικά μέσα σε χώρες που εισήλθαν στη Συμμαχία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ».
Η Αμερική, πάντως, θα πρέπει να αποφασίσει πόση και τι είδους στρατιωτική βοήθεια θα προσφέρει σε χώρες που η Ρωσία δεν θέλει με τίποτα να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία. Ήδη για την Ουκρανία ακούγονται απόψεις που προτείνουν στο ΝΑΤΟ ενίσχυση σε πρώτη φάση στην εκπαίδευση, αλλά και πώληση οπλικών συστημάτων με ευνοϊκούς όρους.
Στο μεταξύ, η Ρωσία αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 40%, σύμφωνα με το SIPRI. Έπειτα, μάλιστα, από χρόνια «σφιχτών» αμυντικών προϋπολογισμών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η υπεροχή της Δύσης έναντι της Ρωσίας ενδεχομένως να μην είναι τόσο συντριπτική όσο μέχρι πρότινος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:52