13/12/2019 08:16:13

Έρχεται πολύ μεγάλος σεισμός στη Χιλή

Έρχεται πολύ μεγάλος σεισμός στη Χιλή - Media

Η πρόσφατη έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στη Χιλή, τη χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στον κόσμο, προετοιμάζει το έδαφος για έναν «πολύ μεγάλο» σεισμό στο βόρειο τμήμα της χώρας, προειδοποιούν οι σεισμολόγοι. Η σεισμικότητα που καταγράφεται στη Χιλή είναι μεγαλύτερη και από αυτήν της Ιαπωνίας
 
Στη Χιλή σημειώθηκε ο μεγαλύτερος ποτέ καταγεγραμμένος σεισμός στον κόσμο, ήταν μεγέθους 9,5 βαθμών και προκάλεσε τον θάνατο 5.000 ανθρώπων, σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ο σεισμολόγος Ραούλ Μανταριάγκα, καθηγητής της Ecole Normale Superieure του Παρισιού, προειδοποιώντας ότι η βόρεια Χιλή περιμένει έναν πολύ μεγάλο σεισμό, μεγέθους 9 περίπου βαθμών.
 
Ο τελευταίος "big one"* που έχει καταγραφεί έπληξε αυτήν την περιοχή το 1877, ήταν μεγέθους 8,8 και συνοδεύτηκε από τσουνάμι που πλημμύρισε ολόκληρη την ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού, λέει. «Ο σεισμός της Τρίτης και στη συνέχεια ο μετασεισμός της Τετάρτης δεν απελευθέρωσαν παρά τμήμα της ενέργειας που έχει συγκεντρωθεί εδώ και 150 χρόνια σε αυτήν την περιοχή του πλανήτη που είναι γνωστή ως "ζώνη του πυρός", όπου συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες της Νότιας Αμερικής και η Nazca», σύμφωνα με τον Μάριο Πάρντο, υποδιευθυντή του Κέντρου
Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Χιλής
 
«Ο μεγάλος σεισμός είναι καθοδόν. Στην πραγματικότητα, το σύνολο αυτού του ρήγματος μήκους 600 χιλιομέτρων δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Μόνο ένα τμήμα μήκους 180 χιλιομέτρων και πλάτους 120 χιλιομέτρων ενεργοποιήθηκε, υπάρχουν ζώνες, τόσο στη βόρεια Χιλή, όσο και στο νότιο Περού που δεν έχουν κουνηθεί. Περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό μεγέθους 8,5 περίπου βαθμών», λέει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάριο Πάρντο.
 
«Οι σεισμοί της Τρίτης και της Τετάρτης θα επιταχύνουν την έλευση του μεγάλου σεισμού. Οι σεισμοί που σημειώθηκαν ξεμπλόκαραν τμήμα της ζώνης επαφής των δύο τεκτονικών πλακών (της Nazca και της νοτιοαμερικανικής πλάκας, με την πρώτη να βρίσκεται κάτω από την δεύτερη)... αυτό μετέθεσε τα σημεία αντίστασης σε άλλες ζώνες του ρήγματος. Σε μία δεδομένη στιγμή το σύνολο της ζώνης επαφής θα ξεμπλοκάρει, μέσα σε λίγα λεπτά, δίνοντας έναν μεγάλο σεισμό, που θα συνοδευτεί από ένα πολύ ισχυρό τσουνάμι με κύματα 10 έως 15 μέτρων. Καμία κατασκευή δεν θα μπορέσει να αντισταθεί», δηλώνει ο Ραούλ Μανταριάγκα. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συμφωνούν ως προς τον χρόνο της έλευσης αυτού του μεγάλου σεισμού.
 
Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι επικείμενος, βασιζόμενοι στην επανάληψη του φαινομένου κάθε 150 χρόνια. «Πιστεύω, μαζί με τους Χιλιανούς συναδέλφους, ότι η συχνότητα είναι μικρότερη: κάθε 300 περίπου χρόνια. Πιστεύω ότι θα χρειασθούν πολλές δονήσεις μεγέθους 8 βαθμών πριν να προετοιμασθεί το έδαφος για τον ΄big one», λέει ο Ραούλ Μανταριάγκα .
 
* "Big one" είναι το όνομα που έχει δοθεί στον καταστροφικό σεισμό που αναμένεται να πλήξει τα επόμενα χρόνια τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.