26/08/2019 13:48:09

«Νεα Μελωδια»: Η Όπερα της... Τσέπης

«Νεα Μελωδια»: Η Όπερα της... Τσέπης - Media

Ο μαέστρος σηκώνει την μπαγκέτα και το ταξίδι στο – πότε γαλήνιο, άλλοτε ανταριασμένο – μουσικό πέλαγος αρχίζει. Μελωδίες και ακόρντα, ρυθμοί και χρωματισμοί υπακούουν στα κελεύσματα του καπετάνιου - αρχιμουσικού.

Εδώ και τρία χρόνια κάποιοι τολμηροί στη μουσική σχολή «Νέα Μελωδία» αποφάσισαν να απαντούν στις κραυγές της τρόικας με νότες. Γιατί, όπως οι ίδιοι λένε, «σε εποχές κρίσης το να δημιουργείς ρεύμα για τη λόγια μουσική μπορεί να φαντάζει πολυτέλεια· αλλά είναι ανάγκη». Εν τέλει, θα προσθέταμε, «musiqua est donum Dei».
Από το 2012 έως και φέτος ο Μιχάλης Γληνιαδάκης και ο Φοίβος Παπαδόπουλος, συνθέτες και μαέστροι, με σπουδές λαμπρές στην ευρύτερα γνωστή «κλασσική» μουσική, παίρνουν από το χέρι απόφοιτους θεωρητικών και σύνθεσης και τους οδηγούν στον δύσκολο δρόμο της διεύθυνσης μουσικών συνόλων. Ο μουσικός αυτός περίπατος τυπικά θεωρείται «σεμινάριο». Είναι πολλά τα παρόμοια σεμινάρια που διοργανώνονται, ωστόσο αυτό που το ξεχωρίζει, είναι πως δεν μένει στο θεωρητικό επίπεδο. Παρέχει τη δυνατότητα στους επίδοξους μαέστρους, από την πρώτη στιγμή, να μαθητεύσουν: να διευθύνουν μουσικό σύνολο που μισθώνει η μουσική σχολή «Νέα Μελωδία». Ο μαθητής έρχεται αμέσως σε επαφή με τους μουσικούς, αρχίζει να τους καθοδηγεί, ταυτίζεται με τον αρχιμουσικό στο πόντιουμ.
Άραγε ο μαθητής, αφού πάρει στα χέρια του το πιστοποιητικό παρακολούθησης του σεμιναρίου, είναι σε θέση να διευθύνει μία συμφωνική ορχήστρα; «Όχι» απαντά ο Μιχάλης Γληνιαδάκης και διευκρινίζει: «Δεν αρκεί ένα μόνο σεμινάριο». Και ο Φοίβος Παπαδόπουλος παρεμβαίνει για να θυμίσει μια κινεζική παροιμία: «Για να διανύσεις ένα χιλιόμετρο, πρέπει να κάνεις το πρώτο βήμα».
Το σεμινάριο ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες και με τρόπο «πανηγυρικό» αυτήν τη χρονιά. Την προσεχή Κυριακή, 6 Απριλίου, θα δοθεί η συναυλία του σεμιναρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Οι μαθητές, εννέα γυναίκες και δύο άνδρες, θα διευθύνουν οι ίδιοι το συμφωνικό σύνολο που συνοδεύει τα έργα και έτσι θα αποκτήσουν και την «αγχωτική» εμπειρία του κοινού. Το μουσικό σύνολο είναι το ίδιο με αυτό της ομάδας «Όπερα Τσέπης» – μία άλλη δραστηριότητα των εμπνευστών του σεμιναρίου – και αποτελείται από τέσσερα ξύλινα πνευστά, ένα κόρνο, κουιντέτο εγχόρδων, πιάνο και κρουστά. Ο τίτλος της συναυλίας, όπως και του σεμιναρίου είναι «Από το μπαρόκ στον 20ό αιώνα». Πέραν αυτού, οι απόφοιτοι της τάξης της σύνθεσης θα παρουσιάσουν και δικά τους έργα.
Μετά το φινάλε ο Μιχάλης Γληνιαδάκης και ο Φοίβος Παπαδόπουλος θα αρχίσουν να καταστρώνουν τα σχέδιά τους για το σεμινάριο της επόμενης χρονιάς, το οποίο θα έχει δύο επίπεδα: αυτό των αρχαρίων και εκείνο των προχωρημένων.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.